Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
Wątek kulinarny
|
|
Rat |
Dodany dnia 07/08/2013 13:46
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
a sosik bez miodu może być ? , czy nadaje jakiegoś specyficznego smaku ? ... bo za miodem nie przepadam a sałatka bardzo fajna , składniki pyszne [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Pogodna |
Dodany dnia 07/08/2013 14:00
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Rat, nie wiem pewnie tak. Chociaż powiem Ci, że miodu tu wcale nie czuć to jest dziwne
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 07/08/2013 15:31
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
O, fajny przepis, wykorzystam przy najbliższej okazji Uwielbiam robić (i jeść ) sałatki wszelkie, a pomysłów już mi trochę brakuje na coś nowego karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
ef |
Dodany dnia 07/08/2013 18:15
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
hm. ja to bym tak chciała jedną porcję. bo jak zrobię więcej to zjem wszystko na raz...
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Alia |
Dodany dnia 07/08/2013 21:43
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Robię coś bardzo podobnego, można powiedzieć, że to moja sałatka firmowa: - pół puszki ananasa w kawałkach/pięć plastrów pokrojonych na kawałki - puszka czerwonej fasoli - puszka kukurydzy - 12 dag kabanosów - czosnek (najlepiej sporo czosnku) - sól, pieprz, majonez. Ananasa i kukurydzę odsączyć, fasolę przepłukać wodą, kabanosy pokroić, wrzucić wszystko do miski, dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku, majonezu tyle, żeby wszystko się połączyło. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby się przegryzło. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 10/08/2013 17:31
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Bardzo lubię taką sałatkę W takiej wersji jak napisała Alia, tylko jeszcze dodatkowo z marynowanymi cebulkami. Ale bez cebulek lepsze, bo cebulki za bardzo dominują smak.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Pogodna |
Dodany dnia 23/08/2013 17:53
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Kolejna sałatka brokułowo-jajeczna z serem feta. Co potrzebne: [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f845803dde51f45.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/98/9f845803dde51f45med.jpg[/IMG][/URL] 1 brokuł, 5 jajek, ser feta - ale nie ten oryginalny , szklanka jogurtu ja używałam greckiego, czosnek z 3 ząbki, pieprz, słonecznik łuskany, trochę oliwy lub oleju, Jajka trzeba ugotować na twardo, brokuły na miękko [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ff18a0f47dcd260.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/98/8ff18a0f47dcd260med.jpg[/IMG][/URL] Do jogurtu wcisnąć czosnek i doprawić pieprzem [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b481cec7beac382c.html][IMG]http://images65.fotosik.pl/98/b481cec7beac382cmed.jpg[/IMG][/URL] W naczyniu ułożyć brokuła ? brokuł? nie wiem jak to odmienić , na to dać pokrojone w półksiężyce jaja, ser feta pokrojony w kostkę i zalać jogurtem [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e38188bfedae7626.html][IMG]http://images65.fotosik.pl/98/e38188bfedae7626med.jpg[/IMG][/URL] Słonecznik uprażyć na patelni i dodać do sałatki [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e997259e8ecf7a29.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/98/e997259e8ecf7a29med.jpg[/IMG][/URL] Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 23/08/2013 18:07
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
to danie jak dla mnie p.s czy na 2 zdjęciu widać Twój brzuszek? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 23/08/2013 18:14
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Tak na tylnych palnikach stały gary brudne po obiedzie to trzeba było skierować perspektywę w swoją stronę
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 23/08/2013 18:17
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
yupiii od wczoraj mam nowe szkła w okularach i jak wdać działają
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 23/08/2013 19:05
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Sałatka brzmi smacznie Przecudowne zaokrąglenie
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
sigma |
Dodany dnia 23/08/2013 20:55
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Brzmi (i wygląda) bardzo zachęcająco, tylko ja bym musiała dodać jeszcze jakiś czerwony składnik. Wszystkie moje sałatki muszą mieć coś czerwonego, żółtego i zielonego Jak raz zrobiłam sałatkę bez czerwonego, to potem w połowie jedzenia biegłam do sklepu po pomidora
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 23/08/2013 21:15
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Moja ulubiona sałatka (nie do końca zdrowa) -makaron z zuperk chińskich - jajka - por -majonez - groszek Makaron zalewamy wrzątkiem tylko tyle ile jest w stanie wchłonąć wody (gdzieś wody nad poziom makaronu). Wsypujemy sypkie przyprawy (ten tłuszcz jest niepotrzebny) jajka gotujemy na twardo ja parze pora i kroje białą część (ale co kto lubi) groszek konserwowy odsączamy Jak wszystko wystygnie to mieszamy składniki makaron, jajka pokrojone w kostke, groszek konserwowy, por i dodajemy majonez (od serca). Mi ta sałatka czasem służy za obiad (nadaje się do włożenia w pojemniczek i zabrania ze sobą, a jest pożywna Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Tessa |
