21 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
5 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
9 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
Jaskolka
Dodany dnia 25/12/2012 19:52
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Manna, napisz, proszę, przepis Smile Moja kuzynka jest weganką, przydadzą się jakieś przepisy - w tym roku z mamą nie dodałyśmy do części sałatki majonezu i zrobiłyśmy trochę uszek bez jajka, ale kruche ciasto nie chciało się bez jaja lepić, więc pomysły na jakieś słodkości też się przydadzą Wink
 
Pogodna
Dodany dnia 06/01/2013 17:52
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Przepis jest bardzo łatwy to : [b]piersi kurczaka w cieście francuskim [/b]Grin Co będzie potrzebne?:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 pojedyncze piersi lub jedna podwójna,
szpinak mrożony,
pomidory suszone,
słonecznik,
ser żółty,
serek topiony
papier do pieczenia - ja go używam, bo mi się blaszki nigdy nie chce myć, a tak rozścielam i jest czystaSmile
Przygotowanie b. łatwe, tylko pieczenie trwa ok 35-40 minut.
Szpinak kupuje mrożony i na patelni smażę, dodaję serka topionego, pieprz, sól, pomidory suszone posiekane.
W zależności od tego, czy nasze kawałki mają być duże czy małe albo całą pierś kroimy na pół i tworzymy 2 małe. W piersi tworzymy "kieszonkę" i umieszczam tam dużą łyżką szpinak, posypuję słonecznikiem i zamykam dodając plaster sera na górę. Całość umieszczam na kawałku ciasta francuskiego nacinając po bokach, żeby móc obłożyć tymi bokami pierś.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiam to na 35 minut i po tym czasie patrzę, czy ciasto się zarumieniło.
Smacznego!


[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9cfd9f7edaa4250c.html][IMG]http://images40.fotosik.pl/1901/9cfd9f7edaa4250cm.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b8dea3620e51f77.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/722/9b8dea3620e51f77m.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/713840626dabf2cd.html][IMG]http://images33.fotosik.pl/518/713840626dabf2cdm.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8975950c4ab76df6.html][IMG]http://images50.fotosik.pl/1807/8975950c4ab76df6m.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33ff9377b7b17d70.html][IMG]http://images38.fotosik.pl/1900/33ff9377b7b17d70m.jpg[/IMG][/URL]
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
martyna
Dodany dnia 06/01/2013 18:25
Awatar

300% normy


Postów: 11241
Data rejestracji: 07.08.09

wygląda całkiem całkiem ale nie jadam kuraków coś w zamian można dać?
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.
 
Pogodna
Dodany dnia 06/01/2013 18:30
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Myślę, że pieczarki i wtedy taki sosik-farsz z serkiem topionym.
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
sigma
Dodany dnia 06/01/2013 19:01
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

ja nie lubię ciasta francuskiego, ale wygląda tak apetycznie, że i tak mi się zachciało Wink
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
zielona
Dodany dnia 06/01/2013 19:10
Awatar

Rozgrzany


Postów: 85
Data rejestracji: 30.12.12

zamiast kurczaka można do ciasta "napchać" szpinaku przyprawionego curry i fety jest pycha
 
RedKate
Dodany dnia 06/01/2013 20:40
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

Ech, żeby tych moich facetów dało się zmusić do jedzenia szpinaku...
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
Pogodna
Dodany dnia 23/05/2013 19:11
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Dziś zrobiłam mój 1 w życiu sernik - bardzo szybki razem z pieczeniem zajmuje ok godziny.

Składniki:
1 kg sera białego zmielonego takiego w wiaderku do serników
5 jajek
1/2 margaryny
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
biszkopty
papier do pieczenia
tortownica(?) taka blaszka okrągła Grin

Przygotowanie:
cukier + cukier waniliowy + 5 żółtek ścieramy - ja miksowałam od początku, dodajemy do tego te pół kostki margaryny i powoli dodajemy ser ciągle miksując. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i dodajemy je na koniec do mamy serowej i mieszkamy drewnianą łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem i układamy biszkopty. Wlewamy masę i dajemy do piekarnika na 170 stopni czas 40-50 minut. TŻ twierdzi, że to najpyszniejszy sernik jaki jadł Grin
Ja nie ubiłam białek na sztywno tylko dodałam takie lejące więc pewnie dlatego nie jest taki zbity. Być może estetyczny nie jest ale za to nie jest przesłodzony i mdlący nawet dla ciężarnej Grin
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eafbc9d3c9d978a8.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/877/eafbc9d3c9d978a8m.jpg[/IMG][/URL]
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Alia
Dodany dnia 23/05/2013 19:14
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2831
Data rejestracji: 01.09.09

A ja dziś upiekłam piernik. Na sobotę, dla umilenia sprawdzania matur. Właściwie co roku jest jakieś ciasto, bo mamy w komisji koleżankę, która świetnie piecze, a tym razem postanowiłam się przyłączyć. W domu zimno, a u mnie pachnie korzeniami.
 
Pogodna
Dodany dnia 23/05/2013 19:15
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Alia podasz przepis ? Prosi
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Perfidia
Dodany dnia 23/05/2013 20:32
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Pogodna - Twój sernik wygląda bardzo smakowicie Smile

Alia - dołączam się do prośby o przepis. U mnie w domu piernik piecze się tylko na święta, to jest taki przepis, gdzie trzeba zrobić go co najmniej 3 tygodnie przed świętami i zaraz po upieczeniu jest twardy jak skała, a po pewnym czasie robi się mięciutki i pyszny.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Alia
Dodany dnia 26/05/2013 21:22
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2831
Data rejestracji: 01.09.09

Już daję przepis, przepraszam, że tak późno, ale matury sprawdzałam (zagryzając piernikiem oraz ciastem cytrynowym koleżanki):

Piernik
- 1/2 kostki masła (klasycznej, czyli 12,5 dag)
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 12 dag miodu (koniecznie naturalny)
- szklanka mocnej kawy
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- bakalie (ja daję po prostu opakowanie 10 dag mieszanki bakaliowej, orzechy i migdały posiekane, ale można jak kto lubi, same rodzynki, same orzechy laskowe, żurawina)
Miód rozpuszczamy w gorącej kawie i studzimy. Mikserem mieszamy po kolei masło, cukier, 3 żółtka, dolewamy kawę z miodem, mieszamy (ciasto w tej fazie może wyglądać jak "zwarzone", ale to efekt przejściowy, nie należy się tym przejmować), dodajemy mąkę z sodą i przyprawę. 3 białka ubijamy, pianę delikatnie mieszamy z ciastem, dodajemy bakalie. Wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, pieczemy ok 50 min w temp. ok 170-180 stopni, aż w środku będzie suchy. Piernik zawsze się udaje i jest pyszny. Można posmarować polewą:
3 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru i łyżkę masła rozpuszczamy na malutkim ogniu i gotujemy 3 minuty. Polewa jest lekko kwaskowa, idealnie pasuje do słodkich ciast.
 
martyna
Dodany dnia 15/06/2013 20:32
Awatar

300% normy


Postów: 11241
Data rejestracji: 07.08.09

dzisiejsze dzieło
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images48.fotosik.pl/727/b9ee1dff0f6127a8.jpg[/IMG][/URL]
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.
 
Life
Dodany dnia 15/06/2013 20:41
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3356
Data rejestracji: 26.02.10

Martyna mniamGrin Też takie chce Wink
[b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu Wink[/color][/b]

Dla odmiany szczęśliwa Grin
i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło Pfft
 
Nadzieja
Dodany dnia 15/06/2013 20:47
Awatar

Pasjonat


Postów: 5532
Data rejestracji: 20.08.08

Podzieliłabyś się Pfft
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany."
Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color]
 
martyna
Dodany dnia 15/06/2013 20:49
Awatar

300% normy


Postów: 11241
Data rejestracji: 07.08.09

częstujcie się Pfft
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.
 
Nadzieja
Dodany dnia 15/06/2013 22:27
Awatar

Pasjonat


Postów: 5532
Data rejestracji: 20.08.08

Pycha Grin
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany."
Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color]
 
Perfidia
Dodany dnia 05/07/2013 21:08
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

No to jak robicie naleśniki? Pfft

1 jajko + 3 kopiaste łyżki mąki + szczypta soli + szczypta proszku do pieczenia + mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji (musi być prawie lejące jak woda)

Wiem, że niektórzy robią z wodą gazowaną, ale nam bardziej smakują takie mleczne. A mam w domu 3 naleśnikożerców Grin

Od niedawna jestem także szczęśliwą posiadaczką patelni do naleśników i jestem nią zachwycona. Można na niej smażyć nawet bez tłuszczu (ja smaruję pędzelkiem odrobiną oleju, wtedy wychodzą jakby smaczniejsze i w ogóle). Naleśniki były kiedyś dla mnie ogromnym wyzwaniem, a teraz robię je raz dwa i z pieśnią na ustach.

efunia, napisz jak Ty robisz, może wspólnie dojdziemy co jest nie tak.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
tajfunek
Dodany dnia 05/07/2013 21:33
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

Chyba skorzystam z przepisu, bo ja daję wszystko na "oko". Ostatnio wsypal mi się prawie cały proszek do pieczeniaPfft
Edytowane przez tajfunek dnia 05/07/2013 21:34
 
sigma
Dodany dnia 05/07/2013 21:58
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Ja uwielbiam naleśniki, a kompletnie nie umiem robić Ehmm
I w każdym przepisie mnie zniechęca to "do uzyskania odpowiedniej konsystencji", bo właśnie uzyskać konsystencji nie umiem Pfft I usmażyć tak, żeby się nie rozsypały, też nie umiem.
Perfidia, a na ile naleśników to jest przepis?



karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,656,557 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024