21 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
5 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
9 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
ef
Dodany dnia 05/07/2013 21:59
Awatar

Pasjonat


Postów: 6498
Data rejestracji: 16.02.11

zrobiłam z tego przepisu, eksperymentalnie dziś (na oko nie daj Boże, bo ciasto będzie do wyrzucenia):
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli

smażone na suchej patelni.
nie wiem co jest nie tak.
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.
 
Perfidia
Dodany dnia 05/07/2013 22:14
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Nie wiem, bo ja robię zawsze z większej ilości składników, ale tak myślę, że około 5-6-7? Zależy jaka patelnia, jaka grubość naleśników i jaka ta konsystencja...

EDIT: efunia, jak dajesz do ciasta cukier, to naleśniki łatwiej się przypalają. Jak jest tłuszcz w cieście to już chyba przestają być naleśniki... I wydaje mi się, że tam za dużo proszku do pieczenia jest.

Będę jutro naleśniki robić, to zmierzę ile tego mleka daję i ile naleśników mi wyjdzie Smile
Edytowane przez Perfidia dnia 05/07/2013 22:17
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Jaskolka
Dodany dnia 05/07/2013 22:56
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

A ja do naleśników zawsze troszkę oleju daję (choć to jest tak na oko łyżka może), ciasto jest jakby gładsze Wink

Hm, może warto troszkę maźnąć też patelnię olejem, np. tak jak Perfidia pędzelkiem - to też chyba pomaga, dla mnie są bardziej miękkie.

Twarde, twarde... w sumie jak się np. pierogi robi, to więcej jajek chyba daje twardsze ciasto? Więc rzeczywiście i w naleśnikach może być podobnie...

A woda gazowana, podobnie jak piwo (niektórzy tak robią) i proszek do pieczenia, to chyba tylko ma zrobić takie bardziej puszyste Smile


Chyba jutro zrobię naleśniki, mmm...

edit - doczytana ostatnia linijka posta Perfidii xD
jak mi nie wyjdą, to jadę do Was Pfft Pfft Pfft
Edytowane przez Jaskolka dnia 05/07/2013 22:57
 
sigma
Dodany dnia 06/07/2013 00:28
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

no właśnie - u nas w domu się chyba proszku do pieczenia nie dawało. Tylko jajka, mąka i mleko. Ale mama mi proporcji nie umie podać, bo zawsze robiła na oko.
A A. robiła z wodą gazowaną, ale to wychodzą grube i puszyste, a ja najbardziej lubię takie cieniutkie Wink
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Poison Ivy
Dodany dnia 06/07/2013 00:47
Awatar

Rozgrzewający się


Postów: 15
Data rejestracji: 27.06.13

Moja mama odstawia ciasto po zrobieniu na godzinę, miesza delikatnie i dopiero wtedy smaży naleśniki. Wychodzą takie cieniutkie i bardzo "sprężyste".
 
Agatta
Dodany dnia 06/07/2013 01:10
Awatar

Medalista


Postów: 525
Data rejestracji: 01.06.13

A ja lekko roztrzepuję białko trzepaczką, jak do omleta, daję mleko, szczypte sody oczyszczonej, mąki troszkę i troszkę oleju. Wszystko na oko i zawsze wychodzi. Są ciut grubsze, ale puszyste i rozpływają się w ustach.
Kumpela robi z maślanki zamiast mleka. Tez pyszne Smile
[color=#663366][b]Kobieta[/b] rodzi się jako anioł, a gdy codzienność oskubie ją z piórek, a życie podetnie jej skrzydła - leci dalej.[b] Na miotle.[/b][/color]
 
tajfunek
Dodany dnia 06/07/2013 05:36
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

Dziękuję Wszystkim, narobilyscie mi smaka jak cholerafoch
Będę dziś naleśniki, muszą to dostane fioła, już mi ślinka cieknieGrin
 
martyna
Dodany dnia 06/07/2013 08:08
Awatar

300% normy


Postów: 11241
Data rejestracji: 07.08.09

a ja jadłam wczoraj naleśnika z borówkami Grin
nie dodaje proszku do pieczenia, tłuszczu czasem dodaję wodę gazowana ( jak mam ) i odstawiam do lodówki na jakiś czas.
I mam specjalną patelnię do naleśników.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.
 
