Zobacz temat
Mam Efkę :: Sprawy organizacyjne :: Regulamin i zagadnienia porządkowe
Strona 1 z 2: 12
|
Porady techniczne
|
|
Makro |
Dodany dnia 29/08/2010 23:04
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Ponieważ doświadczenie użytkowników w korzystaniu z internetu i komputera jest różne postanowiłem stworzyć wątek, gdzie znajdą się praktyczne porady dotyczące korzystania z forum. Na pierwszy ogień RSS. [b]Czym jest RSS?[/b] Jest to forma przesyłania wiadomości w formie skróconej, ograniczona do czystego tekstu. Przydatna jeżeli mamy problemy z wydajnością sieci lub korzystamy z drogiego transferu w telefonie komórkowym. Mam eFkę ma 2 kanały RSS 1. Najnowsze posty: [url]http://mam-efke.pl/infusions/ss_feeds_panel/feeds/posts_feed.php[/url] 2. Ostatnie newsy: [url]http://mam-efke.pl/infusions/ss_feeds_panel/feeds/news_feed.php[/url] [b]Jak korzystać?[/b] Część przeglądarek obsługuje RSS np. Firefox lub Opera (z innych nie korzystam, więc się nie wypowiadam) - klikamy lewym przyciskiem myszy na przycisku z napisem RSS (dolny lewy róg) i prawie zrobione. Istnieją też wyspecjalizowane strony, lub programy. Dla ulepszenia życia daję do ściągnięcia program [url=http://mam-efke.pl/downloads/FeedRoller_Portable.zip]FeedRoller[/url] z zainstalowanym kanałem nowe posty z Mam eFkę. Użytkowanie ogranicza się do rozpakowania programu w dowolnym miejscu na dysku. Wchodzimy do katalogu z programem i klikamy ikonę "FeedRoller". Potem już działa samo Część polskich znaków niestety jest źle kodowana, ale daje się odczytać. Edytowane przez Makro dnia 29/08/2010 23:24 [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Makro |
Dodany dnia 29/08/2010 23:44
|
[b]Zdjęcie profilowe[/b] Zdjęcie w profilu nie może być większe niż 100px x 100px i "cięższe" niż 30 kB. Z reguły zdjęcia o takim rozmiarze nie wymagają zmniejszania "ciężaru" - więc lepiej zająć się metodą uzyskania zdjęcia o pożądanej wielkości. Proponuję skorzystać z [url]http://www.edytujfotke.pl/[/url]. Klikamy "Uruchom edytor", potem wybieramy czy źródłem zdjęcia jest dysk czy lokalizacja w internecie. Po lewej stronie mamy 2 pole - korzystamy z górnego i wpisujemy w nie pożądaną szerokość (mniejszą niż 100px). Potwierdzamy to klawiszem "enter" - zdjęcie zostanie proporcjonalnie pomniejszone. Wybieramy z górnego menu "Plik"->"Zapisz zdjęcie" I ściąga się nam ono na dysk. Jeżeli jednak jest większe niż 30 kB powtarzamy procedurę wybierając stopień kompresji - im większy tym mniej kB będzie miało zdjęcie. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Kati |
Dodany dnia 02/09/2010 19:39
|
Platynowy forumowicz Postów: 2764 Data rejestracji: 29.06.09 |
jak przenieść filmik z FB na efkę? To się nie otwiera jak youtube |
|
|
Makro |
Dodany dnia 03/10/2010 00:18
|
[b]Filmik z youtube[/b] Dodawanie jest dość proste. Po wejściu na youtube i znalezieniu filmiku klikamy na przycisk udostępnij. Pojawia się nam np. taki kod [quote]http://www.youtube.com/watch?v=dsIAvkfcxSU[/quote] Aby pokazał się filmik interesuje na ciąg znaków po równa się. Klikamy przycisku youtube na forum "mam efke". Pojawi nam się [code] Ciąg znaków wklejamy [code] czyli w naszym przypadku dsIAvkfcxSU [/color] A oto przykład: [youtube]dsIAvkfcxSU[/youtube] Żeby nie było nieporozumień. "<" w przykładzie zastępuje "[" - inaczej nie mogłem tego wyświetlić. Edytowane przez Makro dnia 03/10/2010 00:26 [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Kati |
Dodany dnia 05/10/2010 07:04
|
Platynowy forumowicz Postów: 2764 Data rejestracji: 29.06.09 |
No niestety, po konkursie filmowym to będzie kolejna dla mnie niedostępna opcja Najwyraźniej jestem za głupia |
|
|
martyna |
Dodany dnia 05/10/2010 09:26
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Kati skup się dasz radę jak ja dałam Tobie też sie uda
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 12/10/2010 13:18
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
No niestety u mnie też to nie działa.
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 18/10/2010 20:19
|
Makro mam takie pytanie to już nie związane z forum. Otóż od pewnego czasu nie mogę dodawać komentarzy w pewnym blogu. Wcześniej nie było problemu. Teraz od razu wylogowuje mnie na główną stronę bloxa. Może Ty orientujesz się jaka może być przyczyna?
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
martyna |
Dodany dnia 18/10/2010 20:54
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Makro a ja mam pytanie jak zlikwidować swoje konto na mam efce bo z regulaminu to guzik zrozumiałam 3 dzień a nie przed 2 czy jakoś tak.
Edytowane przez martyna dnia 18/10/2010 21:33 Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 18/10/2010 22:14
|
zmieniam słowo usunąć na zablokować - za dużo problemów z tym było. Zgłaszasz chęć zablokowania konta i powtarzasz po 2 dniach, jednak nie więcej niż po 3 dniach. I zrobione. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Mademoisellka |
Dodany dnia 19/10/2010 14:56
|
Medalista Postów: 583 Data rejestracji: 28.12.08 |
Martyna odchodzisz od nas? Czy coś źle zrozumiałam? [color=#336633]To niewiarygodne, jak można czuć się szczęśliwą przez tyle lat, mimo tylu kłótni, tylu upierdliwości i tak naprawdę, kurwa, nie wiedzieć, czy to miłość czy nie. Gabriel García Márquez [i]Miłość w czasach zarazy[/i] [/color] |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 23/10/2010 19:41
|
[quote][b]Nadzieja napisał/a:[/b] Makro mam takie pytanie to już nie związane z forum. Otóż od pewnego czasu nie mogę dodawać komentarzy w pewnym blogu. Wcześniej nie było problemu. Teraz od razu wylogowuje mnie na główną stronę bloxa. Może Ty orientujesz się jaka może być przyczyna?[/quote] A co z moim pytaniem???? [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Makro |
Dodany dnia 23/10/2010 19:54
|
Na to ci Nadi nie odpowiem - nie jestem specjalistą od wszystkiego co w internecie - skrypt bloxa jest zamknięty i nie wiem nawet jak go bardziej wyuzdanie modyfikować.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Nadzieja |
Dodany dnia 23/10/2010 20:48
|
A ja myślałam że z Ciebie nadczłowiek, który zna się na wszystkim
|
|
Czader |
Dodany dnia 24/10/2010 15:27
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
[quote][b]Nadzieja napisał/a:[/b] Makro mam takie pytanie to już nie związane z forum. Otóż od pewnego czasu nie mogę dodawać komentarzy w pewnym blogu. Wcześniej nie było problemu. Teraz od razu wylogowuje mnie na główną stronę bloxa. Może Ty orientujesz się jaka może być przyczyna?[/quote] Nadziejo może ja pomogę :-) Być może użytkownik pewnego blogu zablokował możliwość dodawania komentarzy. Ale to nie powinno wylogowywać cię automatycznie z bloxa. Kontrolnie: sprawdzić komputer programem antywirusowym tak na wszelki wypadek :-) |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 24/10/2010 16:59
|
Pierwsza możliwość odpada w zupełności,właściciel bloga dopuszcza do niego tylko niektórych użytkowników, ja jestem w tej paczce. Zastanawialiśmy się wspólnie co się dzieje, ale nic mądrego nie wymyśliłyśmy niestety. Mam avast jako program antywirusowy i jakoś dobrze się sprawdza jak do tej pory. Dzięki za chęć pomocy, jak coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy to pisz, bo ja w tym temacie lewa jestem Edytowane przez Nadzieja dnia 24/10/2010 17:00 [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 24/10/2010 17:32
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Hmm, ja się na takich rzeczach nie znam, ale jak ktoś gdzieś w necie ma problem z logowaniem/wylogowywaniem itp., to zawsze w poradach widzę "wyczyść ciasteczka" - może i u Ciebie to coś da? A może automatycznie wylogowuje po jakimś czasie bez aktywności (przynajmniej na niektórych forach tak bywa nawet jak się coś pisze; no, chyba że szybciutko piszesz i wysyłasz ten komentarz...). Co do avasta, to i tu się nie znam, ja go posiadam i mi wystarczy (zresztą mój komputer jest już zahartowany, nie mam dla niego litości ), ale osoby bardziej się znające "krzywią się" (często wirtualnie) na ten program... A czy inne osoby (oczywiście uprawnione) mogą dodawać komentarze bez problemów? |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 24/10/2010 18:32
|
Wyczyściłam ciasteczka i nic z tego Jak klikam w dodaj komentarz to wtedy mnie wyrzuca? Nie, inni użytkownicy nie maja tego problemu, więc nie wiem o co chodzi tak naprawdę. Kiedyś nawet spróbowałyśmy zrobić coś takiego: usuneła mnie z listy dopuszczonych uzytkowników i dodała z powrotem, ale to też nie przyniosło efektu. Co do Avastu to nie wiem, w sumie mam go i nigdy nie zastanawiałam się nad innym.Co jakiś czas zdarza mu sie coś wykryć, więc chyba nie jest aż taki zły? Ale dzięki za chęć pomocy [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
anima |
Dodany dnia 01/11/2010 17:30
|
Startujący Postów: 157 Data rejestracji: 25.03.09 |
Nie wiem gdzie jest odpowiedni dział na to co chcę napisać, więc po prostu napizę to tu: proszę o usunięcie mojego konta |
|
|
Makro |
Dodany dnia 01/11/2010 17:36
|
W regulaminie jest opisana procedura. Może przybliżysz przyczynę takiego ruchu? Od 18.10.2010 jest zmiana regulaminu: [quote]Aktualizacja z 18.10.2010 W punkcie 13 regulaminu słowo "usunąć" zostaje zmienione na "zablokować"[/quote] Poza tym prościej jest napisać priv. To nie jest wątek do tego przeznaczony. Edytowane przez Makro dnia 01/11/2010 17:37 [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Strona 1 z 2: 12
Przeskocz do forum: |