09.09.2010
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

09/09/2010
Nadi trzymam kciuki

09/09/2010
nie wiem...być może za dużo jedzenia i za dużo stresu ostatnio

09/09/2010
Verdemia dlaczego? L&M z czasem będzie łatwiej Pocieszacz

09/09/2010
boli mnie całe ciało ;(

08/09/2010
Okropnie mi ciężko sprostać rzeczywistości i przykro z tego powodu Zalamka

Archiwum shoutboksa
Aktualnie online
Gości online: 2

Użytkowników online: 1
verdemia

Łącznie użytkowników: 292
Najnowszy użytkownik: Marek Wierzbicki
Zobacz temat
Mam Efkę :: Podaj Dalej! :: Pogaduchy
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Modelki "plus size"
Perfidia
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 08/09/2009
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 26.01.09

Zapraszam Was do zerknięcia na mojego bloga:
http://antyproana...lucji.html

Co sądzicie o paniach na zdjęciach?
Mężczyzna, który prawi morały, jest zwykle hipokrytą, a kobieta, która to czyni, jest zawsze brzydka. Oscar Wilde

Ja tu tylko sprzątam.

http://antyproana.blox.pl
Kati
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 08/09/2009
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 29.06.09

Kobiety w porządku. Za to fotografa bym powiesiła na suchej gałęzi. Chyba że o to chodziło, żeby podkreślić to, co u tych pań jest niedoskonałe?

Perfidia
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 08/09/2009
Awatar

Brązowy Forumowicz

Kati - właśnie o to chodziło - żeby pokazać te panie takimi, jakie są w rzeczywistości. Np. niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że nawet bardzo szczupłe modelki jak siedzą, to mają tzw. "oponkę". To nawet nie jest eksponowanie niedoskonałości, to są po prostu zdjęcia pokazujące kobiety. Bo przecież nie ma kobiet doskonałych.
Mężczyzna, który prawi morały, jest zwykle hipokrytą, a kobieta, która to czyni, jest zawsze brzydka. Oscar Wilde

Ja tu tylko sprzątam.

Kati
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 08/09/2009
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 29.06.09

Zawahałam się, czy pisać ale dobra, tak teraz mam. Te zdjęcia wzbudziły we mnie niepokój i jakiś rodzaj, hm... agresji? złości? Pewnie stąd ten komentarz o fotografie. To tyle u mnie, zachwycona nie jestem - ani zdjęciami, ani ideą. Bardziej przemawiają do mnie projekty typu, każda z nas ma w sobie dużo piękna, tylko trzeba umieć je uwypuklić i pokazać.
Edytowane przez Kati dnia 08/09/2009

martyna
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 08/09/2009
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 07.08.09

a mnie się nie podoba Sad zwłaszcza to 2 zdjęcie.
bo w oczach tkwi siła duszy
P.Coelho

kefi
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 24/09/2009
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 20.09.09

pierwsze zdjęcie bardzo mi się podoba, pewnie dlatego, że pani jest wesoła i uśmiechnięta, z tym że nigdy nie nazwałabym jej modelką 'plus size'Wink Z drugim już faktycznie gorzej, takie przesadne podkreślanie niedoskonałości może odnieść przeciwny skutek do zamierzonego ;]

cisza
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 21/02/2010
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 20.02.10

Dawno tu nikt nie pisał, ale podbiję wątek Smile cóż - fotograf mógł się bardziej postarać... o ile pierwsze zdjęcie jako tako /choć pozę mogła mieć inną, bardziej korzystną/ to drugie nie za bardzo, i to też kwestia pozy i światła, nie wierzę że nie dało się tego zrobić lepiej. W komentarzach natomiast pojawił się link do czasopisma, które ma zrobić artykuł (albo już zrobiło) o dużych dziewczynkach, i to już mi się nie podoba, bo dla mnie to promocja otyłości. Tyle się mówi o akceptacji siebie w obojętnie jakim rozmiarze, że czasami jest to przegięcie w drugą stronę, niekoniecznie zdrową. Bo samoakceptacja swoją drogą, a doprowadzenie się do niezłej nadwyżki kilogramów swoją.

Helga
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 21/02/2010
Startujący

Data rejestracji: 25.01.10

Pierwsze zdjecie bardzo mi się podoba: modelka jest tak uśmiechnięta i naturalna - widać, że jest piękna, nawet jak oponkę...
Zdjęcie nr 2 gorsze, jakoś tak bez wyrazu..
vanitas vanitatum, et omnia vanitas

verdemia
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 21/02/2010
Finiszujący

Data rejestracji: 29.07.09

mi się obydwa nie podobają:/

Makro
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 21/02/2010
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 10.08.08

@cisza - rzeczywiście masz rację, że modelki plus są tworem mającym być przeciwieństwem typowych, co pewnie doprowadza do groteskowych przegięć. Stąd zdjęcia pokazujące, zamiast skrywać niedociągnięcia.
Dla mnie jednak to nie ma nic wspólnego z promowaniem otyłości, a jedynie realnie i prawidłowo zbudowanych kobiecych ciał. Mieszczenie się w granicach normy wagowej absolutnie nie oznacza otyłości.
Edytowane przez Makro dnia 21/02/2010
Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłączone. Proszę nie traktować moich słów jako wiążących.

http://www.blogozakrecie.blox.pl
cisza
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 21/02/2010
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 20.02.10

Ale mi właśnie chodzi o niemieszczenie się w tych granicach. Kurcze bo to zabrzmiało może trochę niezręcznie, ja absolutnie nie jestem jakimś ideałem wagowym i dla mnie każdy może wyglądać jak chce, byle się akceptował, tylko np. (co prawda nie modelka) wokalistka grupy Gossip. Kojarzycie? Znana jest z tego że lata po scenie w lateksach, nie lateksach, więcej tego stroju nie ma niż ma Smile A waży no... trochę.I mi się to np. nie podoba, jej styl, ale jakbym jej powiedziała że może by zaczęła nosić ciuchy odpowiednie do figury, to bym w łeb dostała Wink
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Ditto_in_2007.jpg/200px-Ditto_in_2007.jpg
Edytowane przez cisza dnia 21/02/2010

Nadzieja
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 22/02/2010
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 20.08.08

Moje zdanie w całej tej sprawie jest takie. Mianowicie chcę tu pominąć( bardzo sie staram) fakt patrzenia przez pryzmat choroby. Aczkolwiek umnie jest tak,że ja nie toleruję siebie i swojego wyglądu. Na innych patrzę inaczej. Wcale nie podobają mi się kościste kościotrupy, czy chorobliwie otyłe osoby. No dobra koniec, bo nie umiem Wam wytłumaczyć swoich myśli.
Wracając do sprawy to ta sesja zdjęciowa miała moim zdaniem pokazać, że kobiety są rózne i bardzo mało jest tych idealnych. Czas najwyższy chyba zakończyć uprawianie powszechnego kłamstwa jakim jest retuszowanie zdjęć idealnych kobiet bez marszczek, nawet tych mimicznych,wyszczuplonych celulitu itp. Po prostu nieskazitelnych. Takie nie istnieją!!!!
Właśnie należy pokazywać jak wygladają kobiety, te prawdziwe. Oczywiście jestem też przeciwna nadmiernemu obnoszeniu się ze swoimi niedoskonałosciami. Bo raczej budzi we mnie niesmak, otyła osoba z fałdami tłuszczu pokazujaca je na prawo i lewo. I tu Cisza masz rację, we wszystkim musi być umiar no i gust, ale o tym się nie dyskutuje.
Co do tych zdjęć to myślę, że jeżeli chodzi o takie sesje, które mają za zadanie określony cel, pokazać kobietom, że nie wszystkie muszą być idealne, by były piękne, że modelka nie musi słaniać się na nogach z wycieńczenia. Może dzieki temu, któraś z pań, wyleczy się z kompleksów i inaczej spojrzy na siebie. Dobrze, że fotograf ich nie retuszował.
We wszystkim potrzebny jest umiar i znalezienie złotego środka. Czyli nie przeginanie, ani w jedną ani w drugą stronę. I nie jest to promocja otyłości, bo otyłość należy leczyć i nie tylko ze wzgledów estetycznych.
Cisza, co do Gossip - to po prostu przesadza ona z emanowaniem swojego cielska. Bo co innego jest świadome akceptowanie siebie takim jakim się jest. Nieraz nie ma się wpływu na swoja sylwetkę, nieraz jest wynikiem choroby, niekoniecznie zaniedbania, lenistwa. Nie każdego stać, tzn tak naprawde mało kogo, na drogie zabiegi upiększające jakie wykonują sobie znane aktorki. Myślę też, że gdyby spotkało się znaną Panią z TV na ulicy nie poznało, by się jej. A, co innego totalne bezguście i wystawianie na wierzch swoich wałków.
Mam nadzieje, że dobrze się wyraziłam, tzn zrozumieliście o co mi chodzi.
Nawet idąc ulicą, widzę wiele nastolatek nie umiejacych dobrać ubrania do swojej figury i nie chodzi tu o to, by wpędzać je w komleksy. Tylko pokazać jakie mogą być piękne i modne zarazem, bez konieczności noszenia za małych spodni i bluzek.Ale to temat rzeka.
Edytowane przez Nadzieja dnia 22/02/2010
Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany.
Carlos Ruiz Zafón "Cień wiatru"

Cinis et manes et fabula fies (Persjusz)

http://nadi.blox.pl/html
Helga
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 22/02/2010
Startujący

Data rejestracji: 25.01.10

Co do wokalistki Gosip to 1 zasada showbiznesu - jeśli czegoś nie da się ukryć, to trzeba to wyeksponować... Jakby się ubierała "przyzwoicie" to by była tylko "puszystą wolakistką", a tak zrobiła ze swojej tuszy swój znak rozpoznawczy...
vanitas vanitatum, et omnia vanitas

Marilyn
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 28/05/2010
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 26.05.10

Moim zdaniem kobiety na tych zdjęciach pokazują, że wcale nie jest im dobrze z takim wyglądem. Przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie, widząc po raz pierwszy te zdjęcia. Uśmiechanie się do aparatu to nie wszystko.
Ale podziwiam je za odwagę.

www.alientolove.blog.onet.pl
Alex
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 28/05/2010
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 27.05.10

Moim zdaniem, mimo, że to pięknie, że pokazują, iż nie jest aż tak źle, jak wszyscy mówią, że MOŻE dobrze się czują ze sobą, to jednak wygląda to trochę niekorzystnie, mnie odrzuciło w każdym razie. Chyba wolę szczupłe modelki... Szczupłe, nie chude.
Edytowane przez Alex dnia 28/05/2010

Perfidia
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 29/05/2010
Awatar

Brązowy Forumowicz

Marilyn napisał/a:
Moim zdaniem kobiety na tych zdjęciach pokazują, że wcale nie jest im dobrze z takim wyglądem. Przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie, widząc po raz pierwszy te zdjęcia. Uśmiechanie się do aparatu to nie wszystko.
Ale podziwiam je za odwagę.

Pani nr 1 to Lizzie Miller, pani nr 2 to Crystal Renn. Ta druga popełniła książkę o tym jak marzenie o byciu modelką skończyło się ED, i o tym jak udało jej się pogodzić z własnym ciałem i własnymi marzeniami. Jest obecnie najpopularniejszą modelką w kategorii plus size, a jej postawa stała się inspiracją dla wszystkich osób zaangażowanych w działalność związaną z body image i self-acceptance. Raczej nie powiedziałabym, że którakolwiek z nich jest niezadowolona ze swego wyglądu.

Ja tu tylko sprzątam.

Alex
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 30/05/2010
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 27.05.10

Perfidia, ale to jej interpretacja zdjęć. Każdy ma prawo do własnych poglądów, więc łaskawie powstrzymałabyś tą ironię i niechęć w naszą stronę, dobrze?
Dziękuję serdecznie.

Mademoisellka
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 30/05/2010
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 28.12.08

O Matko Jedyna! O ile znam Perfidię to Ona ma tylko taki nieadekwatny nick. Osobiście, nie wyczułam w jej wypowiedzi żadnej ironii. Uderz w stół, a nożyce się odezwą....
To niewiarygodne, jak można czuć się szczęśliwą przez tyle lat, mimo tylu kłótni, tylu upierdliwości i tak naprawdę, kurwa, nie wiedzieć, czy to miłość czy nie.

Gabriel García Márquez
Miłość w czasach zarazy

kohterka
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 30/05/2010
Awatar

Startujący

Data rejestracji: 28.05.09

Mi osobiście modelka na tym drugim zdjęciu nie podoba się, ale widziałam ją na innych zdjęciach i uważam,że jest piękna. Ja myślę,że autor zdjęcia eksponując cellulit niekoniecznie chciał przekonać, że cellulit jest piękny. To przemyślana prowokacja, w dobrym uważam celu.
Żeby sprowokować rozmowy o czymś, używa się mocnego bodźca, który przykuje uwagę i zostanie zapamiętany. Na podobnej zasadzie działa sztuka, eksponuje, obnaża przejaskrawia. Prowokuje w ten sposób do przemyśleń. Ideą nie jest zachęcanie do obnażania i eksponowania niedoskonałości w codziennym życiu, ale zachęcanie do publicznego masowego,ogólnospołecznego przyznania się do tego, że nie jesteśmy doskonali, mamy minusy i ogólnie możemy być pozytywni, atrakcyjni dla innych.
Modelka na tym zdjęciu nie podoba mi się, ogólnie mówiąc, ale jest piękna na innych. I postrzegam ją jako postać piękną, atrakcyjną.
To jest też ważne, że w życiu różnie wypadamy w różnych kontekstach. W jednych bardziej korzystnie w innych mniej. W tych różnych kontekstach odsłaniamy przeróżne cechy, inne chowamy, ale nie zapominamy o nich. Tzn, właściwie chodzi o to, że jesteśmy ich świadomi.
To wszytko składa się na jakiś całokształt, który dobrze by było,żebyśmy akceptowali

Perfidia
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 30/05/2010
Awatar

Brązowy Forumowicz

Alex - tak jak Marylin i każdy inny ma prawo do swoich opinii, tak samo mam je ja. W tym przypadku interpretacja Marylin jest w sprzeczności z pewnym faktami, o których wspomniałam wcześniej. Zwróć uwagę, że nie napisałam nic w stylu "Ale ty głupia jesteś Marylin, nie możesz mieć racji, bo...". Podałam proste fakty, które mogą, ale nie muszą, wpłynąć na opinię Marylin.

Kohterka - świetnie powiedziane.

Ja tu tylko sprzątam.

Przeskocz do forum: