23 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
1 tydzień Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
 Drukuj temat
Powstająca
Klara
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 11/01/2013 13:54
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 16.04.12

[quote][b]ef napisał/a:[/b]
za wydawanie dokumentów: indeks (o ile uczelnia jeszcze prowadzi papierowe indeksy) - 4 pln, legitymacja - 17 pln.
[/quote]

Legitymacje czasem są tańsze, jeśli uczelnia dalej ma zwykłe papierowe, to kosztują 4-5 zł
Wszystko to, co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja

powstajaca
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 18/01/2013 19:12
Rozgrzany

Data rejestracji: 06.10.12

Zmieniam temat. Ostatnio moja [b]terapia[/b] strasznie mnie [b]boli[/b]. Wiedziałam, idąc na terapię, że może być ciężko, ale nie wiedziałam, że aż takSad. Po wczorajszej sesji czuję się zdecydowanie gorzej, jestem zła na terapeutkę (chociaż rozum podpowiada mi, że nie zrobiła ona nic złego, wręcz przeciwnie- robi rzetelnie to, co do niej należy), ale przede wszystkim jest mi bardzo smutno, wręcz nie mogę już sobie dać ze sobą rady. To straszne. Oczywiście, miałam już wcześniej pewna podstawową wiedzę na temat leczenie nerwic, wiedziałam, że uświadomienie będzie bolesne, ale to zupełnie co innego wiedzieć teoretycznie, a co innego doświadczyć. Rzeczywistość okazała się gorsza niż wszelkie moje przewidywania.
Nie wiem, czy to, co twierdzi na mój temat terapeutka jest prawdą, ale obawiam się, że tak, bo brzmi to logicznie. A ja nie mogę tego zaakceptować i nie mogę z tym żyć. Z tego wszystkiego znowu zaczynam to z całej siły wypierać, udaję, że tego nie ma, a przecież w terapii nie o to chodziSad.
Właściwie może powinnam się cieszyć, że moja terapia się rozwija, bo przecież o to mi chodziło, a tymczasem ja jestem przerażona, okropnie się czuję i chyba zaczynam mieć doła Zalamka. Chwilami wydaje mi się, że nie wytrzymam. Kompletnie nie wiem, co mam teraz robić. Wiem, że nikt z Was raczej nic mi na to nie poradzi, chyba po prostu chciałam się wygadać.
[b]"Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzy." [/b](Mk 9, 23)

Life
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 19/01/2013 16:47
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 26.02.10

Powstająca kryzysy w terapii są nieuniknione. Według mnie tylko tak można mieć pewność, że terapia idzie pełną gębą, że tak ładnie powiemPfft
Dotykasz trudnych spraw? Czujesz ból? To dobrze. Tylko go nie stłamś, bo wróci do Ciebie ze zdwojona siłą. Lepiej poczujesz się tylko wtedy, gdy pozwolisz sobie przeżyć to, co się teraz z Tobą dzieje. Dużo o tym rozmawiaj, szczególnie na terapii, byleś tylko nie była z tym całkiem sama, a z czasem będzie lepiej Smile
Edytowane przez Life dnia 19/01/2013 16:48
[b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu Wink[/color][/b]

Dla odmiany szczęśliwa Grin
i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło Pfft

powstajaca
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 19/01/2013 17:26
Rozgrzany

Dzięki, Life. Ucieszyło mnie to, co napisałaś. Na pewno będę dalej o tym rozmawiać z terapeutką na następnym spotkaniu. Tylko że właśnie ja na razie robię wszystko, żeby ten problem w sobie stłumić Ehmm. W ten sposób się bronię, chociaż wiem, że jest to sprzeczne z celami mojej terapii. Kurczę. Ale na razie lęk przed przeżywaniem tego jest tak silny, że mam wrażenie, że nie potrafię inaczej.

powstajaca
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 24/01/2013 19:23
Rozgrzany

Jestem po kolejnym spotkaniu z terapeutką. Już lepiej, ale dalej jest mi smutnoSad.

powstajaca
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 28/01/2013 16:19
Rozgrzany

Smutno mi. Teoretycznie wiem, że to dobrze, że coś sobie uświadomiłam, bo okłamywanie się do niczego dobrego nie prowadzi i warto poznać prawdę. Ale bardzo mi z tym ciężko.
I jestem znowu zła na terapeutkę. To znaczy czasami jestem na nią wściekła, wydaje mi się, że, oprócz tego, co pomogła mi sobie uświadomić, jeszcze mnie dodatkowo, niepotrzebnie zraniła, a czasami wydaje mi się, że przesadzam i że po prostu się na niej wyżywam.

