Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Porozmawiajmy
|
Perfidia |
Dodany dnia 17/02/2014 15:49
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images65.fotosik.pl/665/71b0439207f19d99.jpg[/IMG][/URL] [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Rat |
Dodany dnia 17/02/2014 16:21
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
Akurat trafiło się kazanie o dżender jak Młoda miała chrzciny . To co ksiądz mówił można było skwitować jednym wielkim śmiechem . Wymyślają chyba tylko po to, by mieć o czym na kazaniu ględzić . A starszyzna to łapie i każdy inaczej ubrany etc ... to dżender - tępić , krzyczeć że zboczeniec itp . Z kuzynem powstrzymywaliśmy się od głośnego śmiechu ... nie wypada wszak . [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
fraukalt |
Dodany dnia 17/02/2014 16:33
|
Rozgrzewający się Postów: 9 Data rejestracji: 12.02.14 |
Starszyzna łapie się na emocjonalność takich sugestii, oni potrzebują jakichkolwiek "wrażeń", czegoś, z czym mogliby się mierzyć, walczyć, bo w swoim życiu już doświadczają jedynie czekania, nudy. Na szczęście, rzadko, ale zdarzają się księża i osoby związane z Kościołem w Polsce, które mają zdrowe podejście do tematu. Sama znam takie osoby i takich księży. Ale rzeczywiście, to u nas rzadkość, niestety... Edytowane przez fraukalt dnia 17/02/2014 16:43 |
|
|
Rat |
Dodany dnia 17/02/2014 17:04
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
oczywiście , są księża z którymi można na spokojnie / luzie pogadać -młodsze pokolenie . Starsi wyuczeni , że każde odstępstwo to dzieło szatana i wszelkie zło i nawet nie ma co dyskutować . [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
fluorescent rabbit |
Dodany dnia 17/02/2014 17:09
|
Finiszujący Postów: 376 Data rejestracji: 11.06.12 |
Ja bym się bardzo chetnie dowiedziała o co w tym chodzi, dlaczego są takie studia, po co. Co do kościoła, to słyszałam tam że przebieranie chłopców w sukienki, uczenie że chłopiec z chłopcem to fajnie i mówienie dzieciom żeby się masturbowały. NO BEZ JAJ. no ale może to nieprawda. jak to jest? |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 17/02/2014 17:16
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
O ile dobrze rozumiem, to studia gender dot. płci kulturowej, czyli jak kultura, w której żyje człowiek wpływa na rolę jego płci w danej kulturze. Dlaczego przyjęło się, że to kobiety chodzą w sukienkach? Dlaczego kobiety postrzega się jako tzw. słabą płeć? Jaki wpływ ma płeć na wybór zawodu? Itd. O ile ćwiczenie z przebieraniem chłopców w sukienki, gdy jest odpowiednio zorganizowane, ma jakiś sens i może czegoś nauczyć, to ta reszta z gender nie ma nic wspólnego. A po co są takie studia? Pewnie dlatego samego dlaczego bada się inne wpływy wpływu na wypływ [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Alia |
Dodany dnia 17/02/2014 17:44
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Podręcznik do angielskiego, z którego uczę, ma element genderowy - w rozdziale "Praca" tekst do czytania ze zrozumieniem ma tytuł "Męska praca - kobieca praca" i prezentuje z jednej strony mężczyznę przedszkolanka, a z drugiej kobietę kontrolera ruchu lotniczego. I następnie uczniowie mają dyskutować, jakie cechy powinni mieć ludzie wykonujący różne zawody (tu lista) i czy w takim zawodzie widzieliby raczej kobietę, czy raczej mężczyznę. Z moich doświadczeń z dyskusji nad tym rozdziałem - dziewczyny są bardziej otwarte (w sumie nic dziwnego, poszły do technikum kojarzącego się bardziej męsko), chłopcy mają swoje utarte stereotypy (np. kosmetyczka - musi kobieta, nie ma innej opcji). |
|
|
fraukalt |
Dodany dnia 17/02/2014 19:40
|
Osobiście znam księdza, który jest już po 50, a ma do kwestii gender, ale też innych modnych i głośnych aktualnie tematów, bardzo zdroworozsądkowe podejście. Ale faktem jest, że to wyjątek... Co do mężczyzn przedszkolanek, to znam dobrze takiego, który wcale nie jest, jak mogłoby się stereotypowo wydawać, zniewieściały - przeciwnie - jest bardzo męski A gender studies są wykorzystywane w różnych organizacjach pozarządowych, głównie tych związanych z ruchami feministycznymi, ale jest to nadal w Polsce nisza (chyba aktualnie tylko UJ kształci na tym kierunku, ale pewna nie jestem), więc takie studia się opłacają, choć lepiej jako podyplomówka, dodatek do tych głównych. |
|
|
fluorescent rabbit |
Dodany dnia 17/02/2014 19:52
|
Finiszujący Postów: 376 Data rejestracji: 11.06.12 |
[quote][b]fraukalt napisał/a:[/b] A gender studies są wykorzystywane w różnych organizacjach pozarządowych, głównie tych związanych z ruchami feministycznymi[/quote] kariera marzeń |
|
|
fraukalt |
Dodany dnia 17/02/2014 20:18
|
[quote][b]fluorescent rabbit napisał/a:[/b] [quote][b]fraukalt napisał/a:[/b] A gender studies są wykorzystywane w różnych organizacjach pozarządowych, głównie tych związanych z ruchami feministycznymi[/quote] kariera marzeń[/quote] Serio? Zatem próbuj, jeśli masz możliwość - to zaskakujący kierunek i bardzo ciekawy |
|
Przeskocz do forum: |