Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Znalezione w sieci
Jedzenie na dobry nastrój
|
|
pawelos1977 |
Dodany dnia 08/10/2011 11:00
|
Rozgrzewający się Postów: 25 Data rejestracji: 25.09.11 |
Ja nie odchodzę Girl. Przynajmniej dopóki nie przekonam się, że nie jestem tutaj odbierany jak jakiś oszołom. Ty jesteś sympatyczną i otwartą osobą. Obserwowałem trochę Wasze rozmowy i zauważyłem że jesteś bardzo lubiana. Nie dziwie się temu. Co do omegi 3 to musisz wiedzieć , że jej działanie odczujesz dopiero po dwóch tygodniach brania, nie prędzej, przez pierwszych parę dni wogóle nie poczujesz zmiany. 2000mg dziennie to chyba dobra dawaka, choć te preparaty się różnią to nia ma większego znaczenia. Dobrze w tym czasie jest też brać magnez. Są dwa rodzaje magnezu Magnesium Citrate i Oxide. Citrate jest uznany za lepiej przyswajalny. Jeśli będziesz cierpliwa i sumienna to za jakieś dwa tygodnie odczujesz subtelną ale poprawiającą jakość istnienia zmianę. U mnie jest tak: Boże skąd to uczucie niepokoju! Przecież zupełnie w danym momencie nic się nie dzieje. Wtedy zastanawiam się kiedy ostatni raz brałem omegę : No tak pewnie z tydzień temu! Bo stężenie omegi w mózgu tak samo narasta i tak samo spada-powoli. Powodzenia! |
|
|
girl interrupted |
Dodany dnia 14/11/2011 16:20
|
Srebrny Forumowicz Postów: 1339 Data rejestracji: 23.09.10 |
Pawelos, mam pytanie jeśli czytasz nas: Czy apetyt na mleko, banany (wiadomo: tryptofan i serotonina) może mówić o jakimś niedoborze serotoniny? A apetyt na migdały? W ciąży nie jestem, mam po prostu takie mleczno-migdałowe zachcianki. Może to głupie pytanie, zachcianka to zachcianka ale ciekawa jestem, jak to jest. "Odkąd sięgam pamięcią, zawsze było coś nie tak..." |
|
|
pawelos1977 |
Dodany dnia 30/01/2012 12:33
|
Myślę że zachodnia medycyna za bardzo skupia się na substancjach a ignoruje fakt że człowiek jest całością i częścią układu energetycznego jakim jest wszechświat. Mleko i migdały są w przemianie Ziemi. Wszystkie produkty z tej przemiany mają działanie uspokajające co nie znaczy że powinniśmy jeść tylko to gdy jesteśmy poddenerwowani. Jedzenie musi być zrównoważone energetycznie. A jeśli chodzi o mleko i w ogóle nabiał to radzilbym nie konsumować w ogóle. Te produkty są niezdrowe, utrudniają trawienie i w zasadzie nie mają żadnych zalet. Mówi sie że mleko zaopatruje organizm w białko i wapń. Badania wykazały że spożywanie dużej ilości nabiału prowadzi do osteoporozy. Generalnie polecałbym zaznajomienie z kulturą i medycyną chińską, gdyż czerpanie wiedzy z kolorowych magazynów i pseudonaukowych publikacji nie jest korzystne. Często wymieniaja one poszczególne produkty i opisują na co one są dobre. Jest to bzdura. Jeśli twoje życie i dieta nie będą zrównoważone to wpieprzanie dużej ilości pestek z dyni nie poprawi wyglądu twoich włosów. Każdy produkt spożywczy jest zdrowy pod warunkiem że jest świeży lub ostatecznie jak najmniej przetworzony. Ale nigdy w pojedynkę. A wracając do pytania to my wszyscy na tym forum mamy niedobór serotoniny. Pozdrawiam! |
|
|
Czader |
Dodany dnia 30/01/2012 13:50
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
Trudno żebyś nie był odbierany jako jak sam to określiłeś "oszołom" gdy piszesz coś takiego[i] Badania wykazały że spożywanie dużej ilości nabiału prowadzi do osteoporozy.[/i] Bardzo chętnie zapoznałbym się z tymi badaniami. Jeżeli już jesteśmy przy osteoporozie to chyba wszystkie znane mi źródła mówią [i]jedynym ratunkiem jest spożywanie nabiału i rozpowszechnienie mody na picie mleka w każdej sytuacji. Dużo złego wyrządziły publikacje na temat rzekomej szkodliwości picia mleka i trudności w jego przyswajaniu przez organizm ludzki. Takie publikacje przynoszą więcej złego niż dobrego.[/i] Brak serotoniny nie może tłumaczyć "ignorancji" przy całej sympatii dla kultury i medycyny chińskiej, czy Matki Ziemi. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 30/01/2012 18:29
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
[quote]my wszyscy na tym forum mamy niedobór serotoniny[/quote] A skąd to wiesz? [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
sigma |
Dodany dnia 30/01/2012 18:34
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
(może z charakteru pisma można wyczytać?)
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
martyna |
Dodany dnia 30/01/2012 18:39
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Pawelos piszesz takie bzdury że się słabo robi. Tak z ciekawości zapytam płacą Ci za to?
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
pawelos1977 |
Dodany dnia 30/01/2012 21:18
|
Spotkałem się z tym w wielu różnych artykułach i książkach ale w telewizji i czasopismach nie. Zawsze rozważam różne racje potem sprawdzam na sobie. Nie sądzę żeby ktoś z was sam to sprawdzał w dłuższym okresie, co jednak nie przeszkadza wam opluwaniu. To trochę jak wejść do kościoła i powiedzieć że Bóg nie istnieje. Nikt tego nie wie, ale i tak Cię zlinczują. Oto jeden z artykułów http://www.eioba.pl/a/1tl0/pij-mleko-bedziesz-kaleka-biala-smierc |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 30/01/2012 21:22
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
Ej... No bez jaj. Ludzkość jakoś pije mleko od bardzo dawna i nie wymarła. Ja rozumiem, że zdrowe odżywianie poprawia samopoczucie i ogólną kondycję, ale nie wolno popadać w skrajności. Bo to też może być zaburzenie...
Edytowane przez Diuna dnia 30/01/2012 21:26 Srutututu, pęczek drutu |
|
|
pawelos1977 |
Dodany dnia 30/01/2012 21:45
|
Zgadzam się z Tobą Diuna. Nie próbuję tu prowadzić jakiejś kampanii antynabiałowej. Po prostu zostałem zaatakowany więc odpowiedziałem. Ci co atakowali nawet się do tego nie odniosą. A ignorancja w dzisiejszych czasach, jak zresztą w każdych innych, jest względna a sarkazm zawsze zostanie sarkazmem. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 30/01/2012 21:45
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
[quote]Nie sądzę żeby ktoś z was sam to sprawdzał w dłuższym okresie, co jednak nie przeszkadza wam opluwaniu.[/quote] Bardzo dziękuję za interesującego linka, ale jest jeszcze takie małe "ale" (jak to sam napisałeś "w dłuższym okresie sprawdzenie") Otóż wyobraź sobie że akurat zupełnie przypadkiem mam doczynienia z osobnikiem posiadającym osteoporozę. I wyobraź sobie że ten osobnik został wysłany do ortopedy a ten oprócz leków zalecił... jogurt (a ten robi się raczej z mleka o ile dobrze się orientuję)... efekt jest taki że nastąpiła 10% poprawa (bardziej wierzę że to kwestia leków niż tego jogurtu) ale fakt pozostaje faktem. Idźmy dalej. mówisz o medycynie chińskiej Owszem, medycyna chińska uważa, że słodkie mleko krowie nie zawsze i nie dla każdego jest zdrowym napojem. ale, z punktu widzenia medycyny chińskiej kwaśne mleko jest czymś zupełnie innym od słodkiego. Uważane jest za wspaniały lek odświeżający wątrobę42. Taoistyczni mistrzowie uznawali kwaśne mleko za napój nieśmiertelności przedłużający życie. Ceniono je za samoistną moc przemiany żywiołów. Od słodkiego (żywioł ziemi) przeszło bowiem przez metal i wodę, do kwaśnego (w żywiole drewna), idźmy dalej, w medycynie chińskiej ważna jest równowaga pomiędzy "yin a yang" na liście, a raczej w klasyfikacji produktów żywnościowych mleko znajduje się w grupie Yang. Proponuję więcej pokory i lepsze uargumentowanie swoich teorii na ten temat. Edytowane przez Czader dnia 30/01/2012 21:47 |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 30/01/2012 21:51
|
A ja się zastanawiam, jak ma się chińska medycyna do zaburzeń psychicznych. Do ChAD na przykład. To musi być niezły energetyczny kocioł po ichniemu...
Srutututu, pęczek drutu |
|
|
martyna |
Dodany dnia 30/01/2012 21:51
|
[quote]Ci co atakowali nawet się do tego nie odniosą. A ignorancja w dzisiejszych czasach, jak zresztą w każdych innych, jest względna a sarkazm zawsze zostanie sarkazmem.[/quote] nie atakowałam wyraziłam własne zdanie na temat wiadomości jakie prezentujesz. szukasz zaczepki czy jak ? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 30/01/2012 21:53
|
Będzie zadyma? Porzucamy sobie mięchem? Ja biorę wieprzowinę. Zamrożoną.
Srutututu, pęczek drutu |
|
|
martyna |
Dodany dnia 30/01/2012 21:57
|
Diuna ja wegetarianka
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 30/01/2012 22:01
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
@pawelos1977 - twoje wypowiedzi wydają mi się co najmniej dziwaczne. Jeżeli chcesz móc wypowiadać swoje sądy dotyczące leczenia proszę dokumentować je linkami do [u]prawdziwych[/u] źródeł wiedzy, najlepiej mającej charakter Evidence Based Medicine. W razie braku udokumentowania potraktuję twoje wypowiedzi za propagowanie zachowań niebezpiecznych dla zdrowia - co się będzie wiązać ze stosowanymi konsekwencjami regulaminowymi. @martyna - anorektyczka wegetarianką - powstrzymuje się mocno,a by nie parsknąć (chociaż pewnie znikome prawdopodobieństwo istnieje ) Edytowane przez Makro dnia 30/01/2012 22:03 [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Perfidia |
Dodany dnia 30/01/2012 22:01
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
A ja bym chciała na serio wiedzieć o tej serotoninie. Czy mam jej za mało czy jak. Jak już pilnuję, żeby wszystkiego mieć w sam raz, to serotoniny chciałbym też...
Edytowane przez Perfidia dnia 30/01/2012 22:02 [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Diuna |
Dodany dnia 30/01/2012 22:03
|
Może być mrożony kalafior Kiedyś też pokusiłam się o wegetarianizm. Wymiękłam po trzech miesiącach przechodząc obok kebebowni. To było silniejsze ode mnie, żądza krwi... Srutututu, pęczek drutu |
|
|
pawelos1977 |
Dodany dnia 30/01/2012 22:36
|
[color=#cc0000][ciach][/color] [hide]Mleko kwaśne jest faktycznie najlepszą formą mleka. To że jest stosowane jako lek na wątrobę nie znaczy że jest zdrowe pite regularnie. Jeśli jest zachwiana równowaga między narządami to trzeba ją przywracać silnymi bodżcami. Znaczy to, że taki bodziec na codzień może nie sprzyjać równowadze. Produkty, które "zapewniają" długowieczność można mnożyć w nieskończoność w zależności od strefy klimatycznej będą rozmaite. To że mleko jest " Yang " jest stwierdzeniem, które nie ma najmniejszego znaczenia. Jeśli bardziej wierzysz w leki to medycyna chińska pewnie tylko dla poprawienia erudycji?Nie twierdzę że leki nie działają ale to już jest inna historia.[/hide] Edytowane przez Makro dnia 30/01/2012 22:39 |
|
|
Makro |
Dodany dnia 30/01/2012 22:38
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
[color=#cc0033]Proszę przeczytać powyższy post i się dostosować[/color]
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Przeskocz do forum: |