22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Uzależnienia
 Drukuj temat
substancje psycho aktywne
Anise candy
Dodany dnia 31/05/2011 22:54
Finiszujący

Data rejestracji: 14.03.11

Martyna, jak ci idzie? Ja też duchowo wspieram Twój wysiłek.

http://www.monile.blog.pl
martyna
Dodany dnia 03/06/2011 20:39
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

dziś minęło 3 mies abstynencji .... ale jest coraz trudniej zamiast łatwiej.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

ef
Dodany dnia 03/06/2011 20:59
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 16.02.11

Martyna,
przyjdzie taki czas, że będzie łatwiej.
tylko pozwól mu przyjść.
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.

martyna
Dodany dnia 03/06/2011 21:01
Awatar

300% normy

ja mam wrażenie że codziennie jestem na granicy wziąść/ nie wziąść nic więcej nie widzę.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

verdemia
Dodany dnia 03/06/2011 21:16
Złoty Forumowicz

Data rejestracji: 29.07.09

[b]martyna[/b] 3 miesiace to dlugo!!Oklaski
pewnie jesteś na etapie maleńkiego kryzysiku, ale on minie i po nim na pewno będzie o niebo łatwiej! Powodzenia!

Rat
Dodany dnia 08/06/2011 12:37
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 07.02.11

[quote][b]martyna napisał/a:[/b]
dziś minęło 3 mies abstynencji .... ale jest coraz trudniej zamiast łatwiej. [/quote]

"magiczne" 3 miechy
dla mnie było całkiem łatwo te 3 miesiące wytrzymać dopiero później było gorzej , mam nadzieję że u Ciebie będzie inaczej .
Nie mniej dalej 3mam kciuki i wierze ,że będzie dobrze.
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]

https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
martyna
Dodany dnia 03/07/2011 16:30
Awatar

300% normy

dziś mija 4 mies odkąd sięgnęłam dna a raczej podłogi w tym moim szaleństwie. Pierwsze 3 mies były trudne, było kilka momentów gdzie tylko " ślizgnęłam się " by się nie znieczulić zazwyczaj ktoś mi przeszkodził. Od jakiegoś mies jest cisza, mimo że ostatnio było dość sporo bólu fizycznego jakoś nie nachodziły mnie myśli by przykleić plasterek i odpłynąć. Nie wiem czy to tak ma być? czy też nie, bo z jednej strony cieszy mnie to że gdy się pojawia ból nie chcę sie znieczulać a z drugiej boję się że to taka cisza przed burzą i by nie zaskoczyła ta burza myśliciel

ef
Dodany dnia 03/07/2011 16:41
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 16.02.11

a to nie jest tak, że dopóki jesteś w szpitalu to jesteś bezpieczna?
spróbuj porozmawiać o tym...
pewnie jeszcze nie jest po wszystkim, ale może będziesz mogla teraz nauczyć się radzić sobie z bólem w inny sposób?
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.

martyna
Dodany dnia 03/07/2011 16:46
Awatar

300% normy

Ef no tak przecież jestem w szpitalu < sciana> o tym nie pomyślałam.
może dlatego też nie czuję potrzeby znieczulania się.myśliciel
Czy w szpitalu czuje sie bezpiecznie? nie, nie czuję się , ja traktuje oddz jako zło konieczne.
Ale fakt z zew patrząc można to nazwać że jestem bezpieczna.
Mam nadzieje, że z czasem moje leczenie będzie na tyle ustawione, że ten ból będzie znośny by dać sobie rady bez mocniejszych p/ bólowych.
Edytowane przez martyna dnia 04/07/2011 07:31

martyna
Dodany dnia 27/10/2011 05:09
Awatar

300% normy

Ostatnio ciągle za mną wloką się wspomnienia,może dlatego że przeszłość się odezwała?
Temat wspomnień : jak było kiedyś a jak jest teraz, w sensie spustoszenia jakie sobie we własnej głowie zafundowałam lekami.
Ja widzę diametralną różnicę i to już nie chodzi o takie procesy jak zapamiętywanie, koncentracja ale ogólnie, jestem " inna niż kiedyś". Zabiłam ileś szarych komórek i to słychać w wypowiedziach, w słowie pisanym czy choćby w tym że w moim życiu głównie ciemność.
Zastanawiam się też czy da się oddzielić konsekwencje brania narkotyków i samo ed? myśliciel
Komórki w mózgu się regenerują ale czy uda mi się odzyskać dawną świetność intelektualną sprzed choroby ?
Czy jak przestałam brać to świństwo to wrócą pewne funkcje?
wybaczcie porównanie , ale czasem czuję się jak upośledzony umysłowo człowiek nie mogąc sobie przypomnieć słowa, daty , synonimu czy myląc wyrazy itp myśliciel
to tak z samego rana przemyślenia.... Smile

teczacpt
Dodany dnia 27/10/2011 12:50
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 13.08.10

