22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
 Drukuj temat
koniec darmowego leczenia
tajfunek
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 22/05/2013 22:39
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 31.05.09

u nas składki z OFE można przekazać "w spadku". mało kto o tym wie i korzysta z tego.
Edytowane przez tajfunek dnia 22/05/2013 22:40

Makro
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 22/05/2013 23:44
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 10.08.08

Tyle, że jak uda ci się dożyć do starości, to z dużym prawdopodobieństwem wygenerujesz koszty. Taka ruletka, jak ZUS Grin
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc

http://www.blogozakrecie.blox.pl
ef
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 00:31
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 16.02.11

sigma, ale ludzki organizm nie działa jak samochód. nie da się wywołać u siebie raka - on przychodzi i już, pacjent nie ma na to wpływu, więc wg tego co piszesz musiałby zapłacić "zwyżkę" za swoje leczenie, czyli te horrendalne pieniądze za operację czy chemię.
tak jest z każdą chorobą.
chyba że ktoś się lubi szwendać po lekarzach, bo nie ma co ze sobą zrobić - wtedy tak, wprowadzenie tych częściowych opłat mogłoby trochę ukrócić wielomiesięczne kolejki i niepotrzebne wydatki, bo ktoś będzie chciał zrobić sobie szereg badań, które mu w gruncie rzeczy nie będą potrzebne, bo przecież ma "za darmo".
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.

sigma
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 10:52
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

Ale całe mnóstwo innych chorób da się u siebie wywołać, a już na pewno - zapobiegać im.
Raka wywołać nie można, ale wiadomo, że na przykład osoby palące papierosy są dużo bardziej narażone na zachorowanie.
Poza tym nie mówię przecież, że ktoś ma nagle pokrywać całość leczenia, tylko że składka powinna być proporcjonalnie większa u tych, którzy te pieniądze ze składek często wykorzystują.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

Rat
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 16:00
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 07.02.11

[i]Płacę na ZUS - należy mi się ![/i] to słowa nagminnie używane przez pacjentów .
Lekarzom opadają ręce , jak ma pacjent przepisany lek i ma brać dokładnie wg. zaleceń .... gorzej się czuję ... wezwę rodzinnego do domu , albo karetkę . ( a w zaleceniu w razie pogorszenia wziąć daną tabletkę )
Artykuł mocno napisany i można się przestraszyć . Ale jak[b] ef[/b] zauważyła ... łażą te babcinki ( dajmy na to choruje na serducho tylko ) ... ale pójdzie do okulisty , gastrologa etc ... a co tam , czasu mam wiele .
A ,że kolejkę zajmuje ...
U mnie w mieście 1 dentystka za znieczulenie nie bierze opłat , reszta a i o wszem .
Mówiła kiedyś czym mam się powołać jakby chcieli dopłaty za znieczulenie Wink, ale starość robi swoje i pamięć nie ta .
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]

https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Alia
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 17:11
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 01.09.09

Myślę, że niejaką pomocą dla systemu byłoby, gdyby przychodnie i szpitale mogły legalnie i zgodnie z cennikiem pobierać dodatkowe opłaty za usługi ekstra - np. ktoś chce mieć w szpitalu salę "jedynkę", stać go, nie ma problemu, płaci. Albo chce przyspieszyć wizytę lekarską czy operację - płaci. Tylko obawiam się, że to u nas nie przejdzie, bo od razu wywoła to oburzenie, że ci, których na to nie stać, mają gorsze warunki.

Żona kolegi ostatnio trafiła do szpitala. Minęły dwa tygodnie i trzy szpitale, zanim w końcu ją zdiagnozowano i zaczęto leczenie. Co samo w sobie nie jest zarzutem, bo choroba rzadka i o mało charakterystycznych objawach. Ale kolega narzekał właśnie, że nie może dla niej wykupić w państwowym szpitalu takich dodatkowych usług, dzięki którym jej pobyt stałby się bardziej komfortowy. A prywatnych szpitali owszem, jest dużo, ale zajmują się tylko pewnymi ściśle określonymi, najbardziej dochodowymi schorzeniami i zabiegami. I, jak to opisał kolega, kiedy okazuje się, że to coś innego, wsadzają pacjenta do bardzo eleganckiej prywatnej karetki i wysyłają do szpitala państwowego.

tajfunek
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 17:44
Awatar

300% normy

Alia ale system zapłacisz masz szybciej wizytę, operację jest u nas od dawna. Mam żeby dostać się szybko do szpitala musiała pójść prywatnie do lekarza, by ją od razu przyjął na oddział. A tak mialae czekać mimo, że jej stan był bardzo poważny
Sigma trochę masz błędne myślenie. Jakie choroby można u siebie wywołać?
Co do raka to nie tylko palenie go wywołuje, musisz mieć jeszcze tzw. Predyspozycje, wiem to od lekarza.
Poza tym ważna jest też profilaktyka, a jaka jest u nas w kraju? Marna.