Dodany dnia 23/08/2013 21:59
|
Brązowy Forumowicz Postów: 806 Data rejestracji: 06.04.13 |
grrrr... Nieustraszona ta salatka brzmi jak moje horrory z dziecinstwa Ja lubie salatke z brokulem, jajkiem, tunczykiem, kukurydza i czarnymi oliwkami (proporcje dowolne) Albo z kasza bulgur, ajvarem, czerwona fasola, tunczykiem, kukurydza i swiezymi ziolami [i][color=#000066][small]'We accept the love we think we deserve'[/small][/color][/i] |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 24/08/2013 13:09
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Dziś 1 raz w życiu jadłam kurki i muszę stwierdzić, że smakują mi. Przepis na kurczaka w makaronie z kurkami. Potrzebne dla 2 osób: [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e8b09bb4c7c7ab5.html][IMG]http://images65.fotosik.pl/100/6e8b09bb4c7c7ab5med.jpg[/IMG][/URL] 2 piersi z kurczaka 200 gr kurek śmietana 18% 250 ml makaron koperek pieprz sól oliwa/olej Gotujemy makaron. Pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni doprawiając pieprzem i solą, później dodajemy kurki na ok 10 minut [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82844c1016423453.html][IMG]http://images63.fotosik.pl/100/82844c1016423453med.jpg[/IMG][/URL] Jak puszczą soki i będą miękkie kurki to dodajemy śmietanę i przyprawiamy pieprzem i solą [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95f741de0eb9ad9c.html][IMG]http://images63.fotosik.pl/100/95f741de0eb9ad9cmed.jpg[/IMG][/URL] Ugotowany makaron nakładamy na talerz i dajemy sos z kurczakiem i kurkami, posypujemy koperkiem [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c32f09dd23acd489.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/100/c32f09dd23acd489med.jpg[/IMG][/URL] Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 26/08/2013 13:01
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Bułeczki z jeżynami lub innymi owocami - dla cierpliwych bo trochę trzeba czekać aż wyrosną. Co potrzeba: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 żółtko 3 czubate łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 7 g suszonych drożdży lub 12 g drożdży świeżych 400 g jeżyn Masło roztopić i ostudzić, drożdże wmieszać z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i mąki. To wszystko wymieszać z mąką, solą i zostawić na ok 1,5 godziny żeby urosło. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 kawałków i zrobić z nich okrągłe średniej wielkości placki. Dnem szklanki można zrobić miejsce na jeżyny, żeby boki zostały wysokie. W te zagłębienia dać owoce. Kruszonka: 60 g roztopionego masła lub margaryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie ( 16 g) cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki Masło rozpuścić z cukrem, wsypać cukier waniliowy i zagęścić mąką. Posypać bułeczki i wstawić do piekarnika na 20 minut w 190 stopniach C. [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eba1989776f909d6.html][IMG]http://images61.fotosik.pl/105/eba1989776f909d6med.jpg[/IMG][/URL] Edytowane przez Pogodna dnia 26/08/2013 13:02 Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 26/08/2013 16:56
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
[b]Pogodna[/b] a nasza piękna polska jajecznica z kurkami , albo delikatny sosik na bazie kurek ? never ? .... ja bym schrupała sosik z piersią ,bez makaronu hyhy Za słodkim nie przepadam , to nie czytam przepisu , ale na pewno wyszły piękne ( jak na załączonym obrazku ) Edytowane przez Rat dnia 26/08/2013 16:57 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Pogodna |
Dodany dnia 26/08/2013 22:20
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Never U mnie w domu nie jadło się jakiś wymyślnych dań, matka nienawidziła gotować, więc w kółko były te same potrawy. Dopiero teraz jak jestem dorosła odkrywam różne kuchnie, jutro np. robię botwinkę Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 26/08/2013 22:24
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Botwinkę pod koniec sierpnia?? Uwielbiam botwinkę, ale zawsze ją robiłam jakoś w czerwcu chyba? Kurki tez uwielbiam, ale nigdy sama nie robiłam, jadam tylko w knajpach karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 26/08/2013 22:27
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Jajecznica z kurkami - mmmmmmmniam! Aż ślina cieknie A bułeczki wyglądają pysznie. Widzę Pogodna, że u Ciebie instynkt wicia gniazda rozszerzył się na doświadczenia kulinarne I przy okazji chciałabym polecić wielbicielom kurczaka w wersjach różnych - przyprawę Kamisa Kebab Shoarma. Jest po prostu boska. Wczoraj upiekłam z nią kurczaka, który był tak blisko perfekcji, że bliżej chyba się nie da (ze spieczoną skórką i delikatnym, soczystym środkiem). [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Przeskocz do forum: |
Podobne Tematy
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
wątek książkowy | W wolnym czasie | 760 | 29/10/2023 15:19 |
Wątek Muzyczny IV | W wolnym czasie | 709 | 15/01/2023 20:15 |
Wątek | Nasze wątki - część otwarta | 153 | 23/11/2020 20:31 |
wątek wakacyjny | W wolnym czasie | 30 | 01/06/2020 16:38 |
Nowy wątek | Przedstaw się | 13 | 06/04/2015 20:49 |