Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia lękowe
Leki w nerwicy
|
|
Makro |
Dodany dnia 19/02/2011 00:02
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Potrafi czytać? Czytać potrafi, ale czy może zrozumieć profesjonalny bełkot o oddziaływaniu na cytochromy P450, czy nazwy rzadkich chorób? Dla mnie zrozumienie ulotki jest pewnym wyzwaniem, a siedzę w tym kilkanaście lat. Może warto zastanowić się nie nad tym czy pacjent ma czytać ulotka, ale nad tym jak ona powinna wyglądać. Poszukiwanie na forach informacji na temat leków, z reguły kończy się natknięciem na wypowiedzi osób obdarzonych niezwykłą zdolnością reagowania objawami ubocznymi na wszytko - począwszy od placebo (ostatni hit w Poradni - rzekome objawy uboczne po przyjęciu Vit C). [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Helga |
Dodany dnia 19/02/2011 03:44
|
Startujący Postów: 175 Data rejestracji: 25.01.10 |
[b]Makro[/b] jak dla mnie są ulotki i ulotki. Należę do pacjentów, którzy zawsze czytają i mam ambiwalentne uczucia: - są leki, których ulotki rozumiem i wiem, że jakby coś (np mdłości), to mam powiedzieć lekarzowi. To są ulotki pisane dla pacjentów i dla ich dobra. - są też leki, do których dołączono karteczki o treści: jakby X (nazwa łacińska nie znana przeciętnemu człowkiekowi), to wtedy Y (również nazwa łacińska...) To ulotki pisane na potrzeby ewentualnego procesu. "Wysoki sądzie no przecież ostrzegaliśmy.." Problem w tym, że nie ma żadnych standardów pisania ulotek... [i][b][color=#990033]vanitas vanitatum, et omnia vanitas[/color][/b][/i] |
|
|
Rat |
Dodany dnia 10/03/2011 13:48
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
[b]Makro[/b] masz rację z tym , że ulotki mają swój minus - napisane są często niezrozumiałym językiem . Tak jak wspomnialeś ten cytochrom , albo co wręcz na każdej ulotce o inhibitorach MAO wczoraj zrobiłam w domu "experyment" , pytając się rodzinki czy wiedzą co to ... rezultatów pisać nie muszę . Zapewne sama nie wiedziałabym , ale te 3 lata leczenia u magików dało mi pewną wiedzę na temat leków " psychotropowych", co nie powiem ..w pracy się też przydaje :figielek Ja ulotki teraz traktuję z wielkim dystansem . Najbardziej śmieszy mnie jak czytam : moga powodować senność , kawałek dalej mogą powodować pobudzenie . To samo z apetytem - mogą go zwiększać albo powodować zmniejszone łaknienie . Koncerny same nie wiedzą i wolą pisać takie bzdury ( bo dla mnie są to sprzeczne informacje .. czyli bzdura ) [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Kati |
Dodany dnia 10/03/2011 13:55
|
Platynowy forumowicz Postów: 2764 Data rejestracji: 29.06.09 |
A dla mnie podwójny dupochron. |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 16/03/2011 23:02
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Nie bylabym pewna czy tylko podojny, ale zgadzam sie z Kati
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Makro |
Dodany dnia 16/03/2011 23:06
|
Ostatni hit - pacjent chodzi przez 2 lata do psychiatry z powodu zaburzeń lękowych. Ma zalecone leki - i okazuje się, że nigdy ich nie przyjmował, bo się boi. Chodzi do psychiatry głównie w celach "terapeutycznych", a o tym że nie bierze leków "zapomniał" wspomnieć. Na każdej wizycie dostawał przedłużenie leków [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Kati |
Dodany dnia 16/03/2011 23:24
|
[quote]o tym że nie bierze leków "zapomniał" wspomnieć. [/quote] Może po prostu... się bał? |
|
|
Makro |
Dodany dnia 17/03/2011 00:22
|
[quote] i okazuje się, że nigdy ich nie przyjmował, bo się boi.[/quote] No pewnie, że tak - właśnie o tym napisałem [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Kati |
Dodany dnia 17/03/2011 00:43
|
Napisałeś, że bał się brać, a ja skomentowałam, że pewnie też bał się powiedzieć. Ale nieważne Historia z gatunku tych pięknych. |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 18/03/2011 19:46
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Ja tam tylko w ulotkach szukam jednego czy się tyje, a najgorsze, że przeważnie jest napisane zmniejszenie bądź zwiekszenie masy ciała i teraz człowieku bądź mądry i zastanawiaj się które zadziała u ciebie, aczkolwiek zawsze biorę pod uwagę zwiększenie. Jak mi mój lekarz przepisze lek który będzie także odchudzał ale i leczył to pójdę do niego z kwiatami
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Life |
Dodany dnia 18/03/2011 19:58
|
Platynowy forumowicz Postów: 3356 Data rejestracji: 26.02.10 |
