Zobacz temat
Mam Efkę :: Sprawy organizacyjne :: Przedstaw się
yotam wita
|
|
yotam |
Dodany dnia 15/09/2013 22:25
|
Rozgrzewający się Postów: 12 Data rejestracji: 15.09.13 |
Kilka dni temu zdiagnozowano to, co podejrzewałam wcześniej. Od ponad 5 lat leczyłam się na depresję. Generalnie wszystko zaczęło się od mega depresji. Totalnego doła i przeświadczenia, że prawdziwe życie jest poza mną, a ja jak za jakąś szybą mogę je jedynie obserwować. Pojawiające się stany manii określane były przez moją ówczesną Panią doktor jako "wyszłaś z depresji, odkrywasz życie, cieszysz się nim. To ty". Miałam więc fazy "twórca plastyk" - czyli ciągłe szukanie inspiracji, tworzenie.... nie było gdzie obiadu zjeść, bo na stole ciągle powstawało jakieś dzieło. Albo "perfekcyjna Pani domu". Przed snem pucowanie wszystkiego dookoła. Sprzątanie, plany pracy. Nikt nie mógł mi pomagać. Jakbym miała dostać order od samej Królowej Brytyjskiej za tak wspaniale zorganizowane życie. Ale były też krócej trwające epizody: nauka francuskiego - zapisałam się nawet na kurs w ESKK. Nie wiem czy wytrwałam w tej nauce miesiąc... Oczywiście żałowałam wydanych pieniędzy. żeby było zabawniej myśl o nauce powzięłam po obejrzeniu filmu "Goście goście" czy jakoś tak. Uwielbiam ten film. Miałam też plan nauki rosyjskiego. Oczami wyobraźni już widziałam siebie zdającą egzamin państwowy przy instytucie Puszkina czy kogoś takiego. Po dość szybkim czasie stwierdziłam, że nie podoba mi się sposób nauki w szkole językowej. No i w ogóle wszystko było "nie tak". Czasami mam też bardzo krótkotrwałe (np godzinne) stany pobudzenia, gonitwa myśli, a w środku czuję jakby miała za chwilę eksplodować. Kiedyś z tego powodu musiałam wysiąść z tramwaju kilka przystanków wcześniej, bo inaczej wyrzuciłabym chyba osobę, które głośno rozmawiała w czasie jazdy przez telefon. Musiałam wybrać. Albo ona, albo ja. Wysiadłam ja - tak dla bezpieczeństwa wszystkich. Oczywiście między tym wszystkim mam stany względnego spokoju (niezbyt długie) i smutków, dołków, zniechęcenia, płaczów o byle co i tym podobnych. Mam jednak cudowną kochającą rodzinę: męża, córkę, siostry, mamę i kilka innych osób które bardzo mnie wspierają wiedząc z jaką chorobą sie zmagam. Od kilku dni mam nowy lek - lamitrin. I mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona. Yotam |
|
|
derry |
Dodany dnia 15/09/2013 22:45
|
Brązowy Forumowicz Postów: 759 Data rejestracji: 08.12.12 |
Hej Yotam! Cieszę się, żee w zmaganiach z chorobą wspiera Cię rodzina. To chyba najważniejsze, nie zostać z tym samemu. Zaciekawił mnie Twój nick, brzmi tak jakoś japońsko, co oznacza? [small]Przetrwanie kupuje się niewinnością, Rodzisz się obficie obdarzony niewinnością i zerową wiedzą na temat metod przetrwania, a resztę życia spędzasz na przehandlowaniu jednego za drugie.[color=#999999][/color][/small] |
Life |
Dodany dnia 16/09/2013 05:39
|
Platynowy forumowicz Postów: 3356 Data rejestracji: 26.02.10 |
Witaj!!!
[b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu [/color][/b] Dla odmiany szczęśliwa i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło |
|
|
martin |
Dodany dnia 16/09/2013 09:15
|
Rozgrzewający się Postów: 18 Data rejestracji: 15.09.13 |
Witam Tak sie akurat składa ze pare dni temu zdiagnozowano u mnie chad i też dostałem lamitrin oraz valdoxan bo bylem w dosyc ciezkim stanie depresyjnym |
|
|
yotam |
Dodany dnia 16/09/2013 10:19
|
Rozgrzewający się Postów: 12 Data rejestracji: 15.09.13 |
[quote][b]derry napisał/a:[/b] Hej Yotam! Zaciekawił mnie Twój nick, brzmi tak jakoś japońsko, co oznacza? [/quote] Prawdę mówiąc to nie wiem. Kiedyś wypatrzyłam taką nazwę na plakacie przedstawienia teatralnego i ją zapamiętałam. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 16/09/2013 11:38
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Witaj! Dostajesz dostęp od treści forum. Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Em |
Dodany dnia 16/09/2013 11:51
|
Finiszujący Postów: 222 Data rejestracji: 10.01.12 |
Witaj! Właściwie to jakbym o sobie czytała... Cieszę się że jesteś z nami i że masz nowe leki. Powodzenia!! |
|
|
borcio |
Dodany dnia 16/09/2013 22:06
|
Brązowy Forumowicz Postów: 784 Data rejestracji: 15.08.12 |
Witaj Yotam!
[color=#009966][b]"Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć" Georges Bernanos[/b][/color] |
|
|
Karla90 |
Dodany dnia 27/09/2013 10:16
|
Finiszujący Postów: 262 Data rejestracji: 24.07.13 |
Witaj Yotam, miej sie dobrze u nas i w ogole
[i][b]Ile było chwil samotności bez sił jak długo jeszcze zegar będzie bił[/b][/i] F50.8, F60.8 |
|
|
Energetyczna |
Dodany dnia 27/09/2013 10:25
|
Medalista Postów: 542 Data rejestracji: 27.04.13 |
witaj! fajny nick
" Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko. " |
|
|
Ukryta |
Dodany dnia 28/09/2013 19:31
|
Rozgrzewający się Postów: 26 Data rejestracji: 30.04.13 |
Hej Yotam! Jakbym czytała swoja historię bo tez przez ok 7 lat mialam ciezka depresje, myslalam ze sie wyleczylam i wyszlo na to ze wpadłam w Chad. leczę sie Depakine. bedzie dobrze, zobaczysz a jak nie to sie nam wygadaj quid pro quo, dearie... http://dwabiegunychad.blogspot.com |
|
Przeskocz do forum: |