22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
sigma
Dodany dnia 23/06/2012 23:08
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

My mamy kilkudziesięcioletnią kuchenkę z gazowym piekarnikiem i niedokładnym termometrem, źle wypoziomowaną... ja tam jedynie mięso piekę, ale odkąd A. odkryła w sobie talent cukierniczy, to najróżniejsze cuda w tym piecze, i biszkopty, i serniki skomplikowane, i jakieś torty z cieniutkimi blatami... i wychodzi jej to, więc na pewno się da Smile
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
sigma
Dodany dnia 11/08/2012 14:52
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Zdobyłam wczoraj nowe doświadczenie kulinarne - jadłam ślimaki Shock
Stres był, długo się im przyglądałam na talerzu Pfft Ale całkiem dobre były Smile Po burgundzku - z masłem, czosnkiem i pietruszką.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Karol
Dodany dnia 11/08/2012 15:55
Awatar

Srebrny Forumowicz


Postów: 1156
Data rejestracji: 23.06.12

Ślimaki są dobre, fakt. Ja miałem największe opory przed ostrygami i owocami morza, ale też dają radę.
(To, że już od dawna mięsa nie jem, nie znaczy, że smaku nie docenię Pfft)
[i]The barbarians come out at night.[/i]
 
Diuna
Dodany dnia 11/08/2012 16:03
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Jako że kompletuję nową garderobę jem głównie pulpety ze słoika i jajka sadzone. Te ostatnie w połączeniu z cebulą nabierają zupełnie nowego charakteru.
Srutututu, pęczek drutu
 
sigma
Dodany dnia 11/08/2012 16:23
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Ja owoce morza jem od dawna, ale owoców morza nigdy nie widziałam pełzających po chodniku Grin
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Jaskolka
Dodany dnia 13/08/2012 23:31
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Owoc morza pełzający po chodniku? Aaa, tak, wszak to ryba lądowa Pfft Na ślimaka chyba jeszcze gotowa nie jestem... może kiedyś? Na żabie udka też nie. Za to lubię sushi, choć na takie z ośmiornicą jednak się nie zdecydowałam Wink
 
RedKate
Dodany dnia 24/08/2012 22:40
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

Dzisiaj makarony mi chodzą po głowie, więc przy okazji pochwalę się specjalnością zakładu.
Lazania by RedKateSmile:
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/716/lazania.jpg/][IMG]http://img716.imageshack.us/img716/4668/lazania.jpg[/IMG][/URL]

To drugie to zapiekanka z pieczarkami, sosem śmietanowym i serkiem.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
Makro
Dodany dnia 24/08/2012 22:41
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3419
Data rejestracji: 10.08.08

Zabijasz mnie - ślinotok mam koszmarny Wink
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc
 
http://www.blogozakrecie.blox.pl
RedKate
Dodany dnia 24/08/2012 22:44
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

zacieszacz
W razie potrzeby służę przepisem - trochę roboty jest, ale zawsze wychodzi Smile. I ci co jedli mówią, że jest najlepsza na świecie Smile.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
Perfidia
Dodany dnia 24/08/2012 23:07
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Dawaj przepis. Wprawdzie mam swój sprawdzony, ale poznanie nowych tricków nie zaszkodzi Smile

A Makro się ślini, bo lazania mieści się w top3 jego ulubionych potraw. Tuż obok spaghetti po bolońsku i cannelloni Wink
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Makro
Dodany dnia 24/08/2012 23:09
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3419
Data rejestracji: 10.08.08

Jak widzę włoskie danie to się cieszę prawie jak szczeniaczek, tylko nie sikam pod siebie Grin
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc
 
http://www.blogozakrecie.blox.pl
RedKate
Dodany dnia 24/08/2012 23:26
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

No to tak: główna zasada tej lazanii jest taka, że wszystkiego jest dużo. Duuuużo mięcha, duuuużo beszamelu i duuuużo sera Smile.
Sos:
cebulka, czosnek
dobre mięcho, ja używam dwóch rodzajów: wieprzowe z szynki i wołowe, w sumie ok 1,2 - 1,5 kg
vegeta, zioła - dużo różnych, z przewaga majeranku i bazylii, do tego koniecznie trochę tymianku i cząbru, pieprz wedle uznania.
Wszystko przesmażone w dużej patelni, kiedy mięsko jest obsmażone dodajemy trochę wody i zostawiamy, żeby się poddusiło.
Dodajemy karton przecieru pomidorowego, dodatkowo można ze dwie łychy koncentratu, dusimy z 20 min aż będzie odpowiednia konsystencja (nie za rzadka, nie za gęsta).
Beszamel:
kostka masła rozpuszczona i sklarowana w garnuszku, mąka (nie wiem ilemyśliciel), mleko - ok. 1 litr. Sól do smaku, biały pieprz, gałka muszkatałowa. Beszamelu zawsze mi wychodzi trochę za dużo, ale biorąc pod uwagę to, ile się go w trakcie napróbuję (uwielbiam!) to zostaje ile trzebaWink
Blaszkę (ja mam taką sporą, 30x40cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Układamy warstwy: listki lasagne tak, aby przykryć blaszkę, na to sos bolognese, na to beszamel, na to ser żółty w plasterkach, i znów lasagne...itd. Mi wychodzą trzy "komplety warstw" - kończymy na wierzchu żółtym serem.
Na taką lazanię schodzi mi ok 0,8 - 1kg sera, niektórzy sypią tartym, ale ja od razu układam w plasterkach - szybciej i wygodniej, a rozpuści się i tak.
Płatków makaronowych nie parzę ani nie gotuję wcześniej - wiem że niektórzy to robią. Nigdy jednak nie miałam problemu, żeby były twarde - nasiąkają sosem i są w sam raz.
Do piekarnika na niecałą godzinkę, potem musi postać z 15 minut - krojona od razu po wyjęciu może się rozlatywać, a stygnie bardzo powoli.
I rodzina szczęśliwa na najbliższe 3 dni Smile.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
Perfidia
Dodany dnia 24/08/2012 23:34
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Ja robię podobnie, tylko przyprawiam po swojemu (nienawidzę Vegety) Smile I w mniejszych ilościach. I płatów też nie parzę, wolę al dente. Kiedyś jadłam lazanię z rozgotowanymi płatami i nie dało się zjeść, bo wyszła paciaja Ehmm
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
RedKate
Dodany dnia 24/08/2012 23:36
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

Dokładnie, też mi się zdaje że taka z gotowanymi jest wodnista i mniej wyraźna w smaku.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
Nieustraszona
Dodany dnia 25/08/2012 00:10
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 6722
Data rejestracji: 03.04.10

[quote][b]Makro napisał/a:[/b]
Jak widzę włoskie danie to się cieszę prawie jak szczeniaczek, tylko nie sikam pod siebie Grin[/quote]

Ja też lubię włoską kuchnię

Oftop dobrze, że nie sikasz pod siebie, bo Pasożyt miałby konkurencje.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość....
 
sigma
Dodany dnia 25/08/2012 00:33
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

A ja nie umiem zrobić lazanii Sad jak makaron wcześniej obgotuję, to wychodzi paćka, a jak nie, to jest tak twardy, że jeść się nie da. A jak raz mi przypadkiem dobra twardość wyszła, to i tak się wszystko rozsypało i była potrawka z makaronem, a nie lazania Ehmm
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
Dodany dnia 25/08/2012 00:46
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

sigma, z doświadczenia własnego - sos do lazanii nie może być za gęsty, bo wtedy dzieją się takie rzeczy jak opisujesz. Te płaty potrzebują dość sporo płynu, aby nim nasiąknąć. I tak jak RedKate napisała, lazanii nie można kroić zaraz po wyjęciu z piecyka. Ona potrzebuje kilka minut, aby się zintegrować.

Aha, jeszcze jedno pytanie techniczne - nakładacie warstwy gorącymi sosami, czy czekacie aż wystygną? Bo ja zawsze daję gorące. Raz spróbowałam na zimno i wyszło ciut za bardzo paciajowato.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
RedKate
Dodany dnia 25/08/2012 00:47
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

Jak za twarde, to sos trochę rzadszy, i trochę dłużej w piekarniku. A żeby się nie rozpadało, to wystudzić trochę po wyjęciu z piekarnika. O, i może trochę więcej sera - świetnie scala. W końcu się uda Smile.
Sosy zawsze nakładam gorąceSmile.
Edytowane przez RedKate dnia 25/08/2012 00:48
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
sigma
Dodany dnia 25/08/2012 00:58
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Chyba spróbuję w najbliższym czasie, korzystając ze wszystkich rad jednocześnie, to może się uda.
A. gotuje lepiej ode mnie, ale lazanii się podjąć nie chce, twierdzi, że to za trudne... więc ja się parę razy ambitnie porwałam. Pamiętam swoją pierwszą próbę - makaron postanowiłam obgotować, więc do wrzątku wrzuciłam całą zawartość opakowania od razu, bez rozdzielania płatów... wyszła wielka makaronowa gula, która od razu wylądowała w koszu Pfft
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
RedKate
Dodany dnia 25/08/2012 01:01
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

Będzie dobrze - jak raz wyjdzie, to już potem będzie wychodzićSmile. Kto nie próbuje, ten się nie myli Smile.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,666,512 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024