fluorescent rabbit
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 28/01/2013 16:53
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 11.06.12

co do tych dni otwartych to niestety to jest zwykle strata czasu... najlepiej pogadaj z kimś kto tam studiuje. wiem że takich rzeczy sie raczej nie robi ale gdyby do mnie ktoś napisał np na fejsie "siema, widze że studiujesz na uczelni na którą chce iść, możesz mi opowiedzieć jak tam jest i czy warto?" to z największą przyjemnością bym mu opisała co i jak i wiedziałby milion razy więcej niż by sie dowiedział z dni otwartych, strony uczelni itp

poza tym wiem że to wścibskie ale strasznie ale to strasznie mnie ciekawi co można sobie takiego strasznego uświadomić na takiej terapii...

oraz- jeśli płacisz komuś żeby ci pomógł a kończy sie na tym że nie śpisz po nocach i przeżywasz bo ten ktoś po tobie jeździ to może na próbe idź do kogoś innego? kompletnie nie rozumiem tego mechanizmu...

powstajaca
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 30/01/2013 15:54
Rozgrzany

Rabbit, dzięki za sugestie. Wiem, że strona internetowa czy dzień otwarty to nie jest najbardziej wiarygodne źródło o szkole/ uczelni i najlepiej pogadać otwarcie z kimś, kto tam chodzi, ale na razie nikogo takiego nie znam. Fejsa też nie mam. Więc uznałam, że lepszy dzień otwarty niż nic.
Niestety nie zaspokoję Twojej ciekawości, bo to jednak intymne sprawy i trochę się wstydzęZawstydzony.
Jutro będę z Terapeutką gadać. Ale tak czy inaczej te terapię i tak zamierzam skończyć. A tak bezpośrednio to ja Jej znowu nie płacę, no, ale to pewnie kwestia drugorzędna.

nihilnovi
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 31/01/2013 00:15
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 07.11.12

a ja jeszcze do wyboru drogi życiowej - najważniejsze żebyś znalazła to co lubisz, co Cię interesuje i szła tym tropem. Nic na siłę - żadnych myśli w rodzaju - po tym łatwiej o pracę, lepsze zarobki itp Na tym można się najbardziej przejechać - znałam już prawników itp, którzy po kilkunastu latach wykonywania nielubianej przez siebie pracy - szli na studia marzeń i kolo 40ki zaczynali wszytko od zera! I są szczęśliwi. Znam też takich, którzy chętnie by to zrobili, ale ze względów życiowych (rodzina, kredyt itp) - utknęli.
[i]"Jedyny sposób, jaki odkryłem, aby zdążyć na pociąg, to spóźnić się na poprzedni" - [/i]
[small][b]Gilbert Keith Chesterton[/b][/small]

Inus
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 01/02/2013 15:05
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 05.09.11

Zgadzam się z nihilnovi, jeśli masz się męczyć przez kolejne, z reguły, 5 lat studiowania to jest totalnie bez sensu.
Jak po terapi?
"Uczyń bym był z kamienia, bym z kamienia był.
I pozwól mi, pozwól mi,
Spróbować jeszcze raz, jeszcze raz, jeszcze raz."

powstajaca
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 04/02/2013 18:06
Rozgrzany

Spoko. Ja zamierzam znaleźć sobie taką uczelnię i kierunek, gdzie będę się po prostu dobrze czuła. Żadnego przymusu wewnętrznego, bo praca, kasa itp.
Mam teraz w szkole praktykantkę z UP JPII i zahaczyłam ją dzisiaj o tę uczelnię. Dużo się nie dowiedziałam, bo ona akurat nie nie jest na żadnym z tych wydziałów, o których ja myślałam i zna je głównie z opowieści znajomych, ale mówiła, że wszyscy oni zadowoleni ze studiów i poziom wykładów też ok. Powiedziała jeszcze, że poleca mi tam Wydział Filozoficzny, ale nie dopytałam się dokładnie dlaczego.

