Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
Wątek kulinarny
|
|
ef |
Dodany dnia 05/07/2013 21:59
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
zrobiłam z tego przepisu, eksperymentalnie dziś (na oko nie daj Boże, bo ciasto będzie do wyrzucenia): 2 szklanki mąki 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli smażone na suchej patelni. nie wiem co jest nie tak. Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 05/07/2013 22:14
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Nie wiem, bo ja robię zawsze z większej ilości składników, ale tak myślę, że około 5-6-7? Zależy jaka patelnia, jaka grubość naleśników i jaka ta konsystencja... EDIT: efunia, jak dajesz do ciasta cukier, to naleśniki łatwiej się przypalają. Jak jest tłuszcz w cieście to już chyba przestają być naleśniki... I wydaje mi się, że tam za dużo proszku do pieczenia jest. Będę jutro naleśniki robić, to zmierzę ile tego mleka daję i ile naleśników mi wyjdzie Edytowane przez Perfidia dnia 05/07/2013 22:17 [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Jaskolka |
Dodany dnia 05/07/2013 22:56
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
A ja do naleśników zawsze troszkę oleju daję (choć to jest tak na oko łyżka może), ciasto jest jakby gładsze Hm, może warto troszkę maźnąć też patelnię olejem, np. tak jak Perfidia pędzelkiem - to też chyba pomaga, dla mnie są bardziej miękkie. Twarde, twarde... w sumie jak się np. pierogi robi, to więcej jajek chyba daje twardsze ciasto? Więc rzeczywiście i w naleśnikach może być podobnie... A woda gazowana, podobnie jak piwo (niektórzy tak robią) i proszek do pieczenia, to chyba tylko ma zrobić takie bardziej puszyste Chyba jutro zrobię naleśniki, mmm... edit - doczytana ostatnia linijka posta Perfidii xD jak mi nie wyjdą, to jadę do Was Edytowane przez Jaskolka dnia 05/07/2013 22:57 |
|
|
sigma |
Dodany dnia 06/07/2013 00:28
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
no właśnie - u nas w domu się chyba proszku do pieczenia nie dawało. Tylko jajka, mąka i mleko. Ale mama mi proporcji nie umie podać, bo zawsze robiła na oko. A A. robiła z wodą gazowaną, ale to wychodzą grube i puszyste, a ja najbardziej lubię takie cieniutkie karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Poison Ivy |
Dodany dnia 06/07/2013 00:47
|
Rozgrzewający się Postów: 15 Data rejestracji: 27.06.13 |
Moja mama odstawia ciasto po zrobieniu na godzinę, miesza delikatnie i dopiero wtedy smaży naleśniki. Wychodzą takie cieniutkie i bardzo "sprężyste". |
|
|
Agatta |
Dodany dnia 06/07/2013 01:10
|
Medalista Postów: 525 Data rejestracji: 01.06.13 |
A ja lekko roztrzepuję białko trzepaczką, jak do omleta, daję mleko, szczypte sody oczyszczonej, mąki troszkę i troszkę oleju. Wszystko na oko i zawsze wychodzi. Są ciut grubsze, ale puszyste i rozpływają się w ustach. Kumpela robi z maślanki zamiast mleka. Tez pyszne [color=#663366][b]Kobieta[/b] rodzi się jako anioł, a gdy codzienność oskubie ją z piórek, a życie podetnie jej skrzydła - leci dalej.[b] Na miotle.[/b][/color] |
|
|
tajfunek |
Dodany dnia 06/07/2013 05:36
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
Dziękuję Wszystkim, narobilyscie mi smaka jak cholera Będę dziś naleśniki, muszą to dostane fioła, już mi ślinka cieknie |
|
|
martyna |
Dodany dnia 06/07/2013 08:08
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
a ja jadłam wczoraj naleśnika z borówkami nie dodaje proszku do pieczenia, tłuszczu czasem dodaję wodę gazowana ( jak mam ) i odstawiam do lodówki na jakiś czas. I mam specjalną patelnię do naleśników. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 06/07/2013 09:15
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
u mnie w domu też się robi bez proszku do pieczenia i wychodzą mega
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 06/07/2013 09:56
