22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Porozmawiajmy
 Drukuj temat
Głupota
papilon
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 11:58
Awatar

Medalista

Data rejestracji: 19.06.14

chyba często rodzice tak mają, że bronią swoje dziecko mimo wszystko i mają do tego prawo, to, że to jest zachowanie, które nie powinno mieć miejsca to swoją drogą ale często jest to źle rozumiana miłość rodzicielska i rodzice w efekcie postępują jak postępują. Wiem, że za chwilę napiszecie, że wszystkich bronię, ale nie, ja zwyczajnie staram się zrozumieć i spojrzeć też na to z tej drugiej strony skąd to się może wziąć Wink
"Kiedy jesteś na szczycie twoi przyjaciele wiedzą kim jesteś. Kiedy jesteś na dnie wiesz kim są twoi przyjaciele"

birbantka
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 12:46
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 31.08.14

A ja się zastanawiam czy należy mieć do ludzi pretensje o głupotę? Jeśli głupota wynika z niskiego poziomu inteligencji (podobnie jak upośledzenie intelektualne) , to chyba nie powinniśmy dyskryminować nikogo z powodu braków genetycznych? Co innego, jeśli ktoś przeciętnie/ ponadprzeciętnie inteligentny postępuje nierozważnie i "poniżej" swojego poziomu...Ale jeśli mówimy o osobach, które są ograniczone i takie się urodziły (nie przeskoczą tego) to czy rzeczywiście powinniśmy się tak wściekać? Jasne, że skutki głupich zachowań są często opłakane, ale co na to poradzić?

Co do wcześniejszej sprawy to zgadzam się z opinią papilona - często silne przeżycia, sytuacja która nas rani, przerasta sprawiają, że dochodzą do głosu uczucia (zwłaszcza uczucia rodzicielskie) i odbierają jasność myślenia...Nie winiłabym rodziców za to, że do końca starają się zaprzeczać prawdzie i bronić swoich pociechSmile
[i][small][color=#006666]"Któż zaufa człowiekowi, który nie ma gniazda
i zatrzymuje się tam, gdzie go mrok zastanie?" (Syr 36, 27)[/color][/small][/i]

Perfidia
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 13:25
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

papilon, mogę zrozumieć, że ktoś broni swojego dziecka, tym bardziej, że nie raz i nie dwa świeciłam oczami za swojego syna. Natomiast nie mogę zrozumieć jak można to robić w tak głupi sposób. W sytuacji, którą opisałam istniało mnóstwo różnych opcji, a ta kobieta wybrała najgłupszą z możliwych.

A tak zupełnie już na marginesie - zrozumienie tego, skąd biorą się różne zachowania, nie oznacza automatycznej akceptacji sytuacji. To jest różnica między zrozumieniem, a usprawiedliwieniem.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
papilon
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 13:39
Awatar

Medalista

ja myślę, że jak człowiek kieruje się za nadto emocjami, to może w różny sposób zareagować, pewnie to było jedyne co jej przyszło do głowy. To, że takie zachowanie wcale dobre nie jest to jedno ale kwestia przyczyn to drugie - dlatego raczej wolę unikać zwykle określenia "głupie"
"Kiedy jesteś na szczycie twoi przyjaciele wiedzą kim jesteś. Kiedy jesteś na dnie wiesz kim są twoi przyjaciele"

RedKate
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 14:50
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 06.07.12

Ja to widzę tak: za sam fakt bycia głupim nie należy mieć do nikogo pretensji. Na pewno jednak można potępiać czyny wynikające z głupoty, przynoszące niepożądane konsekwencje.
Jak mawiał Forrest Gump: "Poznasz głupiego po czynach jego" Wink
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]

Olivia
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 15:21
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 06.09.14

Forest może nie był zbyt inteligentny ale za to nigdy nie chciał źle, zawsze chciał być dobry i dlatego był nieszkodliwyWink Wydaje mi się że gorsi są ludzie bezmyślni z pełną pewnością siebie którzy robią zbyt dużo bez zastanowienia a potem są wielce zdziwieni efektów. No jak to sie mogło zdażyć?- pytają ,podczas gdy reszta ludzi potrafi przewidzec pewne sprawy za pomocą logicznego myślenia i efekty były oczywiste. Dla bezmyslnych ludzi nic nie jest oczywste.

Moją własną głupotą jest to ,że daje się ponosić emocjom , które sterują mna zawsze w złą stronę. Wiem w jakch sytuacjach się denerwuje, wiem jak się zachowuję jak się zdenerwoję , wiem jakie są tego efekty a mimo to nie potrafię czasem na samym poczatku nie unosić się emocjonalne.
[color=#669933]Everybody has someone that hates on you because you have something they want.[/color]

birbantka
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 15:21
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 31.08.14

RedKate , ja widzę to podobnie - tzn. brak akceptacji, potępienie konkretnych czynów nie jest równoznaczne z "potępianiem" człowieka.
A tak w ogole żeby było wiadomo o czym mówimy: [url]https://pl.wikipedia.org/wiki/Głupota[/url] Grin

Podoba mi się ta klasyfikacja Wiszniewskiego, zwłaszcza [i]głupiec polerowny[/i]
[quote]
Głupiec polerowny: Dotkliwe przymówki, żart uszczypliwy lub naganę bierze za wyraz grzeczności, za który najuprzejmiej dziękuje, mając już raz na zawsze jedno z pięknych słówek uwite podziękowanie, do którego szykowny ukłon dodaje.[/quote] GrinShockGrin (czyli to chyba ten typ co jak na niego plują, udaje że deszcz pada )
Edytowane przez birbantka dnia 10/11/2014 15:26
[i][small][color=#006666]"Któż zaufa człowiekowi, który nie ma gniazda
i zatrzymuje się tam, gdzie go mrok zastanie?" (Syr 36, 27)[/color][/small][/i]

papilon
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 15:44
Awatar

Medalista

że też ludzie wszystko muszą klasyfikować Grin

Mina
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 20:10
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 18.05.12

[quote][b]Olivia napisał/a:[/b]

Moją własną głupotą jest to ,że daje się ponosić emocjom , które sterują mna zawsze w złą stronę. Wiem w jakch sytuacjach się denerwuje, wiem jak się zachowuję jak się zdenerwoję , wiem jakie są tego efekty a mimo to nie potrafię czasem na samym poczatku nie unosić się emocjonalne.[/quote]

Nie nazwałabym tego głupotą.
Edytowane przez Mina dnia 10/11/2014 20:11
[color=#996600]"Jeżeli ktoś prosi o radę, podpowiedź, wskazówkę albo pomoc, to świetnie; podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. Ale jeśli zobaczysz, że ten ktoś tylko cię wysłuchał, pokiwał głową i nic nie zrobił, to daj mu spokój. On po prostu j

sigma
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 20:28
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

Ja mam wyjątkową alergię na ludzką głupotę. O czym zresztą nieraz już tu pisałam, bo co jakiś czas poziom mojej tolerancji na głupotę zostaje przekroczony i mi się ulewa.

I bynajmniej nie mam tu na myśli niskiego poziomu intelektualnego i upośledzenia umysłowego, bo akurat z ludźmi upośledzonymi zazwyczaj mam świetny kontakt. I nie zdarzyło mi się nigdy pomyśleć o takiej osobie, że jest głupia.

Natomiast kompletnie nie trawię głupoty polegającej na bezmyślności, tępym uporze i klapkach na oczach. I takiej w stylu [i]nie znam się, to się wypowiem[/i], połączonej zwykle z bezdyskusyjnym przeświadczeniem o własnej niepodważalnej racji.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

papilon
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 10/11/2014 20:52
Awatar

Medalista

[quote][b]sigma napisał/a:[/b]
Ja mam wyjątkową alergię na ludzką głupotę. [/quote]

to się zacznij odczulać Pfft

Przeskocz do forum:

51,665,075 Unikalnych wizyt