Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
kinomaniacy
|
|
ef |
Dodany dnia 22/10/2011 09:40
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
kurczę, nie zamierzałam oglądać "Bab", ale po tylu pozytywnych opiniach chyba jednak...
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 22/10/2011 15:03
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
[youtube]BtdOjneYMoo&feature=related[/youtube] Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 23/10/2011 13:29
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
Całkiem Zabawna Historia - It's Kind of a Funny Story (2010) ================== ...::: OPIS FILMU :::... ================== Historia 15-letniego chłopca o imieniu Craig, który cierpi na depresję. Chłopak decyduje się na leczenie w szpitalu psychiatrycznym, ale zostaje skierowany na oddział dla dorosłych. Tutaj poznaje całą plejadę barwnych postaci, z których wiele jest znacznie bardziej szalonych niż on, a także tajemniczą dziewczynę, która jest w jego wieku... ============== Film podobno o depresji. W formie komediowej. W sumie mógłbym powiedzieć beznadzieja ale... w tym szaleństwie jest metoda... pokazuje "mechanizm presji wywoływanej na młodych ludziach" i stresu z tego powodu. Spełnienie oczekiwań, elitarna szkoła (bo inaczej będziesz nikim) etc... śmiejąc się umknęły mi z tego filmu 3 zdania warte zapamiętania... ale czy film ogląda się dla 3 zdań ? Taka ciekawostka przyrodnicza. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 04/11/2011 02:45
|
[i]Gra namiętności - Passion Play *2010* [/i] [i]Opis: Film przedstawia historię upadłego trębacza (Mickey Rourke), który ratuje piękną młodą dziewczynę (Megan Fox) przed brutalnym gangsterem. Wkrótce mężczyzna odkrywa, iż nieznajoma jest aniołem i da możliwość odkupienia swoich win oraz zmienienia swojego losu.[/i] -------------------------------------------------------------------------------- Film dziwny. Tak dziwny że aż wart zobaczenia. Może wydać się głupi. Ale nawet w tej jego głupocie można znaleźć coś o "inności" Jedno zdanie do zapamiętania (oczywiście nie zapisałem) |
|
|
ef |
Dodany dnia 04/11/2011 09:17
|
a, oglądałam Baby są jakieś inne. akcji to tam za bardzo nie ma, ale dialogi i gra Więckiewicza i Woronowicza miażdżą Czader, pooglądałabym tą "Całkiem zabawną historię"... Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 06/11/2011 00:07
|
Wszystkie "baby" znalezione w sieci to nagrania z kina, więc sobie na razie daruję,[b] ef[/b] film można znaleźć w sieci ( nie mam jak go tam umieścić a jeśli nawet to byłoby piractwo i link byłby złamaniem regulaminu) W ramach nocy filmowych [b]Chromofobia / Chromophobia (2005) [/b] Chromofobia to lęk przed kolorami. Ta przypadłość, w sensie metaforycznym, dotyka większości bohaterów filmu. Każda z postaci jest zamknięta w swojej roli, nie wychodzi poza określoną barwę w palecie społecznych zachowań. Poznajemy więc znudzone małżeństwo z iście masochistyczną satysfakcją celebrujące emocjonalne wypalenie. On jest wziętym prawnikiem, profesja ta całkowicie wypełnia jego życie, ona to neurotyczna pani domu, mająca na głowie seksualne frustracje, kłopoty z dorastającym synem, a także dosyć kosztowny nałóg, jakim jest uzależnienie od zakupów. Ojcem chrzestnym wspomnianego chłopaka jest pewien kolekcjoner sztuki, homoseksualista, którego słabość do młodych chłopców okaże się wyjątkowo brzemienna w konsekwencje. Jest jeszcze umierająca na raka samotna matka i pewien próbujący jej pomóc "dobry Samarytanin". ----------------------- Tak dołującego filmu dawno nie widziałem, tak brzydkiej Penelope Cruz w jakimkolwiek filmie również. Przygnębiający obraz. |
|
|
Alex |
Dodany dnia 06/11/2011 01:40
|
Rozgrzany Postów: 89 Data rejestracji: 27.05.10 |
Nie wiem, czy ktoś spotkał się z filmem [i]"V for Vendetta" (tł. V jak Vendetta)[/i], ale jeśli nie mieliście okazji, to naprawdę serdecznie polecam. Mógłbym opisać szczegółowo tę historię, opierając się jedynie na swojej opinii, ale myślę, że w tym właśnie idealnie wyręczy mnie internet, ponieważ jest w stanie umieścić odpowiednią dawkę informacji, by zainteresować (mam tę przynajmniej nadzieję). [u][i]"V for Vendetta"[/i][/u] [quote]Adaptacja kultowego komiksu Alana Moore'a. Rzecz dzieje się w totalitarnej Anglii, gdzie społeczeństwo jest skutecznie zastraszane i manipulowane przez aparat władzy. Jedyną osobą, która nadal stawia opór, jest bojownik o wolność przebrany za osobę Guya Fawkesa - V (Hugo Weaving). V walczy z panującym ustrojem dokonując zamachów terrorystycznych na główne ośrodki przekazu i gmachy budynków rządowych. Pewnego dnia uwalnia z rąk agentów rządowych Evey Hammond (Natalie Portman). Evey odkrywa, iż ... wbrew powszechnemu uznaniu V nie jest terrorystą, lecz osobą w której skupiają się wszystkie idee, o których jej naród zapomniał. Od tej pory, od 5 Listopada V będzie kontynuował swoją krucjatę mszcząc się za swoje krzywdy i za cierpienia narodu prowadząc Anglię ku wolności.[/quote] {informacje z filmwebu} "Pamiętaj, pamiętaj, bo data ta święta, gdy spisek wykryto prochowy. Piątego listopada wydała się zdrada, w pamięci tę datę zachowaj." Jest jeszcze jeden film, który polecam ze względu na to, iż naprawdę bardzo mi się spodobał, być może ze względu na nietypową fabułę. [i][u]"Ojos de Julia"[/u][/i] (Oczy Julii) [quote]Gdy w tajemniczych okolicznościach ginie piękna, odzyskująca po długiej chorobie wzrok Sara, jej siostra bliźniaczka Julia (w obie postaci wciela się Belén Rueda, znana z pamiętnych ról w "Sierocińcu" i "W stronę morza") nie może uwierzyć w sugerowane przez policję samobójstwo. Mimo próśb męża (Lluís Homar, "Przerwane objęcia" Pedro Almodovara), którego łączyła z Sarą zastanawiająco bliska więź, kobieta postanawia na własną rękę zbadać przyczyny śmierci siostry. Wkrótce, ku swojemu przerażeniu, ... Julia odkryje, że sama zaczyna tracić wzrok, a każdy jej krok w narastających ciemnościach obserwuje zagadkowa postać, która nie zostawia po sobie żadnego śladu...[/quote] {informacje z filmwebu} I od razu mówię, że to wcale nie chodzi o duchy, choć i ja z początku tak sądziłem. Zapraszam kic kic, smarkasiu. |
Alia |
Dodany dnia 06/11/2011 13:03
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Vendettę widziałam w kinie i czytałam też komiks. Bardzo dobre obie rzeczy. |
|
|
Alex |
Dodany dnia 06/11/2011 14:15
|
Prawda? Genialne, jestem oszołomiony Vendettą, szczególnie, że nawet mojej matce się ten film spodobał, co normalnie się nie zdarzy.
kic kic, smarkasiu. |
ef |
Dodany dnia 06/11/2011 23:51
|
V jak Vendetta nawet mam, myślę, że niedługo pooglądam, a Oczy Julii... [b]Alex[/b], przyznam, że bardzo umiejętnie potrafisz zachęcić do zobaczenia filmów pooglądam zatem. a dzisiaj widziałam "Człowiek na linie", jako że ostatnie 2 dni spędziłam poruszając się w tematyce cyrku. dokument. na pierwszy rzut oka mało pociągający, jednak jest w nim coś poruszającego, co nie pozwala o nim powiedzieć, że jest nieciekawy. Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Alia |
Dodany dnia 07/11/2011 20:23
|
Vendettę najlepiej było oglądać w tę sobotę. "Remember, remember, the 5th of November..." |
|
|
Alex |
Dodany dnia 07/11/2011 22:45
|
Prawdę mówiąc przekładu telewizyjnego Vendetty nie polecam, dużo niedokładnych zwrotów, pominięć, a w jednym z istotniejszych dialogów nie oddaje głębi i powagi sytuacji. Dziękuję, ef :* kic kic, smarkasiu. |
Impresja |
Dodany dnia 08/11/2011 19:38
|
Rozgrzany Postów: 74 Data rejestracji: 20.10.11 |
Cześc Oglądałam wczoraj piękny dokument pt. "Wypalony" jakies pół roku temu chyba emitowany w TVP. Teraz można znaleźc na youtube. Traktuje o człowieku "wolnym" ? Może nie do konca ....ale pokazuje, że nasze życie, jego jakośc to w dużej mierze nasz wybór....kwestia ustawienia priorytetów. Super! Polecam
[i][color=#339900]Odzyskać siebie...[/color][/i] |
|
|
Rat |
Dodany dnia 10/11/2011 13:10
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
[quote][b]Czader napisał[/b] W ramach nocy filmowych [b]Chromofobia / Chromophobia (2005) [/b] [/quote] ściągam i wieczorem obejrzę , właśnie takiego dołującego filmu poszukuję, może jeszcze coś polecicie w ten deseń ? Jakkolwiek głupio to zabrzmi , lubię oglądać takie filmy , wtedy bardziej cieszę się z tego co mam [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Czader |
Dodany dnia 12/11/2011 15:36
|
Dzisiaj film typowo/nietypowy [b]Opiekunki - The Babysitters *2007*[/b] [i]Nastolatka dorabiająca sobie jako opiekunka do dzieci stwierdza, że o wiele więcej zarobi, jako dziewczyna do towarzystwa udająca nianię. W pewnym momencie szesnastolatka zmienia się dziewczynę na telefon dla żonatych mężczyzn. Zaczyna się romans z klientem.[/i] Film typowy bo "według pewnego schematu" Nietypowy bo "niepatologiczny" (nastolatka nie jest biedna, bita, gwałcona) |
|
|
Czader |
Dodany dnia 19/11/2011 07:31
|
Fantastyczny film (dramat) który polecam [b]Snow Cake (2006)[/b] Polski tytuł to chyba śniegowe ciastko/tort Film, angielsko-kanadyjski Alan Rickman ("czarny charakter" z jednej ze Szklanych Pułapek) Sigourney Weaver (genialna rola) - Carrie-Anne Moss (nie poznałem ale to przecież ta z Matrixa) Dramat.Do myślenia.Do płakania.Do śmiechu przez łzy. Zaskakujący.Przygnębiający.Urzekający. Dawno już nie oglądałem tak dobrego filmu. Polecam. Fabuły nie zdradzę. Oczywiście można odwiedzić filmweb i o tym filmie poczytać. Ale to zbyt mało. To jeden z tych filmów które po prostu każdy powinien zobaczyć. Dla samego siebie. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 21/11/2011 00:45
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Hm, ja oglądałam, nawet dość ciekawy, ale bez wielkich zachwytów
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 21/11/2011 10:58
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
Myślę p Polsku i oglądam po polsku... Polecam patriotycznie: "Dom Zły" - świetny dramat, autorstwa reżysera, którego nazwisko zawsze wypada mi z pamięci. W każdym razie to ten sam, który stoi za "Weselem" (też świetne). "Wizyta starszej Pani". Teatr TV z główna rola Jandy. Dalsze rekomendacje są chyba niepotrzebne |
|
|
Alia |
Dodany dnia 21/11/2011 21:22
|
O tak, "Wizyta starszej pani" jest świetna. I jako sam tekst (analizowaliśmy ją na studiach), i z Jandą w roli głównej. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 21/11/2011 21:24
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Ja też ostatnio w Teatrze TV gustuję
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
Przeskocz do forum: |