[quote][b]Nadzieja napisał/a:[/b] Ja tam tylko w ulotkach szukam jednego czy się tyje[/quote] Ja niestety mam tak samo- ale mój lekarz o tym wie- na starcie powiedziałam mu o swoim problemie- czyli o lęku przed przytyciem i że jak to się zdarzy, to w pewnym momencie mogę przerwać takie leczenie- przynajmniej tak zawsze do tej pory się kończyło. Z dwóch powodów. Po pierwsze mój lęk wzrasta razem z wagą, pogarsza się samopoczucie i lek przestaje działać, bo lęk przed przytyciem jest o wiele większy niż natura leku. Po drugie: jak wpadam w większe bagno, to wolę o stokroć przerwać leczenie. Wiem, że to głupie i nie rozsądne, ale inaczej nie umiem. Próbowałam już przez pół roku, waga wzrosła tyle, aż się totalnie zablokowałam. Starałam się jak mogłam, ale dopiero odstawienie leku mnie podniosło na nogi- oczywiście powiadomiłam o tym lekarza, żeby nie było... Ale nikomu tego nie polecam... [b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu [/color][/b] Dla odmiany szczęśliwa i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło |
|
|
Rat |
Dodany dnia 18/03/2011 23:33
|
[b]Nadzieja[/b] i to mnie w tych lekach dziwi ... wiadomo , że są leki , które ewidentnie wage ciała np. podniosą ( wiekszy apetyt , metabolizm zmniejszony itp.) , ale opis SSRI , zaprzeczenia same . Reakcja osobnicza , próbujesz , jak nie pasuje to zmieniasz . Ale rezygnować ? .. po przeczytaniu for internetowych co ? duża część osób ( nie wiem jaki procent) na wenlafaxyne i flueksetynie reaguje pobudzeniem i anoreksją ( sertralina tez sie w to włącza) ja np nie . Na mnie działają leki inaczej . Dlatego czytanie opinii forum różnych nie jest wyznacznikiem . Trzeba spróbować i wtedy ocenić . Najważniejsze - spróbować , nie zniechęcać się Edytowane przez Rat dnia 18/03/2011 23:55 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
martyna |
Dodany dnia 19/03/2011 08:15
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Ja nie czytam ulotek bo jest mi to nie potrzebne ale też ich nie wyrzucam by były gdyby ... A co do wagi i leków jeszcze na żadnym z leków, które brałam nie udało mi się przytyć.Kiedyś brałam jako dodatkowy lek Lerivon, o którym chodzą po necie opowieści że kilkanaście kg można dodatkowo zdobyć a u mnie nic. Więc nie wiem jak właściwie to jest że jedni tyją po lekach a inni nie. Artystyczna Dusza tutaj pisała, że po neuroleptykach sie tyje, ale czy każdy? U mnie przyrost masy ciała bywał po sterydach kory nadnerczy ( Encorton, Metypred) piszę bywał bo biorę już 2 tydzień ( wiosna przyszła ) a waga nie zwiększa sie. [b]Makro[/b] jak to jest z tymi lekami w leczeniu anoreksji? nie ma leków, które by zwiększyły apetyt=zwiększyły wagę? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 19/03/2011 09:41
|
[b]martyna[/b] po mianserynie zwiększa się apetyt u dużej części osob , ale Ty już go brałaś Olanzapina też ma taki skutek uboczny , że się tyje , ale on na schizofrenie i CHAD raczej jako stabilizator . Edytowane przez Rat dnia 19/03/2011 09:43 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Makro |
Dodany dnia 19/03/2011 10:29
|
To niestety nie działa tak prosto, na pewno nie na grupę z anoreksją. Chociaż olanzapinę używa się w leczeniu anoreksji, ale wątpię aby to miało związek z działaniem na apetyt.
Edytowane przez Makro dnia 19/03/2011 10:30 [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
martyna |
Dodany dnia 19/03/2011 11:32
|
to z czym ma związek? tak sobie myślę jeśli chora jest " głowa" to co dzieje się z apetytem jako takim? mój wyginął jak dinozaury. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 19/03/2011 11:34
|
Uważa się, że w większym stopniu oddziałuje na zaburzenia myślenia - redukuje natrętne myśli dotyczące jedzenia, ewentualnie niejedzenia. Z badań wynika, że poprawia współpracę.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
martyna |
Dodany dnia 19/03/2011 11:37
|
to jest jakaś myśl - dzięki
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 28/03/2011 17:23
|
a ja sobie odpuszczam leki zwiekszona dawka leku poskutkowała tym , że spac w nocy nie mogłam a i od rana chodzę nakręcona Do kolejnej wizyty będę raczej brać leki , ale na wizycie powiem że już dziękuję za chemię . Nie chcę sama odstawiać by nie wyszło ,że samowolka etc. [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
sigma |
Dodany dnia 28/03/2011 17:46
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Rat, bierz je do tej wizyty na pewno, a nie raczej
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
Przeskocz do forum: |