Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
Wątek kulinarny
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 25/12/2012 19:52
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Manna, napisz, proszę, przepis Moja kuzynka jest weganką, przydadzą się jakieś przepisy - w tym roku z mamą nie dodałyśmy do części sałatki majonezu i zrobiłyśmy trochę uszek bez jajka, ale kruche ciasto nie chciało się bez jaja lepić, więc pomysły na jakieś słodkości też się przydadzą |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 06/01/2013 17:52
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Przepis jest bardzo łatwy to : [b]piersi kurczaka w cieście francuskim [/b] Co będzie potrzebne?: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 pojedyncze piersi lub jedna podwójna, szpinak mrożony, pomidory suszone, słonecznik, ser żółty, serek topiony papier do pieczenia - ja go używam, bo mi się blaszki nigdy nie chce myć, a tak rozścielam i jest czysta Przygotowanie b. łatwe, tylko pieczenie trwa ok 35-40 minut. Szpinak kupuje mrożony i na patelni smażę, dodaję serka topionego, pieprz, sól, pomidory suszone posiekane. W zależności od tego, czy nasze kawałki mają być duże czy małe albo całą pierś kroimy na pół i tworzymy 2 małe. W piersi tworzymy "kieszonkę" i umieszczam tam dużą łyżką szpinak, posypuję słonecznikiem i zamykam dodając plaster sera na górę. Całość umieszczam na kawałku ciasta francuskiego nacinając po bokach, żeby móc obłożyć tymi bokami pierś. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiam to na 35 minut i po tym czasie patrzę, czy ciasto się zarumieniło. Smacznego! [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9cfd9f7edaa4250c.html][IMG]http://images40.fotosik.pl/1901/9cfd9f7edaa4250cm.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b8dea3620e51f77.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/722/9b8dea3620e51f77m.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/713840626dabf2cd.html][IMG]http://images33.fotosik.pl/518/713840626dabf2cdm.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8975950c4ab76df6.html][IMG]http://images50.fotosik.pl/1807/8975950c4ab76df6m.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33ff9377b7b17d70.html][IMG]http://images38.fotosik.pl/1900/33ff9377b7b17d70m.jpg[/IMG][/URL] Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 06/01/2013 18:25
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
wygląda całkiem całkiem ale nie jadam kuraków coś w zamian można dać?
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 06/01/2013 18:30
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Myślę, że pieczarki i wtedy taki sosik-farsz z serkiem topionym.
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 06/01/2013 19:01
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
ja nie lubię ciasta francuskiego, ale wygląda tak apetycznie, że i tak mi się zachciało
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
zielona |
Dodany dnia 06/01/2013 19:10
|
Rozgrzany Postów: 85 Data rejestracji: 30.12.12 |
zamiast kurczaka można do ciasta "napchać" szpinaku przyprawionego curry i fety jest pycha |
|
|
RedKate |
Dodany dnia 06/01/2013 20:40
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2185 Data rejestracji: 06.07.12 |
Ech, żeby tych moich facetów dało się zmusić do jedzenia szpinaku...
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą." Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color] |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 23/05/2013 19:11
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Dziś zrobiłam mój 1 w życiu sernik - bardzo szybki razem z pieczeniem zajmuje ok godziny. Składniki: 1 kg sera białego zmielonego takiego w wiaderku do serników 5 jajek 1/2 margaryny cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru biszkopty papier do pieczenia tortownica(?) taka blaszka okrągła Przygotowanie: cukier + cukier waniliowy + 5 żółtek ścieramy - ja miksowałam od początku, dodajemy do tego te pół kostki margaryny i powoli dodajemy ser ciągle miksując. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i dodajemy je na koniec do mamy serowej i mieszkamy drewnianą łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem i układamy biszkopty. Wlewamy masę i dajemy do piekarnika na 170 stopni czas 40-50 minut. TŻ twierdzi, że to najpyszniejszy sernik jaki jadł Ja nie ubiłam białek na sztywno tylko dodałam takie lejące więc pewnie dlatego nie jest taki zbity. Być może estetyczny nie jest ale za to nie jest przesłodzony i mdlący nawet dla ciężarnej [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eafbc9d3c9d978a8.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/877/eafbc9d3c9d978a8m.jpg[/IMG][/URL] Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Alia |
Dodany dnia 23/05/2013 19:14
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
A ja dziś upiekłam piernik. Na sobotę, dla umilenia sprawdzania matur. Właściwie co roku jest jakieś ciasto, bo mamy w komisji koleżankę, która świetnie piecze, a tym razem postanowiłam się przyłączyć. W domu zimno, a u mnie pachnie korzeniami. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 23/05/2013 19:15
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Alia podasz przepis ?
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 23/05/2013 20:32
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Pogodna - Twój sernik wygląda bardzo smakowicie Alia - dołączam się do prośby o przepis. U mnie w domu piernik piecze się tylko na święta, to jest taki przepis, gdzie trzeba zrobić go co najmniej 3 tygodnie przed świętami i zaraz po upieczeniu jest twardy jak skała, a po pewnym czasie robi się mięciutki i pyszny. [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Alia |
Dodany dnia 26/05/2013 21:22
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Już daję przepis, przepraszam, że tak późno, ale matury sprawdzałam (zagryzając piernikiem oraz ciastem cytrynowym koleżanki): Piernik - 1/2 kostki masła (klasycznej, czyli 12,5 dag) - szklanka cukru - 3 jajka - 12 dag miodu (koniecznie naturalny) - szklanka mocnej kawy - 2 szklanki mąki - łyżeczka sody - 3 łyżeczki przyprawy do pierników - bakalie (ja daję po prostu opakowanie 10 dag mieszanki bakaliowej, orzechy i migdały posiekane, ale można jak kto lubi, same rodzynki, same orzechy laskowe, żurawina) Miód rozpuszczamy w gorącej kawie i studzimy. Mikserem mieszamy po kolei masło, cukier, 3 żółtka, dolewamy kawę z miodem, mieszamy (ciasto w tej fazie może wyglądać jak "zwarzone", ale to efekt przejściowy, nie należy się tym przejmować), dodajemy mąkę z sodą i przyprawę. 3 białka ubijamy, pianę delikatnie mieszamy z ciastem, dodajemy bakalie. Wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, pieczemy ok 50 min w temp. ok 170-180 stopni, aż w środku będzie suchy. Piernik zawsze się udaje i jest pyszny. Można posmarować polewą: 3 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru i łyżkę masła rozpuszczamy na malutkim ogniu i gotujemy 3 minuty. Polewa jest lekko kwaskowa, idealnie pasuje do słodkich ciast. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 15/06/2013 20:32
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
dzisiejsze dzieło [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images48.fotosik.pl/727/b9ee1dff0f6127a8.jpg[/IMG][/URL] Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Life |
Dodany dnia 15/06/2013 20:41
|
Platynowy forumowicz Postów: 3356 Data rejestracji: 26.02.10 |
Martyna mniam Też takie chce
[b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu [/color][/b] Dla odmiany szczęśliwa i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 15/06/2013 20:47
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Podzieliłabyś się
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
martyna |
Dodany dnia 15/06/2013 20:49
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
częstujcie się
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 15/06/2013 22:27
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Pycha
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 05/07/2013 21:08
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
No to jak robicie naleśniki? 1 jajko + 3 kopiaste łyżki mąki + szczypta soli + szczypta proszku do pieczenia + mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji (musi być prawie lejące jak woda) Wiem, że niektórzy robią z wodą gazowaną, ale nam bardziej smakują takie mleczne. A mam w domu 3 naleśnikożerców Od niedawna jestem także szczęśliwą posiadaczką patelni do naleśników i jestem nią zachwycona. Można na niej smażyć nawet bez tłuszczu (ja smaruję pędzelkiem odrobiną oleju, wtedy wychodzą jakby smaczniejsze i w ogóle). Naleśniki były kiedyś dla mnie ogromnym wyzwaniem, a teraz robię je raz dwa i z pieśnią na ustach. efunia, napisz jak Ty robisz, może wspólnie dojdziemy co jest nie tak. [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
tajfunek |
Dodany dnia 05/07/2013 21:33
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
Chyba skorzystam z przepisu, bo ja daję wszystko na "oko". Ostatnio wsypal mi się prawie cały proszek do pieczenia
Edytowane przez tajfunek dnia 05/07/2013 21:34 |
|
|
sigma |
Dodany dnia 05/07/2013 21:58
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Ja uwielbiam naleśniki, a kompletnie nie umiem robić I w każdym przepisie mnie zniechęca to "do uzyskania odpowiedniej konsystencji", bo właśnie uzyskać konsystencji nie umiem I usmażyć tak, żeby się nie rozsypały, też nie umiem. Perfidia, a na ile naleśników to jest przepis? karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
Przeskocz do forum: |
Podobne Tematy
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
wątek książkowy | W wolnym czasie | 760 | 29/10/2023 15:19 |
Wątek Muzyczny IV | W wolnym czasie | 709 | 15/01/2023 20:15 |
Wątek | Nasze wątki - część otwarta | 153 | 23/11/2020 20:31 |
wątek wakacyjny | W wolnym czasie | 30 | 01/06/2020 16:38 |
Nowy wątek | Przedstaw się | 13 | 06/04/2015 20:49 |