22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
Energetyczna
Dodany dnia 27/08/2013 09:50
Awatar

Medalista


Postów: 542
Data rejestracji: 27.04.13

uwielbiam kurki mniam mniam mniam Smile

jadłam ze 2 razy w zyciu

ja dziś robiłam schab duszony

-0,5 kg schabu
-przyprawy(czosnek, sól ,pieprz i dużo majeranku)-to do panierki
-4 liście laurowe
-2 małe cebule lub 1 duża
-1 duża łyżka musztardy
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-1 kostka rosołowa
-trochę oleju
-trochę mąki

Schab opanierować w przyprawach i obtoczyć w mące ,podsmażyć na patelni z obu stron, następnie dodać pokrojone cebulę i dusić pod przykrzyciem około 20 minut, zalać kostka rosołowa rozcieńczoną z wodą i dodać liście laurowe dusić 30 minut, dodać musztardę i koncentrat pomidorowy ,doprawić do smaku i wcinać.

podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami


" Ko­bieta jest or­ga­niz­mem ul­tra­dos­ko­nałym. Pot­ra­fi się re­gene­rować po ek­stre­mal­nie ciężkich doświad­cze­niach. Przet­rwa wszystko. "
 
Pogodna
Dodany dnia 29/08/2013 21:28
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Faszerowane papryki mięsem mielonym z ryżem i serem żółtym. Bo papryki teraz tanie Pfft

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b52b4e387051acae.html][IMG]http://images61.fotosik.pl/117/b52b4e387051acaemed.jpg[/IMG][/URL]
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Pogodna
Dodany dnia 05/09/2013 13:00
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe takie, żebym mogła zrobić ze śliwkami i żeby nie było suche? Czy wszystkie ciasta drożdżowe wychodzą suche ?
Perfidia te zdjęcie ciasta z owocami - dasz przepis?
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Perfidia
Dodany dnia 05/09/2013 15:19
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Już lecę po przepis!

Potrzebne produkty:
3 szkl. mąki
0,7 szkl. cukru
25g drożdży
1 duże opakowanie cukru waniliowego
5 żółtek
150g masła
1i1/3 szkl. mleka
1 szczypta soli

do posmarowania: 3 łyżki śmietanki (rzadkiej) i 1 żółtko (zamiast śmietanki często używam mleczka skondensowanego jak do kawy)


Masło rozpuścić i ostudzić.

Zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1/3 szkl. mleka i 2-3 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia (rośnie szybko i intensywnie, więc dobrze to zrobić w jakimś sporym pojemniku).

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka i wyrośnięty zaczyn. Zamieszać. Jak masa będzie mniej więcej gładka, dodać roztopione masło (nie może być gorąc, bo drożdże zdechną). Wyrobić, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jest gotowe jak mniej więcej podwoi swoją objętość.

Blachę posmarować masłem, wysypać mąką, na to przełożyć ciasto. Posmarować żółtkiem rozbełtanym ze śmietanką. Na to owoce.

Jak chcesz jeszcze kruszonkę, to trzeba oddzielnie zrobić - wg dowolnego przepisu. Ja robię zwykle 50g masła+10 płaskich łyżek mąki+4 łyżki cukru+1op. cukru waniliowego.

Pieczenie - ok. 40 min. w 200st. C (ja piekę w 180 st. na oko, aż będzie dobre, ale ja mam narowisty piekarnik).

Ciasto nie wychodzi bardzo suche, ale super mokre też nie. Wychodzi mniej suche niż drożdżówki w naszej piekarni Grin Chyba ciasta drożdżowe tak już mają.
Edytowane przez Perfidia dnia 05/09/2013 15:20
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Pogodna
Dodany dnia 05/09/2013 16:47
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Dzięki, zrobiłam już z przepisu w internecie. Następnym razem wypróbuję Twój przepis. Jak ostygnie to wstawię zdjęcie, zrobiłam pół ze śliwkami i pół z malinami bo TŻ nie lubi śliwek Grin

Wiecie, bo ja nie wiedziałam np., że to co kupuję jako [b]cukier waniliowy[/b] w rzeczywistości praktycznie zawsze jest [b]cukrem wanilinowym [/b]? A jakie są między nimi różnice to w linku niżej
[url]http://www.stopmanipulacji.info/slodka-dezinformacja-cukier-wanilinowy/[/url]
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
tajfunek
Dodany dnia 05/09/2013 19:10
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

Zna ktoś przepis na kopytka z białym serem? Je się robi na słodko, na końcu polewa maselkiem, posypuje cukrem i cynamonem.
Nie znam proporcji, a bez tego ani rusz.
Chodzą za mną od jakiegoś czasu....Mama je często robiła, pychotka.
 
sigma
Dodany dnia 05/09/2013 20:50
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Jedzenie ziemniaków na słodko to jest jedna z tych zagadek ludzkości, której nigdy nie pojmę Grin Ale zawsze mnie to zdumiewało w przypadku placków ziemniaczanych, o słodkich kopytkach jeszcze nie słyszałam Wink
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
Dodany dnia 05/09/2013 20:58
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

U nas to się nazywało leniwe. I ja robię bez ziemniaków. I na oko, więc nie pomogę tajfunek Sad
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
tajfunek
Dodany dnia 05/09/2013 21:01
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

Ok, rozumiem.
 
