Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
Wątek kulinarny
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 28/08/2012 13:15
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
No i zrobiłam, makaron zmiękł, chyba mi za gęsty i za dużo tego sosu beszamelowego bo za bardzo nie szło go rozprowadzić. Ale lazania wyszła pyszna Nie wiedziałam, ze gotowanie jest tak proste i przyjemne I można zjeść porcyjkę a nie opędzlować wszystko Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
RedKate |
Dodany dnia 28/08/2012 16:24
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2185 Data rejestracji: 06.07.12 |
A ja się dziś zmobilizuję i upichcę leczo z kabaczkiem. Przynajmniej mam taki ambitny plan. I kabaczka .
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą." Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color] |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 28/08/2012 23:04
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Ooo, ja zawsze robię leczo na cukinii! Ale pewnie z kabaczkiem podobnie smakuje? Muszę kiedyś spróbować |
|
|
sigma |
Dodany dnia 29/08/2012 00:13
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Podobnie, ja robię w zależności od tego, co mi wpadnie w rękę, albo i z tego, i z tego jednocześnie
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 02/09/2012 15:00
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Pytanie z nieco innej beczki - czy ktoś używa "blach" silikonowych? Warto się temu bliżej przyjrzeć? Nie stopi mi się to w piekarniku? |
|
|
RedKate |
Dodany dnia 02/09/2012 19:05
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2185 Data rejestracji: 06.07.12 |
Na pewno się nie stopi, są wygodne w użyciu i łatwe w czyszczeniu. Jednak częściej wybieram tradycyjną blachę blaszaną - w tej silikonowej ciasto jest takie bardziej jakby "ugotowane", nie ma takiej fajnej chrupkości.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą." Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color] |
|
|
sigma |
Dodany dnia 05/09/2012 10:21
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Podzielę się z wami przepisem na to, jak zjeść płatki owsiane, otręby i dużo innych fajnych rzeczy, jeśli nie znosi się owsianek i w ogóle żadnych płatków z mlekiem. Najpierw trzeba mieć musli. Kiedyś bawiłam się w samodzielne komponowanie, mieszałam ze sobą kilka rodzajów płatków, jakieś orzechy, migdały, pestki dyni albo słonecznika itp. Teraz mi się nie chciało, kupiłam kilogramową paczkę fajnego musli w tesco i też jest dobre. Poza musli potrzebne jest jabłko (ćwiartka albo połówka, jak kto woli) i trochę miodu (1-2 łyżeczki). I patelnia i ewentualnie trochę tłuszczu (jak się ma dobrą, to można na suchej próbować, ja trochę tłuszczu dodaję). Jabłko kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Jak zaczyna się robić podsmażone, to dorzucamy trochę musli (to jest bardzo sycące, 4 łyżki to już jest dużo). Prażymy kilka minut, mieszając. Na koniec dodajemy miód, mieszamy i prażymy, dopóki się nie rozpuści. I jest pyszne, chrupiące musli, które w niczym nie przypomina rozpaćkanej owsianki karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 05/09/2012 10:46
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
Ummmmm... Sigma, a mi się tak chce teraz węglowodanów, że wszystko bym zrobiła dla tych pyszności co opisałaś! spróbuję na pewno. Od razu przyszło mi na myśl jabłko w cieście, więc może idąc za tym tropem pasowałoby odrobinę cynamonu do tego specjału jak ktoś lubi?
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
sigma |
Dodany dnia 05/09/2012 11:16
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
o, widzisz, zapomnialam, kiedys robilam z cynamonem! dodam następnym razem
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 05/09/2012 16:32
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Nie cierpię owsianek i innych brejowatych rzeczy na mleku. Uraz mam z przedszkola Musli i płatki (ale tylko Fruttina) zaczęłam jeść niedawno w postaci posypki do michy owoców polanych jogurtem. Muszę spróbować Twojego sposobu sigma. Tylko czy to nie jest za słodkie przez ten miód? (Tak się odzwyczaiłam przez tą cukrzycę, że nawet lody mi nie smakują, bo są za słodkie)
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
sigma |
Dodany dnia 05/09/2012 18:39
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
No jest dosyć słodkie, mnie właśnie o to chodzi, żeby się tym trochę zaslodzic i nie wchodzić potem do każdego sklepu po batonika ale to można mniej tego miodu, żeby tylko trochę to wszystko skleil razem Ja też nie znoszę wszelkich brei na mleku, do tego też na początku nieufnie podchodziłam, bo płatki owsisne... ale spróbowałam i od razu przepis brałam karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Klara |
Dodany dnia 05/09/2012 19:09
|
300% normy Postów: 7047 Data rejestracji: 16.04.12 |
Czasami to czy nam smakuje może zależeć od danej firmy. Albo od składników takich, na które się może nie zwrócić uwagi. Ja przez lata nie lubiłam płatków owsianych, musli, kisieli, jogurtów, mleka itp. Też trochę przez obrzydzenie z przedszkola (kożuch na mleku, zupy mleczne, owsianki-ohyda). A potem zaczęłam kombinować ze smakami. Np. musli tylko czekoladowo-bananowe, ewentualnie z pomaranczami, zamiast mleka serek danio waniliowy (a jak chciałam czekoladowy to zwyczajne gorzkie kakao dodawałam), jogurty tylko o określonym smaku, podobnie jak kisiele. Znalazłam płatki owsiane truskawkowe (do zalania w 5 min) jednej danej firmy. I nagle okazało się, że to mi jednak smakuje, a im bardziej się przekonywałam tym więcej mogłam próbować Po ok. 20 latach, w czasie których nie jadłam tych rzeczy i omijałam je zawsze;-) |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 05/09/2012 19:12
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
Do musli zawsze dodaje owoców i jogurtu. Przez jakiś czas smakowało, po tygodniu jakby mniej
Srutututu, pęczek drutu |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 06/09/2012 00:12
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Był czas, że się żywiłam owsiankami i kaszkami na mleku (i nie mówię tu o czasie przedszkola), teraz mi się wszelkie musli odwidziało (chyba że w formie batoników ) - no to może takie będzie mi odpowiadać Niedługo wypróbuję Wrócę jeszcze do tematu lazanii: kupiłam sobie za 5zł blaszkę o wymiarach ok. 21x25,5cm. I tak się zastanawiam... nie za duża? Znaczy, obejrzałam sobie na półce z makaronami te płaty do lazanii - 500g wg tego co piszą na opakowaniu to ok. 12-14 plastrów. Obejrzałam sobie obrazki na opakowaniu, tam jest taka lazania z 5 "warstwami" makaronowymi, może nawet 6... Rzeczywiście tak wyjdzie? Na oko jakoś tak małe te plasterki mi się wydawały... a ta blacha bardziej mi się uśmiecha do robienia, bo jest nowa, bez jakiejś rdzy itp. gratis do dania Chyba że taka z mniejszą liczbą warstw też może być (obawiam się, że może się bardziej rozwalać?) |
|
|
sigma |
Dodany dnia 06/09/2012 00:14
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
A może kup dwa opakowania makaronu?
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 06/09/2012 00:45
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
No to jest pewna opcja, ale jakoś tak liczyłam, że z 1 opakowania - 1 danie... |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 06/09/2012 06:32
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Jaskółka - jeżeli boisz się, że przez mniejszą ilość warstw będzie Ci się rozwalać, to: 1. Możesz dać odrobinę więcej sosu do każdej warstwy 2. Nakładając dzielić na mniejsze kawałki i serwować np. po 2 malutkie kawałki lazanii na osobę [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
sigma |
Dodany dnia 12/09/2012 21:03
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Tym razem sposób na przemycenie do diety ryb, bo jestem w tej kwestii wybredna i ryb pod większością postaci nie lubię. Ale pasty do chleba lubię Pasta z sardynkami: 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym, 5 jajek na twardo, pół wędzonej mozarelli (ok. 100 g), szczypiorek (albo cebula, ale cebuli mi się nie chciało kroić ). Sardynki rozdrobnić widelcem, jajka pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć na średniej tarce, szczypiorek posiekać. Wszystko zmieszać. Dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, żeby połączyć składniki. Jeśli sardynki były za mało pomidorowe, to można też trochę keczupu. Przyprawić wedle uznania Edytowane przez sigma dnia 12/09/2012 21:03 karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 13/09/2012 19:14
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
Wafel ryżowy, krem czekoladowy i dżem (ja miałam akurat truskawkowy). Produkty mogą pochodzić z dyskontu. Boskie. Srutututu, pęczek drutu |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 24/09/2012 22:45
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e887687103dd377.html][IMG]http://images47.fotosik.pl/1560/0e887687103dd377med.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a343ffc79a0dc20f.html][IMG]http://images43.fotosik.pl/1555/a343ffc79a0dc20fmed.jpg[/IMG][/URL] Galaretkowe szaleństwo - serdecznie polecam, sensitivechild [color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
Przeskocz do forum: |
Podobne Tematy
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
wątek książkowy | W wolnym czasie | 760 | 29/10/2023 15:19 |
Wątek Muzyczny IV | W wolnym czasie | 709 | 15/01/2023 20:15 |
Wątek | Nasze wątki - część otwarta | 153 | 23/11/2020 20:31 |
wątek wakacyjny | W wolnym czasie | 30 | 01/06/2020 16:38 |
Nowy wątek | Przedstaw się | 13 | 06/04/2015 20:49 |