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
I u mnie robi się bez proszku do pieczenia kiedyś zrobiłam z piwem, innym razem z wodą gazowaną, na studiach zawsze oddzielałam białko od żółtka i roztrzepywałam, ale zazwyczaj robię z jajka, mleka i mąki + sól i olej. Ostatnio dodałam cukier waniliowy i trochę mi przywarł ;/
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
Alia |
Dodany dnia 06/07/2013 11:40
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Moja mama robi naleśniki bez proszku do pieczenia, za to z olejem i mleko pół na pół z wodą. Dzięki temu, że w cieście jest olej, robi na suchej patelni. Wychodzą świetne. |
|
|
ef |
Dodany dnia 06/07/2013 11:45
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
moja mama robi tak jak Alia. i wychodzą jej super. a jak ja tak zrobiłam to mi nie wyszły. tylko jak zawsze twarde. a co z tą specjalną patelnią do naleśników? co w niej takiego jest? Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 06/07/2013 11:50
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Nie wiem co jest specjalnego w mojej ([url]http://p.alejka.pl/i2/p_new/51/01/patelnia-tefal-enjoy-25cm-do-nalesnikow-9_0_b.jpg[/url]), pewnie chodzi o niskie brzegi i jakąś super-duper powierzchnię.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
martyna |
Dodany dnia 06/07/2013 14:15
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
o właśnie mam taką jak pokazała Perfidia, nie wiem co w niej jest niezwykłego ale jest ok.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 06/07/2013 22:16
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Jest większa i bardziej płaska niż normalna patelnia? Tzn. bardziej płaska z większą na to samo wychodzi... ale nie opiszę sensownie Ja ostatecznie naleśników nie robiłam dzisiaj, bo zadzwoniła babcia, że przychodzi na obiad z groszkiem z marchewką (mniam!), więc z kotletami to trochę inny obiad wyszedł... ale serki homogenizowane i wiejskie (takich używam do smarowania naleśników) już czekają w lodówce |
|
|
Tessa |
Dodany dnia 06/07/2013 22:30
|
Brązowy Forumowicz Postów: 806 Data rejestracji: 06.04.13 |
Wszyscy o nalesnikach ja tez chce!!! Moze jutro zrobie
[i][color=#000066][small]'We accept the love we think we deserve'[/small][/color][/i] |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 06/07/2013 22:33
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
I ja nie zrobiłam naleśników... Chłopki zażyczyły sobie na obiad makaron ze śmierdzącym serem Ale jak będę robić naleśniki, to zmierzę to mleko. A co do patelni - jest normalnych rozmiarów i jest super płaska z malutkim tylko brzegiem. [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
tajfunek |
Dodany dnia 06/07/2013 23:08
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
A dużo kosztuje taka patelnia? |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 06/07/2013 23:24
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Nie mam pojęcia, bo moją dostałam w prezencie. O ile dobrze pamiętam, to podobne patelnie były kiedyś w promocji w Lidlu i kosztowały coś koło 50PLN.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
ef |
Dodany dnia 07/07/2013 14:53
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
teraz wyszły dobre. miękkie i sycące. szklanka mąki szklanka mleka 2 jajka pół szklanki wody sól olej tylko skończył się dżem i muszę śmignąć jednak do sklepu. Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
Przeskocz do forum: |
Podobne Tematy
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
wątek książkowy | W wolnym czasie | 760 | 29/10/2023 15:19 |
Wątek Muzyczny IV | W wolnym czasie | 709 | 15/01/2023 20:15 |
Wątek | Nasze wątki - część otwarta | 153 | 23/11/2020 20:31 |
wątek wakacyjny | W wolnym czasie | 30 | 01/06/2020 16:38 |
Nowy wątek | Przedstaw się | 13 | 06/04/2015 20:49 |