Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
Stabilizatory a Ksobność
|
|
kokoBil |
Dodany dnia 12/07/2013 19:41
|
Rozgrzewający się Postów: 24 Data rejestracji: 11.07.13 |
Jak w temacie, czy z Waszych doświadczeń same stabilizatory mogą sobie poradzić z ksobnością. Miał ktoś ksobność, a jeśli tak to jak sobie z nią radził. Po jakim czasie leczenia stabilizatorem można spodziewać się poprawy. Czy ktoś stosował Lamitrin, jakie doświadczenia macie z tym lekiem. Edytowane przez kokoBil dnia 12/07/2013 19:42 |
|
|
kokoBil |
Dodany dnia 13/07/2013 10:02
|
Do moderatora post celowo pod postem. Proszę niech ktoś odpisze na poprzedni, lub ten post. Naprawdę nie chodzi tu tylko o samą wiedzę o lekach. Życie mi się rozsypuje na kawałki. Nie wiem czy dam radę. Nie wiem czy mogę pozwolić by moja dziewczyna przeżywała mój upadek na samo dno. Czy z tego się wychodzi? Jestem PRZERAŻONY!! |
|
|
wannabeadored |
Dodany dnia 13/07/2013 13:03
|
Rozgrzewający się Postów: 38 Data rejestracji: 03.06.13 |
U mnie poprawa stabilizatorem (kwas walp.) nastąpiła po ok 4 miesiącach. Myśli ksobne miewałam no i zdecydowanie zelżały, ale czy to kwestia leków czy psychoterapii tego Ci już powiedzieć nie potrafię... |
|
|
Insomnia |
Dodany dnia 13/07/2013 16:30
|
Rozgrzany Postów: 68 Data rejestracji: 11.07.13 |
Myśle, że w Twoim przypadku stabilizator to może być za mało. Mnie pomógł Risperidon do stabilizatoru. Teraz przy silnym nawrocie bardziej chadu z elementami psychoz, ale psychozy są słabsze , mam brać aripiprazol i jak nie będzie wyrażnej poprawy to do tego tak jak ty lamotrygina. Aripiprazol ma podobno dobre działanie w zaburzeniach schizofrenicznych. Ale tu potrzebny jest lekarz, a żeby dobrze dobrać leki najlepiej szpital. Ile bierzesz lamotryginę? Jeśli dopiero zaczynasz brać, to powiem Ci, że miesiąc, co najmniej zanim zacznie działać. Edytowane przez Insomnia dnia 13/07/2013 16:33 F31 |
|
|
kokoBil |
Dodany dnia 13/07/2013 17:07
|
Insomnia, rzeczywiście biorę dopiero 2 tygodnie lamotryginę. Chciałbym by prawdą było, że po miesiącu karta się odwróci. |
|
|
Insomnia |
Dodany dnia 13/07/2013 18:23
|
Rozgrzany Postów: 68 Data rejestracji: 11.07.13 |
Dwa tygodnie to jeszcze mało. Nawet jeśli nie pomoże nie trać nadziei tylko zapisuj się na wizytę i niech Ci coś dołoży pod kątem leku psychotycznego. Naprawdę nie wydaję mi się, aby sama lamotrygina w tak silnych urojeniach pomogła. Ona ma przede wszystkim za zadanie łagodzić chad i zmiany faz, szczególnie szybkie i chroni bardziej przed depresją niż manią. Nie wiem, co powiedziałeś psychiatrze, bo dużo zależy od tego. On Cię leczy bardziej pod kątem czystego chadu. Czy do końca taką masz diagnozę? I bierzesz jeszcze coś oprócz lamotryginy? Można też powoli zwiększać dawkę. W każdym razie ja nie jestem lekarzem, ale powinieneś z nim się jeszcze skontaktować jeżeli za dwam trzy tygodnie nie będzie poprawy. F31 |
|
|
Em |
Dodany dnia 15/07/2013 10:03
|
Finiszujący Postów: 222 Data rejestracji: 10.01.12 |
Po stabilizatorze miałam słabą poprawę, dopiero antydepresant wyciszył mi lęki i przesadne skupienie na sobie, przestałam "czytać z ludzi". |
|
Przeskocz do forum: |