21 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
5 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
9 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
Diuna
Dodany dnia 14/04/2012 14:28
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Z jabłkami wątróbka smakuje świetnie. zaznaczam, że musi być drobiowaSmile Tylko przypraw nie pamiętam, a jakieś były na pewno. Można w necie sprawdzićSmile

Srutututu, pęczek drutu
 
Perfidia
Dodany dnia 14/04/2012 14:33
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Tak przypomniało m się - najbardziej hardcorowe połączenie jakie w życiu jadłam to była sałatka: seler, ananas, kukurydza, żółty ser, majonez i czosnek. Jak już pokonałam obawy to bardzo mi smakowało Smile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
bursztynka
Dodany dnia 14/04/2012 14:48
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

Pamiętam jak weszły w zycie, te sałatki z ananasem.

dla mnie to była jakaś herezja, a jakie to było pyszne.

Fakt- ciasto marchewkowe, klasyka.

Chyba podobnie jest z tymi sosami troche słodkie troche kwaśne.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Diuna
Dodany dnia 14/04/2012 14:54
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Sałatkę z ananasem i kurczakiem pokochałam z miejsca. Do dzisiaj to moja ulubiona.
A Farfale Primavera koleżanki jadły? to makaron z cukinią, marchewką i groszkiem w sosie serowo-śmietankowym. Wyborne.
Srutututu, pęczek drutu
 
Perfidia
Dodany dnia 14/04/2012 14:56
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Nie jadły Smile

Ostatnio widziałam gdzieś przepis na farfalle z płatkami kwiatów... To dopiero połączenie Grin
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Diuna
Dodany dnia 14/04/2012 14:59
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

To niech zjedząSmile Pamiętam, jak mamusia kiedyś przyrządziła. Rodzince nie smakowało (bo nowe) a ja wchłonęłam całą miskę. Cudowne i co ważne, równie dobrze smakuje na zimno.
Srutututu, pęczek drutu
 
bursztynka
Dodany dnia 14/04/2012 15:07
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

Kurde akurat mam cukinie w lodówceGrin

Może zrobię na weekend.

Dokupić groszek, ser i makaron.
Ser jest żółty czy topiony.
Bo z topionych serków też sosy widziałam.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Diuna
Dodany dnia 14/04/2012 15:13
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Może być z serków topionych, ale wtedy trzeba z solą uważać. W oryginale był żółty (albo jakiś bardziej włoskiSmile) rozpuszczony w śmietanie (jakiejś odpowiedniej, na pewno nie kwaśnej)
Pamiętaj o marchewce. Makaron- najlepiej kokardki.
Edytowane przez Diuna dnia 14/04/2012 15:14
Srutututu, pęczek drutu
 
sigma
Dodany dnia 14/04/2012 15:34
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

To ja tylko do tej wątróbki z jabłkami dodam - że jabłka mają się nie rozpaćkać Wink Do podsmażonej wątróbki z cebulą wrzuca się grube plastry jabłek i smaży na tyle krótko, żeby one pozostały plastrami Wink

Ale to mięso z paćką z jabłek też mi się podoba... do wypróbowania w najbliższym czasie, jak tylko się jakiegoś mięsa dorobię Wink

Co do sałatek - kurczak, żółty ser i ananas to jest standardowa sałatka teściowej. Już nawet o niej nie myślę jak o łączeniu smaków, teraz to dla mnie zwyczajna potrawa.
Ale jeszcze kilka lat temu jakiekolwiek połączenie słodkiego smaku z ostrym było dla mnie nie do przełknięcia, nigdy bym nie zjadła pizzy czy sałatki z ananasem. W sumie jak byłam dzieckiem, to marchewki i buraków też nie lubiłam... hm, może to właśnie dlatego, że są słodkie?? Nigdy na to nie wpadłam Wink

Ale teraz mi się odmieniło i mogę eksperymentować do woli Smile Jeden z lepszych pieczonych schabów, jakie robiłyśmy, był obłożony pomarańczą i orzechami nerkowca Smile
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Alia
Dodany dnia 14/04/2012 15:34
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2831
Data rejestracji: 01.09.09

Prosty sos serowy robi się z parmezanu rozpuszczonego w śmietanie - i ja biorę taką zupełnie normalną, do zup, nic się złego nie dzieje.

Moja ulubiona sałatka to czerwona fasola, kukurydza, ananasy, kabanosy, majonez i dużo czosnku. Wszystko doprawione pieprzem.
 
bursztynka
Dodany dnia 14/04/2012 15:40
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

[quote]że jabłka mają się nie rozpaćkać [/quote]

A jednak.

[quote]nigdy bym nie zjadła pizzy czy sałatki z ananasem[/quote]
dawniej pamietam była taka pizza Hawajska, teraz to niewiem, bo wszędzie pizza gyros z nowości.
Ale może Hawajska też została.

