Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Znalezione w sieci
Nowelizacja Ustawy O Szkolnictwie Wyższym
|
|
Czader |
Dodany dnia 01/05/2011 12:50
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
W sumie jako news. Prezydent 05.04 podpisał nową ustawę (a w zasadzie nowelizację) wchodzącą w życie wraz z nowym rokiem akademickim 1 października 2011 roku. Zapisane są w niej nowe ustalenia dotyczące "osób niepełnosprawnych" Ponieważ nad nią siedzę obecnie - spróbuję się doszukać "ułatwień dla efek" A na razie tak po prostu - informacyjnie - dla nie będących na bieżąco |
|
|
Gloria |
Dodany dnia 01/05/2011 13:15
|
Finiszujący Postów: 471 Data rejestracji: 21.03.11 |
Ja tę ustawę czytałam ale nic nie zrozumiałam, moim zdaniem jest nieprecyzyjna i czekam na poprawki... |
|
|
Czader |
Dodany dnia 01/05/2011 14:25
|
Ustawa liczy 108 stron. Jej przeczytanie jest zajęciem dla masochistów. Gloria: jeżeli zostanie zaskarżona do TK (a podobno PIS zamierza) poprawki będą musiały zostać wprowadzone po wyroku-orzeczenu TK. Na razie obowiązująca w takim a nie innym brzmieniu. Z racji DOMu zająłem się tylko zmianami dotyczącymi osób "niepełnosprawnych" - pozwolę sobie je Wam przedstawić. czysto informacyjnie: [b]Art 13. ust.1 pkt.9 - [/b] 9) stwarzanie osobom niepełnosprawnym warunków do pełnego udziału w procesie kształcenia i w badaniach naukowych. [b]Art. 43 ust.5 [/b] Obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) ; stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym i członkowie ich rodzin, posiadający środki finansowe niezbędne na pokrycie kosztów utrzymania podczas studiów, mogą podejmować i odbywać studia wyższe, studia doktoranckie oraz inne formy kształcenia, a także uczestniczyć w badaniach naukowych i pracach rozwojowych na zasadach obowiązujących obywateli polskich, z tym że osobom tym nie przysługuje prawo do stypendium socjalnego, stypendium specjalnego dla osób niepełnosprawnych i zapomóg, albo na zasadach określonych w ust. 3 i 4.;, [b]Artykuł. 94. ust. 1 pkt 10 i 11 - [/b] 10) dofinansowanie lub finansowanie kosztów realizacji inwestycji, w tym służących kształceniu studentów i doktorantów, będących osobami niepełnosprawnymi ; realizowanych w szczególności z udziałem z budżetu państwa, państwowych funduszy celowych lub środków rozwojowych pochodzących z Unii Europejskiej lub z innych źródeł zagranicznych, o których mowa w ustawie z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju (Dz. U. z 2009 r. Nr 84, poz. 712 i Nr 157, poz. 1241); 11) zadania związane ze stwarzaniem studentom i doktorantom, będącym osobami niepełnosprawnymi warunków do pełnego udziału w procesie kształcenia.;, [b]Artykuł 94 ust.4 [/b] c) po ust. 4 dodaje się ust. 4a w brzmieniu: ;4a. Uczelnia niepubliczna otrzymuje dotację na zadania związane ze stwarzaniem studentom i doktorantom będącym osobami niepełnosprawnymi warunków do pełnego udziału w procesie kształcenia. [b]Art. 94c.[/b] Środki finansowe przyznawane na finansowanie zadań, określonych w art. 94 ust. 1 pkt ;9 i 11 oraz art. 94b ust. 1 są przekazywane w formie dotacji podmiotowej, a środki finansowe na dofinansowanie lub finansowanie kosztów realizacji inwestycji, a także zakupów środków trwałych służących kształceniu studentów i doktorantów, będących osobami niepełnosprawnymi, określone w art. 94 ust. 1 pkt 10 są przekazywane w formie dotacji celowej. [b];Art. 96. 1.[/b] Minister właściwy do spraw szkolnictwa wyższego określi, w drodze rozporządzenia: 2) sposób podziału dotacji, o której mowa w art. 94 ust. 1 pkt 7 i ust. 4 oraz art. 94a, biorąc pod uwagę w szczególności liczbę studentów i doktorantów, w tym znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej oraz liczbę studentów i doktorantów, będących osobami niepełnosprawnymi, Minister właściwy do spraw szkolnictwa wyższego w porozumieniu z Ministrem Obrony Narodowej oraz ministrami właściwymi do spraw wewnętrznych, do spraw zdrowia, do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego oraz do spraw gospodarki morskiej określi, w drodze rozporządzenia, sposób podziału dotacji, o których mowa w art. 94 ust. 1 pkt 11;6, 8, 9 i 11 oraz ust. 4a, biorąc pod uwagę w szczególności: 3) w zakresie zadań, o których mowa w art. 94 ust. 1 pkt 11 i ust. 4a ; dane o liczbie studentów i doktorantów będących osobami niepełnosprawnymi [b]Art 124 ust 1. pkt.1 (ciekawostka przyrodnicza - komentarz Czadera )[/b] ;Art. 124. 1. Rektor może rozwiązać za wypowiedzeniem stosunek pracy z mianowanym nauczycielem akademickim w przypadku: 1) czasowej niezdolności do pracy spowodowanej chorobą, jeżeli okres tej niezdolności przekracza okres zasiłkowy, a w przypadku stwierdzenia przez uprawnionego lekarza poprawy stanu zdrowia i możliwości powrotu do pracy, jeżeli okres ten przekracza dwa lata [b](komentarz Czadera czyli jak nauczycielowi akademickiemu "odbije" i nie poprawi mu się przez 2 lata - traci posadę )[/b] [b]Artykuł 162 [/b] a) wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie: ; Minister właściwy do spraw szkolnictwa wyższego określi, w drodze rozporządzenia, warunki, jakim muszą odpowiadać postanowienia regulaminu studiów w uczelniach, uwzględniając:;, d) w pkt 5 w lit. g kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 6 w brzmieniu: ) warunki właściwej realizacji procesu dydaktycznego, z uwzględnieniem szczególnych potrzeb studentów będących osobami niepełnosprawnymi. [b]Artykuł 169[/b] 2. Senat uczelni ustala warunki i tryb rekrutacji, w tym prowadzonejw drodze elektronicznej, dla poszczególnych kierunków studiów. Uchwałę podaje się do wiadomości publicznej nie później niż do dnia 31 maja roku poprzedzającego rok akademicki, którego uchwała dotyczy i przesyła ministrowi właściwemu do spraw szkolnictwa wyższego. W przypadku uruchomienia nowego kierunku studiów lub nowo utworzonej uczelni senat podejmuje uchwałę i przesyła ją ministrowi właściwemu do spraw szkolnictwa wyższego i ministrowi nadzorującemu uczelnię, podając ją niezwłocznie do publicznej wiadomości. 5. Warunki i tryb rekrutacji w przypadku egzaminów wstępnych, o których mowa w ust. 4, powinny uwzględniać szczególne potrzeby kandydatów na studia, będących osobami niepełnosprawnymi. [b]Artykuł 174 ust.4[/b] b) ust. 4 otrzymuje brzmienie: . Środki z dotacji, o których mowa w art. 94 ust. 1 pkt 7 i ust. 4, przeznaczone na stypendia rektora dla najlepszych studentów przyznawane w liczbie nie większej niż 10 % liczby studentów każdego kierunku studiów prowadzonego w uczelni stanowią nie więcej niż 40 % środków przeznaczonych łącznie na stypendia rektora dla najlepszych studentów, stypendia socjalne oraz zapomogi [b](komentarz Czadera:skubani, jeszcze nie rozdali a już kombinują jak będą rozdawać) [/b] [b]Artykuł 175 pkt 2, 3,4[/b] 2. Stypendia rektora dla najlepszych studentów są przyznawane na wniosek studenta przez rektora. 3. Od decyzji kierownika podstawowej jednostki organizacyjnej w sprawie stypendium socjalnego, stypendium specjalnego dla osób niepełnosprawnych oraz zapomogi studentowi przysługuje odwołanie do rektora, składane w terminie czternastu dni od dnia otrzymania decyzji. W przypadku decyzji rektora w sprawie stypendium dla najlepszych studentów przysługuje wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy 4. Na wniosek właściwego organu samorządu studenckiego kierownik podstawowej jednostki organizacyjnej lub rektor przekazują uprawnienia w zakresie przyznawania stypendium socjalnego, stypendium specjalnego dla osób niepełnosprawnych, zapomogi oraz stypendium rektora dla najlepszych studentów odpowiednio komisji stypendialnej lub odwoławczej komisji stypendialnej. [b]Artykuł 184 ust 4 pkt 4[/b] Student studiujący równocześnie na kilku kierunkach studiów może otrzymywać stypendium socjalne, stypendium specjalne dla osób niepełnosprawnych, zapomogę, stypendium rektora dla najlepszych studentów i stypendium ministra za wybitne osiągnięcia tylko na jednym, wskazanym przez studenta kierunku studiów. [b]Art. 199. ust 1. [/b] Doktorant może otrzymać pomoc materialną w formie: 1) stypendium socjalnego; 2) zapomogi; 3) stypendium dla najlepszych doktorantów; 4) stypendium specjalnego dla osób niepełnosprawnych; 5) stypendium ministra za wybitne osiągnięcia. Edytowane przez Czader dnia 01/05/2011 14:28 |
|
|
martyna |
Dodany dnia 01/05/2011 15:17
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
wybacz Czader przez to też nie jestem w stanie przebrnąć
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 01/05/2011 15:27
|
Martyna wybaczam W sumie to upiekłem 2 pieczenie na jednym ogniu. Z jednej strony "newsman" mam-efkę i dostarczyciel odpowiednich paragrafów z drugiej "praca domowa" DOM + zapis na "mam efkę" aby nie zapomnieć. Mam nadzieję że zostanie mi to wybaczone A z ciekawości pytanie brzmi: czy jest na sali prawnik ? |
|
|
Kati |
Dodany dnia 01/05/2011 18:06
|
Platynowy forumowicz Postów: 2764 Data rejestracji: 29.06.09 |
Mamy Helgę, jednak ostatnio bywa rzadko "na sali". |
|
|
Gloria |
Dodany dnia 01/05/2011 19:30
|