Cóż Martyna-pewne rzeczy są nieodwracalne.Komórki,które obumarły nie zmartwychwstaną.Jest szansa,że pracując intelektualnie,"ćwicząc głowę"wytworzysz nowe połączenia i za jakiś czas ( rok?) będziesz mieć sprawniejsze myślenie jak dziś,poprawi się koncentracja.Nigdy nie dowiesz się jednak w jakim miejscu mogłabyś być bez różnych wydarzeń po drodze.
Tęcza

[color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color]

www.teczacpt.pl
tajfunek
Dodany dnia 27/10/2011 13:02
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 31.05.09

Czy 2 tygodniowe stosowanie narkotyków może mieć jakiś wpływ na szare komórki, czy na cokolwiek?
Czy możliwe jest osiągnięcia odwrotnego działania takich substancji np.miała m.in. być zwyżka nastroju, wzrost energii, a ja z dnia nadzień słabłam, nastrój był coraz gorszy, nic mi się nie chciało...?

teczacpt
Dodany dnia 27/10/2011 13:51
Awatar

Brązowy Forumowicz

Tajfunek-są pewne narkotyki ( celowo nie chcę używać nazw),które w efekcie końcowym powodują "dół".
Tęcza

[color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color]

www.teczacpt.pl
tajfunek
Dodany dnia 27/10/2011 14:03
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 31.05.09

Dobry sposób na odstraszenie od nich. Choć nie brałam ich po to by poprawić sobie nastrój,czy mieć więcej energii.Bardziej zależało mi na wadze. Przekonałam się, że ten sposób jest do kitu. Po pierwsze nie działa, po drugie ogromne ryzyko,po trzecie szybko uzależnia, po czwarte zbyt pogarsza samopoczucie. Odstawiłam,bo tak ustaliłam z lekarzem, że tak będzie lepiej. W sumie mija rok odkąd tego spróbowałam, ale nie potrafię też tego wyrzucić, dziwne...

martyna
Dodany dnia 27/10/2011 15:57
Awatar

300% normy

Tajfunek cieszę się, że jednak zrezygnowałaś z tego typu wspomagaczy. Buziak
[quote]Komórki,które obumarły nie zmartwychwstaną.Jest szansa,że pracując intelektualnie,"ćwicząc głowę"wytworzysz nowe połączenia i za jakiś czas ( rok?) będziesz mieć sprawniejsze myślenie jak dziś,poprawi się koncentracja.[/quote]
Tęcza mimo ed może tak być? Sad

teczacpt
Dodany dnia 27/10/2011 17:07
Awatar

Brązowy Forumowicz

Może tak być mimo ED-ale nad nim też trzeba pracować. (Martynka przecież wiesz o tym-rozumiem,że potrzebujesz potwierdzenia).Wink
Tęcza

www.teczacpt.pl
martyna
Dodany dnia 27/10/2011 17:24
Awatar

300% normy

potrzebuję.
bo nie potrafię rozgraniczyć co jest konsekwencją ed a co narkotyków. I o ile z jednym skończyłam ( mam nadzieję że na zawsze) to z drugim ciągle sie borykam.
Ta wiedza pewnie mi nie wiele da, ale chciałabym wiedzieć co mogę zrobić by było lepiej ( no wiem muszę zacząć NORMALNIE JEŚĆ) ale poza tym co, by wzmocnić szare komórki.

teczacpt
Dodany dnia 27/10/2011 17:41
Awatar

Brązowy Forumowicz

Martyna-a co Ci da takie rozgraniczenie,ja bym powiedziała,że jedno "stosujesz wymiennie z drugim"-jedno i drugie jest autydestrukcyjne.A w jednym masz 100%rację-komórki by się rozmnażać też potrzebują coś dostać (jedzenie?Grin).A oprócz dobroci dla komórek i zaopiekowania się nimi ćwiczenia umysłowe (krzyżówki,szachy,scrable,rysowanie prawą i lewą reką naprzemiennie,inne).myśliciel
Tęcza

www.teczacpt.pl
martyna
Dodany dnia 27/10/2011 17:52
Awatar

300% normy

[quote].A oprócz dobroci dla komórek i zaopiekowania się nimi ćwiczenia umysłowe (krzyżówki,szachy,scrable,rysowanie prawą i lewą reką naprzemiennie,inne).myśliciel [/quote]
to już coś Smile
jak znam pewien mechanizm = jestem bardziej czegoś świadoma po to m.in rozgraniczam czy zastanawiam się.

Perfidia
Dodany dnia 27/10/2011 20:56
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

Martyna - jeżeli chcesz się coś więcej dowiedzieć na ten temat, to pogooglaj sobie hasło [b]plastyczność mózgu[/b]. Nawet kiedyś myślałam coby o tym nie napisać jako kolejną część moich wywodów o synapsach, ale jakoś tak nic z tego nie wyszło.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
Przeskocz do forum: