22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Sprawy organizacyjne :: Przedstaw się
 Drukuj temat
cześć :)
dina
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 26/02/2016 08:57
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 25.02.16

Witam wszystkich,
Nie chcę podawać swojego imienia, dlatego przedstawię Wam się jako Dina. W lipcu zdiagnozowano u mnie CHAD. Rok temu w marcu zachorowałam na depresję. Nie będą wdawała się w szczegóły, ale mój stan był na tyle poważny, że trafiłam do szpitala, więc wiadomo leki i te sprawy. W lipcu natomiast pojawiła się u mnie hipomania, która została w miarę szybko wyłapana i szybko też ustąpiła. Moja psychiatra powiedziała mi wtedy, że uaktywniła się ona w skutek zażywania leków przeciwdepresyjnych. Zmieniono mi leki no i od tamtej pory tak naprawdę nic mi się nie dzieje. Biorę leki, chodzę na terapię.. Wiadomo, że u każdego CHAD przebiega inaczej.. Huśtawki nastroju miewa każda kobieta a to nie oznacza od razu, że jest chora. Ja osobiście nie mam z tym jakiegoś problemu. Ale ostatnio zaobserwowałam u mojej mamy objawy manii. Poszłam z Nią wczoraj do psychiatry (objawy już ustąpiły) A ogólnie kilka lat temu mama się załamała po rozwodzie z moim ojcem i miała coś na kształt depresji, ale w miarę szybko to minęło i nie poszła z tym wtedy do lekarza. Wczoraj natomiast wspomniała o tym na wizycie, lekarz przepisał lek i kazał przyjść za 3 tygodnie. W każdym razie powiedział, że diagnoza CHADu nie jest taka prosta i jednoznaczna, co trochę wzbudziło mój niepokój, bo ja jednak zostałam zdiagnozowana szybko.. Wiadomo trudno postawić diagnozę na pierwszej wizycie i nie chodzi mi o to, żeby "pchać" moją mamę w CHAD, ale tak się zaczęłam zastanawiać czy jeśli w moim przypadku hipomania wystąpiła w skutek zażywania leków antydepresyjnych, to czy można mnie od razu diagnozować jako CHADowca ? Lekarzom najłatwiej jest przepisać leki i niech sobie pacjent leci całe życie na psychotropach..
Chociaż z drugiej strony ta choroba ma uwarunkowania genetyczne, więc jeśli ja ją rzekomo mam, to jest duże prawdopodobieństwo, że mama również może chorować.. Sama już nie wiem... Cieszę się, że nie mam żadnych objawów chorobowych, ale z drugiej strony mam wątpliwości.. Lekarze oczywiście twierdzą, że objawów nie ma, bo biorę leki, ale czy to rzeczywiście tak jest...
Edytowane przez dina dnia 26/02/2016 08:59

RedKate
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 26/02/2016 09:15
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 06.07.12

Witaj, dina!
Nie pomożemy Ci odpowiedzieć na pytanie, czy jesteś chora czy nie, to potrafi tylko lekarz. Jeśli wątpliwości Cię niepokoją, zawsze możesz pójść na konsultację do innego lekarza, choć ja zaufałabym diagnozie póki co. Jeśli teraz dobrze się czujesz, to super, nie jestem zwolennikiem poprawiania czegoś, co działa. Lepszy jest wrogiem dobrego Wink. Sama choruję na ChAD i wiem, jak trudną rzeczą potrafi być dobranie odpowiednich leków.
Nie jestem lekarzem i nie chcę wydawać tu wiążących opinii, ale wydaje mi się, że leki przeciwdepresyjne raczej nie wywołują manii u osób, których to schorzenie nie dotyczy.

Dostajesz dostęp do pozostałej części forum.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]

Przeskocz do forum: