19 Kwietnia 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Hernandez Hafsa Hernandez Hafsa
12:23:17 Offline
Klara Klara
3 tygodni Offline Offline
Nieustraszona Nieustraszona
3 tygodni Offline Offline
swistak swistak
6 tygodni Offline Offline
Alia Alia
6 tygodni Offline Offline
Ostatnio zarejestrował się: Hernandez...
Ogółem Użytkowników:2,202
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
Pogodna
Dodany dnia 28/08/2012 13:15
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

No i zrobiłam, makaron zmiękł, chyba mi za gęsty i za dużo tego sosu beszamelowego bo za bardzo nie szło go rozprowadzić. Ale lazania wyszła pysznaSmile
Nie wiedziałam, ze gotowanie jest tak proste i przyjemnemyśliciel
I można zjeść porcyjkę a nie opędzlować wszystko Smile
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
RedKate
Dodany dnia 28/08/2012 16:24
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

A ja się dziś zmobilizuję i upichcę leczo z kabaczkiem. Przynajmniej mam taki ambitny plan. I kabaczka Pfft.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
Jaskolka
Dodany dnia 28/08/2012 23:04
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Ooo, ja zawsze robię leczo na cukinii! Ale pewnie z kabaczkiem podobnie smakuje? Muszę kiedyś spróbować Wink
 
sigma
Dodany dnia 29/08/2012 00:13
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Podobnie, ja robię w zależności od tego, co mi wpadnie w rękę, albo i z tego, i z tego jednocześnie Wink
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Jaskolka
Dodany dnia 02/09/2012 15:00
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Pytanie z nieco innej beczki - czy ktoś używa "blach" silikonowych? Warto się temu bliżej przyjrzeć? Nie stopi mi się to w piekarniku?
 
RedKate
Dodany dnia 02/09/2012 19:05
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2185
Data rejestracji: 06.07.12

Na pewno się nie stopi, są wygodne w użyciu i łatwe w czyszczeniu. Jednak częściej wybieram tradycyjną blachę blaszaną - w tej silikonowej ciasto jest takie bardziej jakby "ugotowane", nie ma takiej fajnej chrupkości.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]
 
sigma
Dodany dnia 05/09/2012 10:21
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Podzielę się z wami przepisem na to, jak zjeść płatki owsiane, otręby i dużo innych fajnych rzeczy, jeśli nie znosi się owsianek i w ogóle żadnych płatków z mlekiem.
Najpierw trzeba mieć musli. Kiedyś bawiłam się w samodzielne komponowanie, mieszałam ze sobą kilka rodzajów płatków, jakieś orzechy, migdały, pestki dyni albo słonecznika itp. Teraz mi się nie chciało, kupiłam kilogramową paczkę fajnego musli w tesco i też jest dobre.
Poza musli potrzebne jest jabłko (ćwiartka albo połówka, jak kto woli) i trochę miodu (1-2 łyżeczki). I patelnia i ewentualnie trochę tłuszczu (jak się ma dobrą, to można na suchej próbować, ja trochę tłuszczu dodaję).
Jabłko kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Jak zaczyna się robić podsmażone, to dorzucamy trochę musli (to jest bardzo sycące, 4 łyżki to już jest dużo). Prażymy kilka minut, mieszając. Na koniec dodajemy miód, mieszamy i prażymy, dopóki się nie rozpuści.
I jest pyszne, chrupiące musli, które w niczym nie przypomina rozpaćkanej owsianki Smile

karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
sensitivechild
Dodany dnia 05/09/2012 10:46
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2771
Data rejestracji: 04.12.10

Ummmmm... Grin Sigma, a mi się tak chce teraz węglowodanów, że wszystko bym zrobiła dla tych pyszności co opisałaś! Wink spróbuję na pewno. Od razu przyszło mi na myśl jabłko w cieście, więc może idąc za tym tropem pasowałoby odrobinę cynamonu do tego specjału jak ktoś lubi? Smile
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,
 
sigma
Dodany dnia 05/09/2012 11:16
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

o, widzisz, zapomnialam, kiedys robilam z cynamonem! dodam następnym razem Smile
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
Dodany dnia 05/09/2012 16:32
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Nie cierpię owsianek i innych brejowatych rzeczy na mleku. Uraz mam z przedszkola Ehmm Musli i płatki (ale tylko Fruttina) zaczęłam jeść niedawno w postaci posypki do michy owoców polanych jogurtem. Muszę spróbować Twojego sposobu sigma. Tylko czy to nie jest za słodkie przez ten miód? (Tak się odzwyczaiłam przez tą cukrzycę, że nawet lody mi nie smakują, bo są za słodkie)
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
sigma
Dodany dnia 05/09/2012 18:39
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

No jest dosyć słodkie, mnie właśnie o to chodzi, żeby się tym trochę zaslodzic i nie wchodzić potem do każdego sklepu po batonika Wink ale to można mniej tego miodu, żeby tylko trochę to wszystko skleil razem Wink
Ja też nie znoszę wszelkich brei na mleku, do tego też na początku nieufnie podchodziłam, bo płatki owsisne... ale spróbowałam i od razu przepis brałam Smile
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Klara
Dodany dnia 05/09/2012 19:09
Awatar

300% normy


Postów: 7047
Data rejestracji: 16.04.12

Czasami to czy nam smakuje może zależeć od danej firmy. Albo od składników takich, na które się może nie zwrócić uwagi. Ja przez lata nie lubiłam płatków owsianych, musli, kisieli, jogurtów, mleka itp. Też trochę przez obrzydzenie z przedszkola (kożuch na mleku, zupy mleczne, owsianki-ohyda). A potem zaczęłam kombinować ze smakami. Np. musli tylko czekoladowo-bananowe, ewentualnie z pomaranczami, zamiast mleka serek danio waniliowy (a jak chciałam czekoladowy to zwyczajne gorzkie kakao dodawałam), jogurty tylko o określonym smaku, podobnie jak kisiele. Znalazłam płatki owsiane truskawkowe (do zalania w 5 min) jednej danej firmy. I nagle okazało się, że to mi jednak smakuje, a im bardziej się przekonywałam tym więcej mogłam próbować Smile Po ok. 20 latach, w czasie których nie jadłam tych rzeczy i omijałam je zawsze;-)
 
Diuna
Dodany dnia 05/09/2012 19:12
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Do musli zawsze dodaje owoców i jogurtu. Przez jakiś czas smakowało, po tygodniu jakby mniej Smile
Srutututu, pęczek drutu
 
Jaskolka
Dodany dnia 06/09/2012 00:12
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Był czas, że się żywiłam owsiankami i kaszkami na mleku (i nie mówię tu o czasie przedszkola), teraz mi się wszelkie musli odwidziało (chyba że w formie batoników Pfft) - no to może takie będzie mi odpowiadać Wink Niedługo wypróbuję Wink

Wrócę jeszcze do tematu lazanii: kupiłam sobie za 5zł blaszkę o wymiarach ok. 21x25,5cm. I tak się zastanawiam... nie za duża? Znaczy, obejrzałam sobie na półce z makaronami te płaty do lazanii - 500g wg tego co piszą na opakowaniu to ok. 12-14 plastrów. Obejrzałam sobie obrazki na opakowaniu, tam jest taka lazania z 5 "warstwami" makaronowymi, może nawet 6... Rzeczywiście tak wyjdzie? Na oko jakoś tak małe te plasterki mi się wydawały... a ta blacha bardziej mi się uśmiecha do robienia, bo jest nowa, bez jakiejś rdzy itp. gratis do dania Wink Chyba że taka z mniejszą liczbą warstw też może być (obawiam się, że może się bardziej rozwalać?)
 
sigma
Dodany dnia 06/09/2012 00:14
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

A może kup dwa opakowania makaronu? Wink
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Jaskolka
Dodany dnia 06/09/2012 00:45
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

No to jest pewna opcja, ale jakoś tak liczyłam, że z 1 opakowania - 1 danie...
 
Perfidia
Dodany dnia 06/09/2012 06:32
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Jaskółka - jeżeli boisz się, że przez mniejszą ilość warstw będzie Ci się rozwalać, to:
1. Możesz dać odrobinę więcej sosu do każdej warstwy
2. Nakładając dzielić na mniejsze kawałki i serwować np. po 2 malutkie kawałki lazanii na osobę
Smile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
sigma
Dodany dnia 12/09/2012 21:03
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Tym razem sposób na przemycenie do diety ryb, bo jestem w tej kwestii wybredna i ryb pod większością postaci nie lubię. Ale pasty do chleba lubię Smile
Pasta z sardynkami:
2 puszki sardynek w sosie pomidorowym, 5 jajek na twardo, pół wędzonej mozarelli (ok. 100 g), szczypiorek (albo cebula, ale cebuli mi się nie chciało kroić Pfft ). Sardynki rozdrobnić widelcem, jajka pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć na średniej tarce, szczypiorek posiekać. Wszystko zmieszać. Dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, żeby połączyć składniki. Jeśli sardynki były za mało pomidorowe, to można też trochę keczupu. Przyprawić wedle uznania Smile
Edytowane przez sigma dnia 12/09/2012 21:03
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Diuna
Dodany dnia 13/09/2012 19:14
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Wafel ryżowy, krem czekoladowy i dżem (ja miałam akurat truskawkowy). Produkty mogą pochodzić z dyskontu.
Boskie.
Srutututu, pęczek drutu
 
sensitivechild
Dodany dnia 24/09/2012 22:45
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2771
Data rejestracji: 04.12.10

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e887687103dd377.html][IMG]http://images47.fotosik.pl/1560/0e887687103dd377med.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a343ffc79a0dc20f.html][IMG]http://images43.fotosik.pl/1555/a343ffc79a0dc20fmed.jpg[/IMG][/URL]
Galaretkowe szaleństwo - serdecznie polecam, sensitivechild Grin
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

50,255,945 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024