Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
leki a ciąża
|
|
martyna |
Dodany dnia 20/11/2011 16:43
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Bursztynka pewności nie masz i nikt Ci jej nie da, ale zawsze może być lepiej i gorzej.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 11/07/2013 19:16
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Postanowiłam napisać kilka słów w kontekście leczenia depresji lekami a ciąży. Planując zajście w ciążę stopniowo schodziłam a antydepresantu, po konsultacji z psychiatrą usłyszałam, że po miesiącu od odstawienia spokojnie mogę rozpocząć starania. Byłam pełna obaw, bo kilka razy w życiu zdarzało się, że odkładałam i później z wielkim hukiem wracałam do leków. Teraz mija 4 miesiąc kiedy jestem w ciąży i 5 miesiąc kiedy zupełnie nie biorę żadnych leków antydepresyjnych i przeciwlękowych jak wygląda ten okres? Otóż nie wiem, czy coś jest w tym, że hormony rzekomo chronią ciężarną, pewnie ma tu też wpływ sytuacja finansowa i bytowa ciężarnej i wiele innych spraw jak wsparcie najbliższych i w moim przypadku długoletnia terapia psychologiczna. Muszę powiedzieć, że mimo okropnych mdłości, wrażliwości zapachowej, wymiotów, nasilonej choroby lokomocyjnej i innych "dodatków " ciąży depresja mnie nie złapała. I mam nadzieję, że będzie tak do końca ciąży
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
RedKate |
Dodany dnia 11/07/2013 19:33
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2185 Data rejestracji: 06.07.12 |
Dla mnie okres 2 i 3 trymestru ciąży były bardzo przyjemne, czułam się bardzo dobrze ze sobą- lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. Pod sam koniec trochę zaczęłam się denerwować, syndrom wicia gniazdka się we mnie obudził i denerwował mnie każdy nieporządek i rzecz zorganizowana nie po mojej myśli. Najtrudniejszy moment jest wg mnie już po, emocje poporodowe wytrąciły mnie z równowagi. Myślę, że z dzisiejszą swoją wiedzą dała bym sobie z nimi radę o wiele lepiej, wtedy jeszcze nie zdawałam sobie sprawy do końca że te wszystkie lęki i doły mogą być tylko projekcją spod mojej czachy. A co do leków w ciąży - nie uniknęłam całej serii leków przeciwalergicznych. Alergia dopadła mnie z ogromną siłą i wpędziła w astmę oskrzelową, lekarz sam osądził, że lepiej podać lek nawet w ciąży niezalecany, niż ryzykować niedotlenieniem dziecka. Na szczęście minęło, młody urodził się zdrów. Warto słuchać lekarzy - ot co . [color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą." Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color] |
|
Strona 2 z 2: 12
Przeskocz do forum: |