Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Uzależnienia
substancje psycho aktywne
|
|
martyna |
Dodany dnia 23/02/2011 08:42
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Jak jest z leczeniem, czy istnieje w naszym lecznictwie jakiś specjalny program dla uzależnionych? Alkoholicy mają AA , Narkomani - MONAR, a co z uzależnionymi od substancji psych.-akt? czy można ich podpiąć pod monar? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 23/02/2011 18:23
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Substancja_psychoaktywna[/url] sprecyzuj o jaką substancję chodzi konkretnie ? bo jak widzisz wszystko można niemalże podpiąć pod ten termin [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
martyna |
Dodany dnia 23/02/2011 20:00
|
Rat nie jestem w stanie przebrnąć przez ten link w sensie obiektywnej oceny. Z substancji psychoaktywnej , morfina ( i pochodne) amfetamina( i jej pochodne) to tak ogólnie. Interesuje mnie czy są jakieś grupy wsparcia które pomagają przetrwać najcięższe chwile czyli tzw głód to to wsparcie to tylko kolejna ściema. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 23/02/2011 20:36
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Sądzę, że bez sprecyzowania o jaką substancję psychoaktywną ci chodzi, nikt nie da rady dać ci precyzyjnej odpowiedzi.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
martyna |
Dodany dnia 23/02/2011 20:39
|
Makro napisałam o jakie mi chodzi substancje morfina i amfetamina i ich pochodne.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 23/02/2011 21:34
|
Nie za bardzo pojmuję - toć to narkotyki. W czym więc problem?
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
martyna |
Dodany dnia 23/02/2011 21:40
|
w takim razie już w niczym, dopalacze też pod to podchodzą? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 23/02/2011 21:45
|
jak najbardziej - acha, nie tylko Monar zajmuje się narkomanią.
Kati |
Dodany dnia 23/02/2011 21:49
|
Platynowy forumowicz Postów: 2764 Data rejestracji: 29.06.09 |
Dobry Monar nie jest zły. Tylko warto sprawdzić, czy terapeuci nie są alkoholikami. To tak z własnego doświadczenia, heh:/ |
|
|
martyna |
Dodany dnia 23/02/2011 21:49
|
a kto? poza PZP? tak zwyczajnie w ramach wsparcia w abstynencji - bo w zasadzie o to chodzi nie chodzi o leczenie jako takie. Jeśli rozumiesz o czym piszę. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 24/02/2011 07:42
|
Przewertowałam trochę neta i nie wiele znalazłam informacji dotyczących samego wsparcia.Owszem jest detox i terapia ale jako ogólne spotkania coś na wzór spotkań AA to nie ma.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 24/02/2011 19:58
|
[b]martyna[/b] nie wiem z jakiego miasta jesteś , ale są takie mitingi dla drug userów [url]http://www.anonimowinarkomani.org/index.jsp[/url] nie wiem , czy akurat w Twoim mieście coś będzie , u mnie nie było . A że się zapytam , sama terapia + ewentualnie detox jeśli to świeża sprawa nie wystarczy ? [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
martyna |
Dodany dnia 24/02/2011 20:16
|
Widzę że jest w moim mieście, co znaczy " miting zamknięty"?ok wyślę im @- dziękuję. [quote]A że się zapytam , sama terapia + ewentualnie detox jeśli to świeża sprawa nie wystarczy ? [/quote] Nie jest to świeża sprawa, że tak powiem. Owszem miałam spokój cztery i pół roku, teraz od miesiąca powiedzmy też ( bo był oddział) ale teraz wiem, że to w zasadzie kwestia czasu. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 25/02/2011 12:02
|
myślę , że miting zamknięty , to taki że nie możesz sobie tak "z ulicy" wejść i na nim być , tylko juz jest grupa i nikt więcej nie dochodzi . Najlepiej będzie tak jak napisałaś , maila wysłać czy jak jest nr tel. podany to przedzwonić . [b]martyna[/b] tyle czasu i masz nawrót ? [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
martyna |
Dodany dnia 25/02/2011 12:24
|
Rat, nawrót to raczej wynik własnego wyboru, to nie tak że to spadło na mnie ot tak. Był wybór niekoniecznie dobry.Zyski z tego że do tego wróciłam przewyższały straty przynajmniej tak mi się wtedy wydawało. Osiągnęłam cel, nawet w niespodziewanie szybkim tępię a później jakoś nie udało mi się skończyć Abstynencji mam miesiąc, to zdecydowanie za mało i raczej jest to spowodowane pobytem w szpitalu. Teraz zmagam sie z codziennością i nic nie zakładam. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 25/02/2011 15:23
|
[b]martyna[/b] miesiąc <-- tylko to mi przychodzi do głowy , bo jak wspomnę pierwsze pół roku to .. brrr nie chcę wspominać . No to fakt , ostro za siebie wziąć się musisz i wsparcie , duuużo wsparcia . Napisałaś maila do organizatorów mitingu ? terapeuta uzależnień też byłby ok . [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
martyna |
Dodany dnia 25/02/2011 19:45
|
Rat miesiąc TYLKO miesiac były by dwa gdyby nie chęć udowodnienia sobie że mogę wszystko. Nie wiem czy ma jakieś znaczenie długość ( w sensie czasu ostatniego nawrotu) nie był on długi ale dawki były duże i codzienne. [quote]bo jak wspomnę pierwsze pół roku to .. brrr nie chcę wspominać . [/quote] ja tez nie chcę myśleć nawet ile jeszcze przede mną. Dlatego głównym zajęciem to leżenie z laptopem i spamowanie na forum. By tylko nie myśleć, nie czuć nie oddychać Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 25/02/2011 20:04
|
[b]martyna[/b] żyć musisz , wiec ostatnie słowa nie traktuję poważnie . Przechodziłaś to nie raz , więc wiesz czego się spodziewać masz . Dopytam się , co było ważniejsze by brać .. raczej długo , skoro znów zależność wystąpiła ? bo napisałaś post wcześniej , że [i]Zyski z tego że do tego wróciłam przewyższały straty przynajmniej [/i] Teraz nie ma co się załamywać tylko grzecznie tabsy łykać p/depresyjne i terapia . napisałaś maila ?? pozdro Edytowane przez Rat dnia 25/02/2011 20:05 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
martyna |
Dodany dnia 25/02/2011 20:17
|
Ja nie łykam tab p/depresyjnych bo nie wymagam leczenia farmakologicznego.Terapię mam bardziej nakierowaną na ed niż na uzależnienie. 3 mies to nie jest długo ( kilka lat temu były prawie 2 lata tylko że nie codziennie i mniejsze dawki) trudno mi to ocenić bo fachowcem nie jestem. Ja się nie załamuję bynajmniej, poprostu próbuję przetrwać te gorsze momenty. Tak dziś wysłałam @. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Rat |
Dodany dnia 25/02/2011 20:43
|
myślałąm , że jak na oddziale byłaś , to i farmakoterapia wdrożona , ale skoro nie to wybacz nadinterpretację . 3 miechy niby mało , ale dla osoby uzależnionej to jest powrót na całej linii . Ale jak wiesz , da sie z tego wyjść Małymi kroczkami .. Tu na forum jak widzę zawsze znajdzie sie ktoś kto dobrym słowem jak i "kopniakiem w dupe" posłuży . [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Przeskocz do forum: |