Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Znalezione w sieci
Perwersyjne bajki
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 06/05/2011 08:05
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
[url=http://ksiazki.wp.pl/gid,1709,tytul,Rozwiazla-Sniezka-homoseksualny-Pan-Kleks-czyli-erotyczne-podteksty-w-bajkach,galeria.html]Rozwiązła Śnieżka, homoseksualny Pan Kleks - czyli erotyczne podteksty w bajkach[/url] Zabawny "artykuł", który pokazuje, że w klasycznych bajkach za każdym rogiem czai się perwersja (w tytule ujęto to jako erotyczne podteksty, ale jest to nieco przekłamane w stos. do treści). Zasadniczo uważam, że ten kto to wymyślił sam ma problem, ponieważ w kilku przedstawionych przykładach doszukuje się czegoś, co nie istnieje. Już samo odwoływanie się do Freuda, który był w stanie zauważyć symbolikę seksualną absolutnie we wszystkim, daje do myślenia. Np. Pisząc o Akademii Pana Kleksa, że "Ta bajka jest przepełniona odwołaniami do kultury gejowskiej!" ponieważ akcja ma miejsce w szkole "tylko dla chłopców". Moim zdaniem nie sposób pominąć aspekt kulturowy - Akademię napisał Brzechwa, w którego czasach szkoły tylko dla chłopców były czymś zupełnie zwyczajnym. Lub W nawiązaniu do Kopciuszka: "pantofelek to symbol fallusa, a książę objeżdża kraj i odbywa stosunek z każdą młodą kobietą." Nie wiem jak wy, ale dla mnie ze względu na technikalia ciężko przyjąć pantofelek za symbol penisa. No kurczę, ale to stopę wkłada się w pantofelek, a nie odwrotnie. Itd. Szukanie czegoś, czego nie ma czy to ja jestem zbyt ślepa, żeby zauważyć ten wszechobecny seksualny podtekst? [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Czader |
Dodany dnia 06/05/2011 09:05
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
Co ma "szkoła dla chłopców" wspólnego z gejami, albo pantofelek z fallusem ??? To tak jakby nazwać Królewnę Śnieżkę "niezdecydowaną niewyżytą nimfomanką utrzymującą stosunki seksualne z siedmioma krasnoludkami. A "w pustyni i w puszczy" ? Staś i Nel. To pochwała pedofilii ? Chore. Edytowane przez Czader dnia 06/05/2011 09:06 |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 06/05/2011 12:59
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Czader, jak będziesz miał okazje, to kliknij linka i przeczytaj całość. Dowiesz się, że Śpiąca Królewna została wykorzystana przez sen, a Calineczka zmuszana była do zoofilii. A a propos Śnieżki napisali tak: [quote]Krasnoludki i Królewna żyją w symbiozie – gdy krasnale wyruszają do pracy w kopalni, Śnieżka zabiera się za sprzątanie domku. A wieczorem wszyscy zgodnie kładą się spać… w jednej izbie oczywiście. Nie są nam znane szczegóły wspólnych nocy kobiety i siedmiu (aż!) mężczyzn, ale możemy się domyślać, że towarzystwo nie nudziło się ze sobą.[/quote] [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
sigma |
Dodany dnia 06/05/2011 18:48
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Ja to widzę sporo nawiązań do analizy baśni, którą robił Bettelheim Tylko on to wszystko tłumaczył nieco dokładniej, z odniesieniami do podświadomości zbiorowej i przede wszystkim - z wyjaśnieniem, jaką każda z tych baśni pełni rolę w rozwoju psychoseksualnym dziecka. Tutaj to jest takie bardzo uproszczone i często wyrwane z kontekstu. A co do Calineczki - ja jeszcze do podstawówki chodziłam, jak uznałam, że to jest książka o próbach gwałtu na dziewczynce... ale może ja jestem dziwna ;-) karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Rat |
Dodany dnia 06/05/2011 19:06
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
słyszałam o tym , by ły przykłady . Ale to my dorośli dodajemy do tego nie wiadomo co ... Jasne , przeanalizować Smurfy, Gumisie ... pewnie wyszłoby nie wiadomo co , ale jest to dziwne ... Szukam bajki dla Dzieci .. było o paleniu magicznego ziela ( sorry , że ciągle ja o jednym , ale utkwiło mi w pamięci , wrzucę jak znajdę ) edit: nie znalazłam tego co chciałam , ale za to [youtube]LRmaZ1JCuoM[/youtube] Edytowane przez Rat dnia 10/05/2011 17:41 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Przeskocz do forum: |