Klara
Dodany dnia 05/09/2013 21:02
Awatar

300% normy


Postów: 7047
Data rejestracji: 16.04.12

Te papryki nadziewane... nie mogę aż tu wchodzić, bo uwielbiam i zjadłabym od razu Smile Muszę zrobić w przyszłym tygodniu, aż się zdziwią w domu, bo ja nigdy nie gotuję ;P
Wszystko to, co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja
 
Pogodna
Dodany dnia 05/09/2013 21:13
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Tajfunek one są do kupienia z knorra chyba o te Ci chodzi po prawej? Ja robiłam kilka razy z opakowania i są super, trzeba dodać mąkę, ser biały i nie pamiętam co na opakowaniu jest napisane a wygląda one tak:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/547a55e7a2bb57fb.html][IMG]http://images61.fotosik.pl/141/547a55e7a2bb57fb.jpg[/IMG][/URL]

A tu jakiś przepis z internetu na nie, zrobiłaś mi smaka i chyba zrobię tradycyjną wersję bez knorra Smile
[url]http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/na-slodko/324-przepis-na-leniwe-pierogi[/url]

Moje drożdżowe z dziś

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f537853f4231d91.html][IMG]http://images63.fotosik.pl/141/3f537853f4231d91med.jpg[/IMG][/URL]
Edytowane przez Pogodna dnia 05/09/2013 21:17
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Perfidia
Dodany dnia 05/09/2013 21:34
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Drożdżowe - piękne Smile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
borcio
Dodany dnia 05/09/2013 21:46
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 784
Data rejestracji: 15.08.12

Wiem, że "przelecieliście" już sporo przepisów i jestem bardzo spóźniona, ale 2 dni temu po raz pierwszy w życiu zrobiłam naleśniki, wg przepisu Perfidii i były naprawdę pyszne. Dziś po raz kolejny, ale już bez proszku do pieczenia i też bardzo dobre były.

Zatem, Perfidia, wielkie dzięki! Kwiatek
[color=#009966][b]"Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć"
Georges Bernanos[/b][/color]
 
Perfidia
Dodany dnia 05/09/2013 21:47
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Haha, bardzo proszę Smile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
tajfunek
Dodany dnia 06/09/2013 04:20
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

Dzieki Pogodna Smile
Jak zrobisz, daj znać czy Ci wyszły Smile
Poniedzieli wezmę się za nie.
Edytowane przez tajfunek dnia 06/09/2013 04:21
 
Perfidia
Dodany dnia 07/09/2013 11:49
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Bardzo proszę o wsparcie duchowe i moralne - piekę dzisiaj 2 torty na urodziny Szkodnika. Zwykły biszkopt (siedzi w piekarniku) i biszkopt czekoladowy (w zasadzie kakaowy) - na który odważam się pierwszy raz. Jak się udadzą, to pochwale się jak już będą wykończone.

Dwa torty, ponieważ jutro mamy imprezę, będzie coś koło 10 dzieci plus rodzice, więc jeden tort mógłby nie wystarczyć.

Stres
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Tessa
Dodany dnia 07/09/2013 12:04
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 806
Data rejestracji: 06.04.13

Perfidia! Na pewno sie udadza!!! Smile (i beda pyyyyszne)

A ja wlasnie gotuje ryz na bardzo prosta i pozywna salatke. Skladniki zazwyczaj daje od serca Smile tyle ile lubie.

Skladniki:
torebka ryzu (jasminowy najlepiej mi smakuje) Smile
mala puszka kukurydzy (ok 200ml)
mala puszka groszku konserwowanego
puszka czerwonej fasoli
pokrojone czarne oliwki
tunczyk w oliwie z oliwek (najlepiej)
wymieszac, posolic, popieprzyc, gotowe Smile

SKLADNIKI:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e78be6f4a0f9ec02.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/146/e78be6f4a0f9ec02m.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86466764ba376547.html][IMG]http://images61.fotosik.pl/146/86466764ba376547m.jpg[/IMG][/URL]

po wymieszaniu:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f06e3bb1951e7432.html][IMG]http://images62.fotosik.pl/146/f06e3bb1951e7432med.jpg[/IMG][/URL]

i moja propozycja podania Grin
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09f83998208622e8.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/146/09f83998208622e8med.jpg[/IMG][/URL]
Edytowane przez Tessa dnia 07/09/2013 13:38
[i][color=#000066][small]'We accept the love we think we deserve'[/small][/color][/i]
 
Pogodna
Dodany dnia 07/09/2013 13:54
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Pycha ja jeszcze dodaję albo jogurt albo majonez żeby skleić Smile

Perfidia tort to już wyższa szkoła jazdy jak dla mnie Shock
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Tessa
Dodany dnia 07/09/2013 14:01
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 806
Data rejestracji: 06.04.13

No wlasnie dlatego ja dodalam tunczyka z oleju. W ogole jakos tunczyki z oleju smakuja mi bardziej niz te w sosie wlasnym Smile A do majonezu mam awersje Grin
Salatka sie klei sama do siebie Smile ale jak kto lubi Smile i z drobnym makaronem zamiast ryzu tez wychodzi Grin

Biszkopty to i dla mnie wyzsza szkola jazdy Smile Ciekawe czy Perfidia rzuca biszkoptem Grin
[i][color=#000066][small]'We accept the love we think we deserve'[/small][/color][/i]
 
ef
Dodany dnia 07/09/2013 14:05
Awatar

Pasjonat


Postów: 6498
Data rejestracji: 16.02.11

eej, zrobię dziś taką sałatkę. zamiast obiadu...
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,666,880 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024