28 Marca 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Klara Klara
2 dni Offline
Nieustraszona Nieustraszona
2 dni Offline
swistak swistak
3 tygodni Offline
Alia Alia
3 tygodni Offline
Anderson_81 Anderson_81
3 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: Anderson_81
Ogółem Użytkowników:2,201
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
Jaskolka
Dodany dnia 16/02/2014 21:35
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

A jakieś przepisy dla wegan sprawdzałaś? Osoby nie jedzące nic pochodzącego od zwierząt czasem mają po prostu jakieś patenty na zastąpienie jednego czy dwóch składników "swoimi" odpowiednikami, a reszta jest jak w zwykłym przepisie Wink Takie mleko sojowe na przykład, ono jest droższe, ale przecież urodziny są tylko raz w roku, a więcej niż 1-2 litry na pewno nie pójdzie Wink

I pytanie, czy ta bezmleczność musi też dotyczyć biszkoptu (w końcu to się piecze, ja tam się nie znam, ile z pierwotnego mleka po 180 stopniach Celsjusza zostaje...), czy tylko o masę chodzi?
 
Perfidia
Dodany dnia 16/02/2014 21:44
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Biszkopt jest bezmleczny - to tylko cukier, mąka, jajka, więc chodzi o masę. I nie jest dla mnie problemem kupienie z tej okazji mleka ryżowego czy sojowego, tylko, że nie mam pojęcia czy to się sprawdzi. Widziałam różne przepisy i praktycznie we wszystkich trzeba do masy dodać jeszcze jakiś tłuszcz roślinny (w postaci margaryny) - i ten element jest mi ciężko przeżyć, bo ja masy do tortów robię zawsze bez masła i tym podobnych produktów.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Rat
Dodany dnia 17/02/2014 17:20
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

ale są masy bez dodatku tłuszczu ... tylko teraz nie wiem , czy tam nie ma sproszkowanego mleka ?.
Sklep ze zdrową żywnością ? masz gdzieś może nieopodal ?
tam się znają na rzeczy .
Masz czas na szukanie ,by zadowolić dzieciaki ?
ja zamiast margaryny zawsze w kremach używałam mleka , ale mało , by było gęste . Nie cierpię tych tłustych kremów ,które smakują margaryną.
i dodatkowo powidła ... ale to też odpada zapewne , bo nie wiadomo , czy dzieciak nie jest uczulony na dany owoc .
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Perfidia
Dodany dnia 17/02/2014 18:23
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Jestem po konsultacjach w zaprzyjaźnionym sklepie ze zdrową żywnością. Mam kilka opcji do wyboru (mleko ryżowe, agar, mleko owsiane, mleko sojowe, tapioka etc.), ale jeszcze nie zdecydowałam się ostatecznie jak ten tort zrobię. Z owocami akurat nie ma problemu, bo oprócz cytrusów dzieci jedzą wszystko. Jak już tort będzie gotowy, to się pochwalę oczywiście Smile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Rat
Dodany dnia 17/02/2014 18:28
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

czekamy na foty i opisy jak szło pieczenie i w ogóle jak wyszło . Bojowe zadanie [b]Perfidia [/b] . Powodzenia , trzymam kciuki - będzie dobrze .
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
fluorescent rabbit
Dodany dnia 17/02/2014 22:40
Awatar

Finiszujący


Postów: 376
Data rejestracji: 11.06.12

wyczaiłam najszybszy sposób na obiad, robi się 3 minuty + 25 minut pieczenia

pierś kurczaka na plastry, nasmarować solą, na to przyprawy, mi wyszło super z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, majerankiem i gorczycą, każdy plasterek trzeba owinąć folią aluminiową posmarowaną troche olejem i do pieca na 25 minut na maxa. mega.
 
Perfidia
Dodany dnia 18/02/2014 21:28
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

W sprawie Pasożytowego tortu - po długich poszukiwaniach i rozważaniach stwierdziłam, że rezygnuję z tradycyjnego kremu, a tort będzie biszkoptowo-galaretkowy. Dodatkowo postanowiłam, że nie chcę dzieci karmić galaretkami "z torebki", więc będzie to galaretko-kisielo-budyń na bazie tapioki. Ufff.... Jutro będę eksperymentować, a sam tort będę robić w czwartek.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Jaskolka
Dodany dnia 19/02/2014 10:13
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Wow, ciekawie brzmi to galaretko-kisielo-budyń Smile Powiedz, jak poeksperymentujesz, jak to się robi i czy smaczne wychodzi Smile
 
Perfidia
Dodany dnia 19/02/2014 13:43
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Galaretko-kisielo-budyń jako krem do tortów nie wypalił - wyszedł mi po prostu kisiel. Smaczny, więc gdyby ktoś chciał zrobić sobie deser nie z torebki to podaję przepis:
0,5 szklanki tapioki wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wody. Gotować przez 15-20 minut mieszając (przywiera!). Potem zmiksować z dowolnymi owocami, dodać cukru wg uznania. Ja zrobiłam z malinami, owoców wystarczy tak z 0,5-1 szklanki.

Próbowałam też dodać mleko ryżowe (pyszne w smaku, takie lekko słodkie) i trochę żalatyny - dalej wychodzi kisiel, a smak mleka gubi się w smaku owoców, więc bez sensu. Po południu kupię agar i będę kombinować mleko ryżowe z agarem i ewentualnie owocami, żeby kolor złapać.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Rat
Dodany dnia 19/02/2014 14:50
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

[b]Perfidia [/b] to chyba jedno z tych gorszych wyzwań , gdzie trzeba się nieźle namęczyć i pomyśleć , co z czym by wyszło dobre .
Jestem serio bardzo ciekawa finalnego efektu .
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Perfidia
Dodany dnia 21/02/2014 09:58
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Uff... Wczorajszy dzień upłynął mi na zmaganiach z tortem. Historia będzie długa Pfft

Pierwszy tort składał się z biszkoptu przełożonego masami galaretkowymi - jedna z brzoskwiń, druga z truskawek. Po licznych eksperymentach z kremem zdecydowałam się na krem na bazie kaszy manny z dodatkiem margaryny (wcale nie wychodzi tłuste). Niestety użyłam złej margaryny, krem zrobił się za rzadki, więc musiałam podratować go żelatyną. W tym celu krem trzeba było nieco ogrzać (jak dodaje się żelatynę do zimnego to się gluty robią). Wsadziłam miskę z kremem do kąpieli wodnej, po czym do kuchni wpadł Pasożyt, zrobił zamarachę i nalał tej wody do kremu...

No więc zrobiłam krem od nowa, tym razem z lepszą margaryną. Wyciągnęłam z lodówki biszkopta, żeby go nasmarować tym kremem, ściągnęłam formę i ... cały galaretkowy środek wypłynął...

Nie zostało mi nic innego jak zacząć jeszcze raz od nowa. Nie miałam już truskawek, więc tym razem dałam do środka masę brzoskwiniowo-galaretkową i powsadzałam do środka trochę malin.
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images65.fotosik.pl/679/a5018a11d26b61d9.png[/IMG][/URL]

Po dodaniu kremu i dekoracji całość wygląda tak:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images65.fotosik.pl/679/2229d637910bb626.png[/IMG][/URL]

Kolorowy cukier do dekoracji kupiłam w Lidlu.

A teraz przepis:

BISZKOPT:
Ubić pianę z 4 białek, dodając szklankę cukru.
W oddzielnej miseczce wymieszać na gładką masę 4 żółtka, łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Delikatnie połączyć obie masy, po czym wmieszać powoli 1 szklankę mąki.
[small]Jeżeli ktoś chce mieć biszkopt czekoladowy, to wystarczy zamienić część mąki kakaem (takim prawdziwym). Przy 3 łyżkach kakaa wychodzi mocno czekoladowy i b. [/small]smaczny.

MASA BRZOSKWINIOWO-GALARETKOWA
Brzoskwinie z puszki wyciągnąć z syropu (syrop można użyć do nasączenia biszkoptu - trzeba rozcieńczyć wodą przegotowaną, żeby nie był zbyt gęsty) i zmiksować na gładką masę. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Połączyć mus brzoskwiniowy z galaretką. Schłodzić.
Ta masa nie ścina się jak galaretka, tylko wychodzi raczej jak dżem.

KREM
Na niewielkim ogniu zagotować 0.5 litra mleka. Dodać kaszę manną:
- 6 łyżek jeżeli używa się zwykłego mleka
- 7-8 łyżek jeżeli używa się mleka ryżowego
oraz 1 szklankę cukru.
Powoli gotować, aż całość zgęstnieje cały czas mieszając (zajmuje to mniej więcej 5-10 minut).
Masę przestudzić, zmiksować z dodatkiem aromatu waniliowego (kilka kropel wystarczy)masła lub margaryny (jeżeli chcemy wersję bezmleczną, to musi być margaryna roślinna, koniecznie taka ze sreberka, bo te z pudełek są zbyt rzadkie). Próbowałam różną ilość margaryny - 0.5 kostki w zupełności wystarczy, żeby masa była puszysta, a przy tym naprawdę nie wychodzi to tłuste i ciężkie.

I już Smile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
sigma
Dodany dnia 21/02/2014 21:13
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Podziwiam, że tak Ci się chciało kombinować z tymi przepisami... i jeszcze z dodatkowymi atrakcjami Wink

karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
Dodany dnia 21/02/2014 23:06
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Tak szczerze? Sama nie wiem jak to zrobiłam, że mi się tak chcialo Ehmm Jakieś trochę chore to jest...

I nie jestem do końca zadowolona, bo np. przez ten pośpiech (kończyłam o 6 rano) za mocno podgrzałam czekoladę i fajfus wyszedł, a nie pociąg. Pani w przedszkolu mnie pocieszała, że to wygląda jakby dwu-latek robił Grin

Najważniejsze, że dzieciom smakowało Smile

A żeby było jeszcze śmieszniej, to ten pierwszy nieudany i wypłynięty tort jest już praktycznie zjedzony, bo tak wszystkim w domu smakował. Komentarz mojego męża był taki: "Nikt tak jak ty nie potrafi tak dobrze tortu spieprzyć" Grin
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
sigma
Dodany dnia 21/02/2014 23:36
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

[small]a ja myślałam, że to są tańczące telewizory...[/small]
Ale już widzę pociąg Grin To dlatego, że skupiłam się na tej tęczy Grin
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
ef
Dodany dnia 21/02/2014 23:41
Awatar

Pasjonat


Postów: 6498
Data rejestracji: 16.02.11

[quote][b]Perfidia napisał/a:[/b]
Komentarz mojego męża był taki: "Nikt tak jak ty nie potrafi tak dobrze tortu spieprzyć" Grin[/quote]

jaaaakie słodkie Grin
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.
 
ef
Dodany dnia 19/03/2014 18:42
Awatar

Pasjonat


Postów: 6498
Data rejestracji: 16.02.11

w związku z faktem większej ilości wolnego od zajęć czasu (co nie znaczy, że całkiem wolnego) i decyzją zostania wegetarianinem ef rozwija się kulinarnie.

koktajl owocowy:
dojrzałe mango, banan, sok z pomarańczy, mleko sojowe. wrzucamy do blendera i wiemy co dalej. pycha. ważne, żeby dodać więcej soku z pomarańczy (np. z 1,5 czy 2) czy większe mango, bo w przeciwnym wypadku smak banana jest dominujący.
sama w życiu bym na takie połączenie nie wpadła, dotychczas szczytem moich możliwości był koktajl bananowo-truskawkowy...
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.
 
tajfunek
Dodany dnia 12/08/2014 17:45
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

dzis zrobilam salatke:
makaron penne ugotowac,pokroic w kostke ogorka zielongeo i szynke,dodac kukurydze z puszki,sol pieprz do smaku plus majonez. Wymieszac wszystko razem,wsadzic na troszke do lodowki.
Prosta,tania i dobra Wink
 
sigma
Dodany dnia 27/09/2014 19:27
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Zrobiłam sobie pyszny obiad, na który od początku do samego końca nie miałam żadnego pomysłu... szczyt improwizacji, zwykle przynajmniej na etapie wrzucania składników do garnka mam już jakieś wyobrażenie tego, co ma mi wyjść Pfft

Kupiłam sobie paczkę jarmużu (wykorzystałam jakieś 3/4, bo chcę jeszcze jarmużowy koktajl zrobić) i gyros drobiowy z biedronki. I jedynym moim pomysłem było połączenie tego jakoś ze sobą Pfft

Podsmażyłam, a potem poddusiłam jarmuż (dość twarde to jest, bez podlewania wodą byłoby niedobre), przyprawiając go solą, pieprzem ziołowym i różnymi zielonymi ziółkami. Jak w miarę miękki się zrobił, to dorzuciłam gyros i poszłam przeszukiwać szafki i szuflady w domu... Najpierw znalazłam czarne oliwki, więc dodałam. Niestety nie udało mi się znaleźć żadnego soku warzywnego, a potrawa aż się prosiła o jakiś sos... ale natknęłam się na puszkę pomidorów z czosnkiem i bazylią i okazały się bardzo pasujące Smile Jak wszystko sobie pykało na małym gazie, to zabrałam się za robienie kuskusu i... okazało się, że mi się skończył Pfft Ale za to znalazłam jakiś dziwny azjatycki makaron błyskawiczny (ale nie ryżowy,z pszenicy...musiałam kiedyś w Lidlu kupić Wink). Więc zrobiłam ten makaron, po czym przypomniało mi się, że mam w lodówce otwartą puszkę z główkami karczochów... więc też dodałam.
Jak się wszystko udusiło, to zmieszałam z makaronem, posypałam żółtym serem... i jest naprawdę pyszne to coś Smile
Edytowane przez sigma dnia 27/09/2014 19:28
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
sigma
Dodany dnia 30/09/2014 20:41
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Poszukuję ludzi, którzy mają doświadczenia z blenderami Grin

Bo ja mam taki ręczny blenderek o mocy 280 W. I on jest dla mnie za słaby, nie radzi sobie ze wszystkim tak, jak bym chciała.
Chciałabym sobie kupić mocniejszy, taki z opcją kruszera do lodu (choć nie zależy mi na samym kruszeniu lodu, raczej na dobrym rozdrabnianiu surowych owoców i warzyw). Takie dobre blendery mają moc 700-800 W, ale są dość drogie.
W okazyjnych cenach da się kupić takie 500-550 W.
I tu pytanie - czy ktoś może ma blender o podobnej mocy i mógłby się podzielić wrażeniami z użytkowania? Prosi
Bo ja nie wiem, czy taki 550 mi wystarczy i poradzi sobie z surową marchewką czy pietruszką, czy jednak mam dołożyć do 800?
Edytowane przez sigma dnia 30/09/2014 20:41
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
Dodany dnia 30/09/2014 21:22
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Ja mam blender 600W, a najtwardsza rzecz, którą nim traktowałam to były mrożone owoce. Było ciężko, ale dało radę. Jednak gdybym miała w planie używać tego blendera regularnie do twardych warzyw i owoców, to zainwestowałabym w taki o większej mocy. Bo bałabym się, że spalę silnik.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

50,114,500 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024