[quote][b]Inus napisał/a:[/b]
Jak po terapi?[/quote]
CiężkoSad, ale nie tragicznie. Chyba jakiś kryzys mam. Pocieszam się, że może to dobrze, że może czasami musi być trochę gorzej, żeby potem mogło być lepiej, bo mimo tego mam wrażenie, że terapia rozwija się coraz lepiej, więc mam nadzieję, że tak ma być, że to po prostu jeden z etapów. W każdym razie jest mi smutno, nie wiem, jak mam dalej żyć, chwilami nie mogę sobie dam rady i chyba nasiliły mi się objawy nerwicy natręctw. Wczoraj dostałam ataku szajby i moja Mama się załamałaSad. Ale przeżyję. nie poddam się. Nie mogę się doczekać kolejnej terapii.

powstajaca
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 12/02/2013 16:01
Rozgrzany

A wiecie może kiedy mniej więcej uczelnie organizują te dni otwarte? Jeszcze nie teraz, prawda?

ef
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 12/02/2013 16:35
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 16.02.11

jakiś marzec-kwiecień. śledź strony internetowe.
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.

girl interrupted
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 13/02/2013 14:49
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 23.09.10

Powstająca dla mnie najbardziej krzepiące w Twojej opowieści jest to, że piszesz, że nie możesz doczekać się terapii - jak dla mnie świadczy to o Twojej determinacji w drodze do zdrowienia. Czekaj też na inne rzeczy w życiu, nie tylko na psychoterapię, ale dobrze, że ustalasz sobie priorytety i mówisz, że tę terapię skończysz, pozostaje mi tylko życzyć Ci powodzenia i jak najmniej bólu na tej terapeutycznej drodze...
"Odkąd sięgam pamięcią, zawsze było coś nie tak..."

powstajaca
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 13/02/2013 17:31
Rozgrzany

Dzięki, Ef, będę śledzić.

Girl, bardzo Ci dziękujęSmileKwiatek.

Andromeda
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 13/02/2013 18:29
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 02.01.13

i ja też trzymam za Ciebie kciuki. Wierzę, że przeżywanie trudnych emocji to właśnie już sukces Smile trzymaj się! <3
Doskonale Cię rozumiem, mi Terapeutka też 'rozwala mózg' i jestem na nią czasami wściekła, 'bo co ona sobie w ogóle myśli', ale wiem też, ze są to chorobwe myśli, a nie [i]moje[/i]. ;*
Love is louder than the pressure to be perfect ... <3

http://likecottoncandle.tumblr.com
powstajaca
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 14/02/2013 20:29
Rozgrzany

Andromeda, dziękujęSmile.

e-milka
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 17/02/2013 09:58
Awatar

Medalista

Data rejestracji: 28.12.12

[quote][b]fluorescent rabbit napisał/a:[/b]
jeśli płacisz komuś żeby ci pomógł a kończy sie na tym że nie śpisz po nocach i przeżywasz bo ten ktoś po tobie jeździ to może na próbe idź do kogoś innego? kompletnie nie rozumiem tego mechanizmu...[/quote]

Moja odpowiedź nie ma związku z samym wątkiem. Odniosę się tylko do słów Rabbit, bo zakuły mnie w oczy.
Mało prawdopodobne jest żeby terapeuta "jeździł" po pacjencie. Jeśli powiedział coś co zabolało Powstającą to raczej nieświadomie. Po prostu terapeuta też człowiek, nie siedzi w głowie pacjenta i nie zna wszystkich jego myśli, więc przypadkowo może czymś urazić. Wyjaśnianie takich nieporozumień to też część terapii.
Jeszcze tylko parę wiosen
Jeszcze parę przygód z losem
i kłopotów będzie mniej
Ach, cierpliwość tylko miej

sigma
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 17/02/2013 10:56
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

A ja podejrzewam, że wręcz przeciwnie - jeśli terapeuta mówi coś, co pacjenta zaboli, to robi to zupełnie świadomie. Co nie znaczy, że on po kimś "jeździ". Na tym polega terapia, że słyszy się nieraz rzeczy, które bolą.
To tak jakby iść na operację i oczekiwać, że nic potem nie będzie boleć, bo przecież operacja ma pomóc, a nie szkodzić - zwykle najpierw coś musi boleć, żeby potem odczuć poprawę.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

e-milka
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 17/02/2013 15:23
Awatar

Medalista

Data rejestracji: 28.12.12

Sigma zgadzam się, terapeuta jak najbardziej może poruszać trudne i bolesne tematy, i jak najbardziej robi to świadomie. Uważam tylko, że czym innym jest poruszenie bolesnego tematu, a czym innym zranienie. To drugie moim zdaniem może być odebrane przez pacjenta jako krzywda, którą mu się wyrządza i nie powinno mieć miejsca. A czasami ma, bo terapeuci nie są wszechwiedzący i nieraz się mylą.
Jeszcze tylko parę wiosen
Jeszcze parę przygód z losem
i kłopotów będzie mniej
Ach, cierpliwość tylko miej

Przeskocz do forum:

51,671,850 Unikalnych wizyt