Pogodna
Dodany dnia 06/07/2013 09:15
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

u mnie w domu też się robi bez proszku do pieczenia i wychodzą mega Grin
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
sensitivechild
Dodany dnia 06/07/2013 09:56
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2771
Data rejestracji: 04.12.10

I u mnie robi się bez proszku do pieczenia Smile kiedyś zrobiłam z piwem, innym razem z wodą gazowaną, na studiach zawsze oddzielałam białko od żółtka i roztrzepywałam, ale zazwyczaj robię z jajka, mleka i mąki + sól i olej. Ostatnio dodałam cukier waniliowy i trochę mi przywarł ;/
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,
 
Alia
Dodany dnia 06/07/2013 11:40
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2831
Data rejestracji: 01.09.09

Moja mama robi naleśniki bez proszku do pieczenia, za to z olejem i mleko pół na pół z wodą. Dzięki temu, że w cieście jest olej, robi na suchej patelni. Wychodzą świetne.
 
ef
Dodany dnia 06/07/2013 11:45
Awatar

Pasjonat


Postów: 6498
Data rejestracji: 16.02.11

moja mama robi tak jak Alia. i wychodzą jej super.
a jak ja tak zrobiłam to mi nie wyszły. foch tylko jak zawsze twarde.
a co z tą specjalną patelnią do naleśników? co w niej takiego jest?
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.
 
Perfidia
Dodany dnia 06/07/2013 11:50
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Nie wiem co jest specjalnego w mojej ([url]http://p.alejka.pl/i2/p_new/51/01/patelnia-tefal-enjoy-25cm-do-nalesnikow-9_0_b.jpg[/url]), pewnie chodzi o niskie brzegi i jakąś super-duper powierzchnię.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
martyna
Dodany dnia 06/07/2013 14:15
Awatar

300% normy


Postów: 11241
Data rejestracji: 07.08.09

o właśnie mam taką jak pokazała Perfidia, nie wiem co w niej jest niezwykłego ale jest ok.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.
 
Jaskolka
Dodany dnia 06/07/2013 22:16
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Jest większa i bardziej płaska niż normalna patelnia? Tzn. bardziej płaska z większą na to samo wychodzi... ale nie opiszę sensownie Pfft

Ja ostatecznie naleśników nie robiłam dzisiaj, bo zadzwoniła babcia, że przychodzi na obiad z groszkiem z marchewką (mniam!), więc z kotletami to trochę inny obiad wyszedł... ale serki homogenizowane i wiejskie (takich używam do smarowania naleśników) już czekają w lodówce Wink
 
Tessa
Dodany dnia 06/07/2013 22:30
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 806
Data rejestracji: 06.04.13

Wszyscy o nalesnikach Grin ja tez chce!!! Moze jutro zrobie Smile
[i][color=#000066][small]'We accept the love we think we deserve'[/small][/color][/i]
 
Perfidia
Dodany dnia 06/07/2013 22:33
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

I ja nie zrobiłam naleśników... Chłopki zażyczyły sobie na obiad makaron ze śmierdzącym serem Smile

Ale jak będę robić naleśniki, to zmierzę to mleko.
A co do patelni - jest normalnych rozmiarów i jest super płaska z malutkim tylko brzegiem.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
tajfunek
Dodany dnia 06/07/2013 23:08
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

A dużo kosztuje taka patelnia?
 
Perfidia
Dodany dnia 06/07/2013 23:24
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Nie mam pojęcia, bo moją dostałam w prezencie. O ile dobrze pamiętam, to podobne patelnie były kiedyś w promocji w Lidlu i kosztowały coś koło 50PLN.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
ef
Dodany dnia 07/07/2013 14:53
Awatar

Pasjonat


Postów: 6498
Data rejestracji: 16.02.11

teraz wyszły dobre. miękkie i sycące.
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
pół szklanki wody
sól
olej

tylko skończył się dżem i muszę śmignąć jednak do sklepu.
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,656,778 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024