sigma
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 17:56
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Jakie choroby można u siebie wywołać? A chociażby marskość wątroby Pfft
Mnóstwo chorób można u siebie wywołać, a przynajmniej znacznie zwiększyć ryzyko ich wystąpienia, prowadząc niehigieniczny tryb życia, źle się odżywiając, unikając ruchu, paląc, pijąc itp.
A profilaktyką to nie "kraj" się ma zajmować. Niech każdy zadba o siebie, to będzie doskonała profilaktyka.
Edytowane przez sigma dnia 23/05/2013 17:57

Alia
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 18:02
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 01.09.09

[quote][b]tajfunek napisał/a:[/b]
Alia ale system zapłacisz masz szybciej wizytę, operację jest u nas od dawna. Mam żeby dostać się szybko do szpitala musiała pójść prywatnie do lekarza, by ją od razu przyjął na oddział. A tak mialae czekać mimo, że jej stan był bardzo poważny[/quote]

Ale to, o czym Ty piszesz, to szara strefa, zarabia w ten sposób lekarz albo lekarz i jego prywatna przychodnia. A ja mówię o legalnym przyspieszaniu, w postaci wniesienia opłaty zgodnej z cennikiem na konto szpitala. I nie myślę tu o operacjach ratujących życie, tylko takich poprawiających jego komfort, w rodzaju operacji zaćmy. Oraz luksusach w rodzaju prywatnej sali czy dodatkowej opieki pielęgniarskiej.

tajfunek
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 19:44
Awatar

300% normy

Tak sigma niech każdy dba o siebie, tylko niech też ma możliwości.
Bo niekiedy to o badania podstawowe trzeba się prosić.
To nie jeste wszystko takie proste, jak Tobie się wydaje.

Nieustraszona
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 20:13
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 03.04.10

Sigma, akurat marskośc wątroby nie zawsze jest wyhodowana na własne życzenie. Znajomy miał ją po źle dobranych lekach na nadciśnienie.

Co do wspolpłacenia, pomysł mi się podoba, kiedyś był pomysł z koszykiem świadczeń gwarantowanych, to też mi się podobało.

Jest jeszcze jedna rzecz, której nie rozumiem - dopłacanie do leków, które pełnopłatnie kosztują 12 zł/mies., żeby kosztowały 3.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość....

sigma
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 20:36
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Ja nie mówiłam, że zawsze jest na własne życzenie, tylko że to jest jedna z chorób, które można u siebie wywołać...

Nadzieja
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 22:17
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 20.08.08

Sigma wybacz ale irytuje mnie to co piszesz. Człowiek sobie chorób nie wybiera jest wiele osób, które ciężko chorują i za karę mają płacić jeszcze większe składki...nie życzę Ci tego ale żebyś się kiedyś nie przekonała jak to jest... Twoje myślenie mnie wkurza...czy na pewno nie korzystasz z NFZ? a za terapię płacisz?, bo mi się wydaje, że nie chyba, że coś pominęłam, to przepraszam..

Jeżeli chodzi o leczenie białaczki u Naszego Słoneczka nie wszystko jest tak całkowicie bezpłatne, sam lek na grzybice wątrobowo- śledzionową ( po chemii) kosztował 50 tys, czy inne leki które sprowadzali z Niemiec bo w Polskiej aptece kosztowały po 5 tys z ampułkę a Słoneczko potrzebowało swego czasu 3 na miesiąc...i wiele jeszcze mogłabym wymieniać...

Łatwo jest się wypowiadać jak się jest zdrowym i twierdzenie bo ta osoba jest chora niech więcej płaci jak dla mnie jest bardzo krzywdzące i niesprawiedliwe..

[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany."
Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color]

sigma
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 22:23
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Dla mnie dużo bardziej niesprawiedliwe jest płacenie za coś, z czego się nie korzysta, żeby korzystać z tego mogli inni. Ale ja prosty człowiek jestem, więc i pojęcie o sprawiedliwości mam proste Smile

Ale z czego korzystam, to jednak wiem Pfft Mojej terapii nie finansuje NFZ, tylko Urząd Miasta.

Nieustraszona
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 22:59
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 03.04.10

wiesz równie dobrze mogliby wkurzyc sie podatnicy, bo Urząd miasta ma pieniadze z podatków Smile

Nadi powoli, nie wkurzaj sie, to tylko wymiana poglądów.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość....

sigma
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 23/05/2013 23:03
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

również z moich Pfft
a biorąc pod uwagę, na ile rzeczy płacę podatki, nie korzystając z nich - to wręcz się cieszę, że przynajmniej raz na coś mi się te moje podatki przydają Smile

e-milka
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 24/05/2013 08:25
Awatar

Medalista

Data rejestracji: 28.12.12

Sigma masz szczęście, że nie chorujesz. Pewnie gdybyś miała problemy ze zdrowiem Twoje poglądy byłyby mniej radykalne.

Ja nigdy nie paliłam, alkohol pijam sporadycznie i w bardzo małych ilościach, lubię ruch, sporo czasu spędzam na świeżym powietrzu i przyzwoicie się odżywiam. Ogólnie rzecz ujmując dbam o siebie, a mimo młodego wieku stwierdzono u mnie nowotwór. To nie jest takie proste, że dbasz o siebie to będziesz zdrowa, a nie dbasz to nie będziesz. A co z ludźmi obciążonymi genetycznie? Czy oni też powinni więcej płacić, bo urodzili się ze złymi genami?

Mój znajomy myślał podobnie jak Ty. "Jestem młody i zdrowy. Po co płacić składki na starych i chorych." Pamiętam jak opowiadał, że zacznie je płacić jak będzie po 40-stce, bo to wtedy organizm zaczyna szwankować. Rok później już nie żył. Nie znam szczegółów jego choroby, wiem tylko, że miał guza mózgu.

Ja nie jestem przeciwna dodatkowym symbolicznym opłatom za leczenie. Kiedyś już był taki pomysł i wydawał mi się rozsądny. Też nie widzę powodów żebyśmy wszyscy finansowali cesarskie cięcie na życzenie czy też operacje wykonywane z użyciem robotów, jeśli można je przeprowadzić z podobnym efektem klasycznie. Moim zdaniem przy tworzeniu listy świadczeń gwarantowanych powinno się brać pod uwagę równocześnie koszty metody i jej wyniki. Trudna sprawa zrobić to z głową i trochę się obawiam co nasi prawodawcy wymyślą, ale coś trzeba zrobić.
Jeszcze tylko parę wiosen
Jeszcze parę przygód z losem
i kłopotów będzie mniej
Ach, cierpliwość tylko miej

sigma
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 24/05/2013 09:46
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Gdybym miała problemy ze zdrowiem, to przynajmniej wiedziałabym, za co płacę.
I nigdzie nie twierdziłam, że za każdą chorobę odpowiadamy sami. Raczej chodziło mi o to, że osoby z "grup ryzyka", czyli np. palacze, też powinni mieć większe składki (czyli w tym wypadku i ja, biorąc pod uwagę moją otyłość).

tajfunek
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 24/05/2013 09:58
Awatar

300% normy

bzdury piszesz. Odpowiadamy za choroby, wywołujemy je...Shock
mamy taką moc, to może i sami się wyleczymyPfft
a wiesz ilu jest palaczy co dożywają sędziwej starości, bez większych problemów ze zdrowiem? więc dlaczego mają płacić więcej? a Ci co są "w grupie ryzyka", bo duża częśc rodziny umarła na raka też mają płacić większe składki?
To,że nie chodzisz do lekarza to też Twój wybór. PROFILAKTYKA!
Poza tym nigdy nie wiesz co Cie w życiu czeka i jakie potem kosztowne może byc leczenie .
teraz chcesz być taka ponad to, ale potem zdanie zmieniłabyś dość szybko, jak stanęłabyś przed wyborem jedzenie albo leki...albo jeszcze gorzej, musiałabyś się ludzi prosić o pomoc, fundacji. skazana byłabyś na łaskę innych.

sigma
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 24/05/2013 10:34
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Zaraz się okaże, że palenie w ogóle nie ma wpływu na zdrowie, podobnie jak dieta itp. Grin
Każdy, kto pali, zwiększa ryzyko swojego zachorowania. A w każdym komercyjnym ubezpieczeniu osoby z grupy ryzyka płacą za ubezpieczenie więcej. I uważam, że to jest zasada jak najbardziej logiczna.
Profilaktyka nie jest jednoznaczna z chodzeniem do lekarza.

Widzę, że masz zdolności jasnowidzące i wiesz, co ja bym myślała i robiła, gdybym była chora... cóż, z przepowiedniami nie jestem w stanie dyskutować.
Natomiast to, że przez całe życie będę płacić takie same składki, jak osoby chodzące od lekarza do lekarza, w żaden sposób nie uchroni mnie przed tym, że jak kiedyś poważnie zachoruję, to nie będzie mnie stać na leki, będę czekać miesiącami na wizytę u specjalisty i być może potrzebować pomocy fundacji. A zgromadzone przez lata nadwyżki z moich składek na nic mi się nie przydadzą.

Przeskocz do forum: