28 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
1 tydzień Offline
sasta sasta
3 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
9 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
 Drukuj temat
rzewnojęczące skomlenie
sigma
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 19:18
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

Też lubiłam audycje z tą panią Smile

[quote]Daj spokój Sigma, różnym ludziom różnie pasuje i dostrajanie się do standardów jakiejś tam pani psych... nie jest zdrowe.[/quote]
Do dostrajania się do czyichkolwiek standardów bardzo mi daleko Wink Niestety moja terapia uświadamia mi ostatnio coraz wyraźniej, że taka relacja wcale nie jest dla mnie tak dobra, jak mi się na początku wydawało. I nie wychodzę na niej zbyt dobrze...
Smutne to, tym bardziej że innej zbudować nie umiem...
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

Perfidia
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 19:32
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

Zgadzam się z Kati, może dlatego, że też jestem "spaczona". Nie uważam, że dziecko odbiera wolność, po prostu mając dziecko czy dzieci, trzeba włożyć nieco więcej wysiłku w zorganizowanie sobie tej wolności. Wymaga to innej organizacji czasu, zaangażowania innych osób (niezawodna instytucja babci się kłania), szukania kompromisów, elastyczności itd. Ważne jest także to, że jak już dzieci się pojawią to bardzo często zmienia się perspektywa, np. to co wcześniej poszukiwało się w spontanicznych wyprawach do klubów czy w góry, zaczyna szukać się w parku czy festynie rodzinnym.

I na koniec jeszcze dodam, że zakładanie jakim będzie się rodzicem zanim pojawią się dzieci, nawet na bazie doświadczeń z dziećmi cudzymi, czasem bardzo mija się z rzeczywistością. I tak naprawdę jaką ktoś będzie matką czy jakim będzie ojcem okazuje się dopiero "w praniu". To nie znaczy, że uważam, że bycie rodzicem to bajka i że każdy się do tego nadaje. Po prostu moim zdaniem warto zachować otwarty umysł, przynajmniej do czasu, aż będzie szansa sprawdzić się w roli rodzica.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
sigma
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 19:37
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

[quote]Po prostu moim zdaniem warto zachować otwarty umysł, przynajmniej do czasu, aż będzie szansa sprawdzić się w roli rodzica.[/quote]
A jak się szansa pojawi, to się na nią rzucać i wykorzystywać, żeby sprawdzić, czy na pewno będę tak złą matka, jak mi się wydaje, czy jednak trochę lepszą? Niestety za taką próbę sprawdzenia się zapłaci dziecko... wolę umrzeć nieświadoma tego, że nie doceniłam swoich zdolności, niż ryzykować i sprawdzać je na kimś Wink

Perfidia
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 19:57
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Ech sigma, nie przypisuj mi słów, których nie napisałam. Po prostu czasem nie da się przewidzieć wszystkich okoliczności i ktoś może zostać rodzicem nawet jeżeli tego nie planował, a nawet nie chciał. I do tego czasu moim zdaniem lepiej mieć otwarty umysł, a nie zakładać coś, czego nie miało się okazji sprawdzić w rzeczywistości. Tyle.

Makro
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 20:00
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 10.08.08

Przeczytałem ten artykuł i stanowczo mi się nie podoba. To taka forma terroru feministycznego. Mówi on kobietom "to złe być w patriachalnej relacji".
A co złego jest jeżeli to komuś pasuje? Może dla wielu osób lepszy taki porządek niż anarchia feministycznych eksperymentów?
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc

http://www.blogozakrecie.blox.pl
Kati
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 20:01
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 29.06.09

I jak raz zgodzę się z Perfidią. Z całego mojego życia najmniej żałuję, że donosiłam i urodziłam córki. Serio, serio. Przynajmniej zostanie po mnie coś więcej niż wrzody na żołądku mojej matki. A kto chce poczytać o spaczonym podejściu do macierzyństwa, polecam opowieści dziwnej treści tej Chinki, której nawet propagować nie chcę, bo mi z nią nie po drodze.
EDIT - Bo makro pisałeś równolegle ze mną. Ja nie lubię, jak ktoś mi mówi, jak mam myśleć. Aczkolwiek ta pani jest bliżej mojego stylu myślenia, niż patrialcharne dogmaty, które obala
Edytowane przez Kati dnia 06/04/2011 20:03

Czader
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 20:03
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 29.09.10

[quote][b]Makro napisał/a:[/b]
Przeczytałem ten artykuł i stanowczo mi się nie podoba. To taka forma terroru feministycznego. Mówi on kobietom "to złe być w patriachalnej relacji".
A co złego jest jeżeli to komuś pasuje? Może dla wielu osób lepszy taki porządek niż anarchia feministycznych eksperymentów? [/quote]

Makro, nie mamy szans, ONE nas zakrzyczą Smile

Makro
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 20:36
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 10.08.08

Szczerze powiedziawszy drażni mnie mówienie o wolności - tylko, że prawo do definiowania słowa "wolność" uzurpują sobie rozmaite grupy.
Dlaczego kobiety nie mają być uzupełnieniem męża jeżeli mają na to ochotę? Dlaczego na siłę trzeba zmieniać jeżeli to obu stronom sytuacja odpowiada?
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc

http://www.blogozakrecie.blox.pl
Czader
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 20:39
Awatar

Pasjonat

W d..ach się poprzewracało od tego dobrobytu Pfft

Kati
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 20:40
Awatar

Platynowy forumowicz

Nie wiem, Makro. Natomiast mnie nie odpowiada. A jak chciałam skończyć doktorat, to usłyszałam od swojej babci "Com chcesz męża dogonić?". Dogonienie byłoby tylko dlatego, że jestem dwa lata młodsza. Doktoratu nie skończyłam, bo nikt w rodzinie nie widział powodu, żeby mnie w tym wspierać. a mnie... cóż, zabrakło determinacji, bo jakoś te dwie literki nie były dla mnie ważne.

Czader
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 20:45
Awatar

Pasjonat

Katiusza, uczysz się dla siebie czy dla babci ?
Wiadomo że babcia to inne pokolenie (inaczej chowane)
Skoro nie było to dla Ciebie aż tak ważne to tylko do Siebie możesz mieć pretensję. Tylko i wyłącznie. Do nikogo innego.
I żadna babcia, facet, dziecko, tego nie zmieni.
Kwestia Twoich Własnych Priorytetów.
A teraz Państwo wybaczą ale mecz jest ciekawszy od skomlenia Smile

martyna
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:27
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

Pewnie, że wolnym być to znaczy się tak czuć, a niekoniecznie od posiadanych ilości potomstwa. Jeśli kobieta chce być uzupełnieniem mężczyzny to czemu nie? jej wybór.
Perfidia tylko, że otwarty umysł nie zawsze wystarczy. Znam ludzi, którzy nie nadają się na rodziców a je maja i takich , którzy bardzo chcą a ich nie mogą mieć.
Ja nie widzę sie jako matka, może po części jest to proces pogodzenia sie z tym że nią nigdy nie będą. Kocham dzieci i nie przeszkadza mi to że sie nimi otaczam znajdując wspólny język. Ot takie życie i już.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

Kati
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:35
Awatar

Platynowy forumowicz

Czader, nie będę z Tobą rozmawiać o moich osobistych sprawach, bo wnioski, jakie wyciąągasz są tak od czapy, że aż mnie oczy bolą. Angry
Naprawdę sądzisz, że w tym poście o babcię chodziło?

martyna
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:39
Awatar

300% normy

Kati wyluzuj weż głęboki wdech - wydech. Co Ty dzis taki nerwus jesteś?
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

Czader
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:41
Awatar

Pasjonat

[i]Naprawdę sądzisz, że w tym poście o babcię chodziło?[/i]

A jak odpowiem to znów mi powiesz że od czapy było ? Wink
Ale przekora jestem więc odpowiem.
Chodzi o "gonienie króliczka"
A wychodzi "gonienie własnego ogona"

Przypomina mi się Seksmisja i słynna "Kopernik Była Kobietą" "To może Curie-Skłodowka też" ? O, ta to dopiero miała przechlapane. XIX wiek, kobiety w domach siedzieć, a tej się studiować zachciało, i jeszcze czegoś dokonywać, odkrywać, no skandal po prostu. Ale się kobieta uparła.

Może właśnie tej "zdrowej upartości" Tobie zabrakło ?

Perfidia
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:45
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Doktoraty są przereklamowane.

Kati
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:48
Awatar

Platynowy forumowicz

Mąż Skłodowskiej ją wspierał, że nie powiem, że razem opary w laboratorium wdychali. Czader, wybacz, nie rozmawiajmy dalej. Martyna - nie dziś jestem nerwowa, tylko pierwszy chyba raz widzisz mnie w dłuższej konfrontacji z facetem. Wybaczcie. Następnym razem nie dam się wciągnąć w dyskusje i tyle.

Czader
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:54
Awatar

Pasjonat

Kati, a ile ONA wysłuchała że mąż taki wielki naukowiec, że co ona będzie się do niego przyrównywać to jej, ON nie był do końca przekonany że ONA ma rację, w końcu to ONA go przekonała.

Kati, przepraszam, uwielbiam z Tobą rozmawiać. Poważnie.
Trudno się z Tobą rozmawia i muszę się wznieść na wyżyny swojego intelektu i inteligencji aby Tobie dorównać.

Przepraszam że zapytam: czy to że jestem facetem stanowi problem ? W sensie komunikacyjnym ? Możemy o tym porozmawiać ? Możesz mi to wytłumaczyć ?

martyna
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 21:56
Awatar

300% normy

Kati może i Cię nie widziałam z takiej konfrontacji, ale nie zmienia to faktu, że nie rozumiem po co te nerwy ? miała być dyskusja i chyba była.

sigma
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 06/04/2011 23:08
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

[quote][b]Perfidia:[/b]
Ech sigma, nie przypisuj mi słów, których nie napisałam.[/quote]
Przepraszam, poniosło mnie.

[quote][b]Makro:[/b]
Mówi on kobietom "to złe być w patriachalnej relacji".
[/quote]
A to ciekawe... dla mnie ten artykuł mówi "to złe być w symbiotycznej relacji", a o patriarchalnej napomyka tylko na marginesie, tak że nawet tego nie zauważyłam Wink Kwestia gotowości percepcyjnej? Wink

[quote][b]Makro raz jeszcze:[/b]
Dlaczego kobiety nie mają być uzupełnieniem męża jeżeli mają na to ochotę? Dlaczego na siłę trzeba zmieniać jeżeli to obu stronom sytuacja odpowiada?[/quote]
A tu mi się przypomniały pierwsze zajęcia z psychopatologii i omawianie rodzajów norm. I przyszła kolej na normę partnerską - czyli wiadomo, w związku normą jest to, co jest akceptowane przez obie strony, pod warunkiem, że nie zagraża ich życiu i zdrowiu. Ale z pewnym wyjątkiem: związki skrajnie komplementarne normę partnerską realizują niejako z założenia, a jednak traktuje się je w kategoriach psychopatologii.
Nie twierdzę oczywiście, że każdy związek "patriarchalny" jest skrajnie komplementarny... ale zwracam uwagę, że to, że obie strony akceptują jakiś układ, nie zawsze musi oznaczać, że ten układ jest dla nich dobry i zdrowy.

Przeskocz do forum:

51,695,501 Unikalnych wizyt