Kurcze, ale się fajny zestaw przepisów zrobil.Miłe.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
modliszka
Dodany dnia 14/04/2012 17:11
Awatar

Złoty Forumowicz


Postów: 2327
Data rejestracji: 26.10.09

U mnie dziś kurczak z piekarnika w przyprawie gyrosPfft
A w tej chwili siostra w kuchni robi karpatkę
[i]Złamać można praktycznie wszystko, nawet
serce.
Lekcje, których udziela nam życie, nie przynoszą
mądrości, lecz blizny i zrosty.[/i]
 
Jaskolka
Dodany dnia 14/04/2012 18:45
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Hawajska została, niedawno jadłam Smile
Zresztą niedawno też jadłam pizzę z tuńczykiem. Ale o tym nie wiedziałam Wink Bo ogólnie było bardzo dużo pizz (dla całej bandy ogarniającej teren po konwencie, kilkadziesiąt osób), więc wzięłam jakąś pierwszą z brzegu. I jest mięso... jem, jem, nie mogę tego mięsa zidentyfikować, jeszcze jakoś tak przyprawione, na lekko kwaśno, i kapary koło tego... aż po jakimś czasie zorientowałam się, że to tuńczyk, a nie mięso Wink I dobrze, bo jakbym wiedziała, to bym nie tknęła Pfft
 
bursztynka
Dodany dnia 14/04/2012 19:06
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

A swoją drogą, to na prawdę Ktoś musiał porządnie pizzę z rybą przyprawić, bo za mną tak chodziła pizza z tuńczykiem, i jak ją w końcu zrobiłam - czuć było nieziemsko.
Ryba, a nie pizza pachniała w całej kuchni.

dlatego na pewno jest jakiś kulinarny trik dla tej pizzy.
ja go nie znam.
Ale to coś w stylu, że np, jak gotujesz brokuła i nie chcesz by był szary za chwilę, musisz dodać trochę cukru i ten trik działa.

Jak ktoś gdzieś napotka to triko do Pizzy Ala Tuna- niech zapoda.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Jaskolka
Dodany dnia 14/04/2012 19:09
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Hmm... nie wiem, jak oni to robili, ale mi się wydawało, że to taki tuńczyk jak są z puszki Wink a ich za bardzo, przynajmniej moim zdaniem, nie czuć. A może rzeczywiście przyprawa? myśliciel
 
bursztynka
Dodany dnia 14/04/2012 19:13
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

jaskółka ja też miałam z puszki?!

Przecież nie z morza.Smile

Nie ma innych.Chyba, że o czyms nie wiem.

Dobra OK, zapytam inaczej.Który to był?
Z pomidorami, z olejem czy w sosie własnym, tak mniej wiecej, bo wiem że to była pizza w resteuracji.
Edytowane przez bursztynka dnia 14/04/2012 19:20
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Jaskolka
Dodany dnia 14/04/2012 19:25
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Aha, no ja nie wiem, jakie ryby sprzedają tak ze świeżych (bo choć lubię, to konieczność wydłubywania ości raczej zniechęca mnie do ich kupowania Wink ).

Stawiałabym, że w sosie własnym...

Ale możemy mieć inną wrażliwość na zapachy przecież Wink A może pod wpływem pieczenia (to na pewno było gorące) jakoś się zapach zmienia?

Aż kiedyś z ciekawości spróbuję Grin
 
sigma
Dodany dnia 16/04/2012 16:23
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Czas zacząć testowanie przepisów - dzisiaj robię kurczaka w zalewie z przepisu Perfidii, obsypanego marchewką wg Diuny Grin Mam nadzieję, że nie przesadziłam z sokiem z cytryny.... i że go nie spalę Wink

Kolejne chyba będą nadziewane filety z kurczaka, bo znalazłam jakieś w zamrażarce Wink Tylko nadzienie na miarę mojego portfela muszę wymyślić... może szpinak z fetą?
I mam w związku z tym pytanie techniczne - co zrobić, żeby to nadzienie w trakcie smażenia nie wypłynęło? Jakoś te kieszenie spiąć wykałaczkami np.? myśliciel
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
Dodany dnia 16/04/2012 16:34
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Mnie się zwykle nie chce spinać filetów, ale jest to dobry sposób. A normalnie to staram się, żeby nie nakładać zbyt dużo, dokładnie owinąć mięso wg farszu, ułożyć kawałki dość ciasno koło siebie i wkładam do gorącego piekarnika (wtedy mięso się zasklepia zanim środek się zrobi całkiem płynny).
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Diuna
Dodany dnia 16/04/2012 16:38
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Może zwinąć w roladki, spiać wykałaczkami i podusić?
Srutututu, pęczek drutu
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,656,496 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024