23 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
1 tydzień Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
Diuna
#81 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 13:26
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Piwo ma jeszcze jedną fajną funkcję wobec kurczaka- pokrojony filet warto w nim pomoczyć przez jakiś czas, mięso robi się bardziej kruche.
Srutututu, pęczek drutu
 
teczacpt
#82 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 14:07
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 823
Data rejestracji: 13.08.10

Nie chcę się wtrącać "do kuchni",ale wg. mnie kurczak w piwie czy winie to raczej nie jest danie dla uzależnionychmyśliciel
Tęcza

[color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color]
 
www.teczacpt.pl
bursztynka
#83 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 14:35
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

A mnie się wydaje, ze to chodzi o aromat, tak samo jak są ciastka piwoszki.

Co innego faktycznie- pączowanie ciasta, albo wiśnie w rumie do masy, choć np. nie ukrywam do drożdżówki lubię troszkę namoczone.

Ale akurat o tego kurczaka jestem spokojna- bo to nie alkohol na surowo, i pod wpływem 200 stopni z pewnością wyparuje.
Coś jak płonace lody na weselach, potem nic nie czuć, bo tylko o ten ogień chodzi.

Tak jak mówie co innego pączowanie ciasta, czy masa ze spirytusem- to faktycznie czuć.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
sigma
#84 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 14:56
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Nie wiem, nie znam się na jadłospisie uzależnionych. Choć faktem jest, że tego alkoholu w mięsie nie ma, ono tylko się piecze w parze, którą piwo tworzy... ale nie wiem, jakie dokładnie ograniczenia dotyczą uzależnionych.

Bursztynko, butelkę najlepiej postawić w naczyniu żaroodpornym, żeby puszczające soki miały się gdzie zbierać. Można też jakieś warzywka tam wrzucić, marchewki np. A naczynie z butelką bezpośrednio na dolnej blasze, inaczej się nie zmieści.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
teczacpt
#85 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 15:06
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 823
Data rejestracji: 13.08.10

[b]A mnie się wydaje, ze to chodzi o aromat, tak samo jak są ciastka piwoszki.[/b]-Bursztynko,no właśnie o ten aromat chodzi. Temat wyzwalaczy ( w tym aromatów) to już jest w programie podstawowym terapii uzależnień.Ale.........założyć należy ,że przesadzamGrin
Tęcza

[color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color]
 
www.teczacpt.pl
bursztynka
#86 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 15:12
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

-[quote]Bursztynko,no właśnie o ten aromat chodzi. Temat wyzwalaczy ( w tym aromatów) to już jest w programie podstawowym terapii uzależnień.[/quote]


Oj to przepraszam nie wiedziałam.dawka nawet, ze ułamek promila to tak, ale że aromat.
Dobrze, że są kompetentne osoby na forum.
Jak to się mówi- myśliciel czapki z głów.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Perfidia
#87 Drukuj posta
Dodany dnia 13/04/2012 05:07
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Gdybym była w trakcie leczenia uzależnienia od alkoholu kurczaka pieczonego na butelce do ust bym nie wzięła. Gdybym była alkoholikiem z kilkuletnim stażem nie picia, to takiego kurczaka bym spróbowała i oceniła, czy zjedzenie go wyzwoli we mnie chęć picia czy nie.

Ja jestem wielką fanką pieczonego kurczaka i piekę go bez piwa. Sposób doprawienia podpatrzyłam kiedyś w akademiku u studentów z regionów arabskich. Robi się zalewę/zaprawę z:
- oleju
- czosnku (wyciśniętego przez praskę)
- curry
- papryki (ostra czy łagodna - zależy od gustu)
- odrobiny soli
- soku z cytryny (bez pestek)
W tą maź wsadzam kawałki kurczaka, zostawiam na co najmniej pół godziny, a potem do pieca. W trakcie pieczenia obracam kawałki kurczaka, w ten sposób nie muszę nic polewać.

A ostatnio eksperymentuję z filetami kurczaka nadziewanymi różnymi pysznościami, w tej chwili w plebiscycie na najlepsze wnętrze prowadzi zestaw:
- papryka, suszone pomidory, gorgonzola.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
sigma
#88 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 00:12
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Moje dzisiejsze odkrycie - wątróbka z sosem malinowym Grin
Trafiłyśmy z A. do jakiejś dziwnej knajpy, w której wybór potraw był niewielki, ale za to wszystko bardzo ciekawe... stać nas było niestety tylko na przystawki, więc wybór się ograniczył jeszcze bardziej... patrzyłam na ten sos malinowy bardzo podejrzliwie, ale zaryzykowałam i... pyszne! będzie trzeba powtórzyć w domu kiedyś Smile
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
#89 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 07:21
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Kto nie ryzykuje, ten nie je Wink

Połączenie owocowo-mięsne jest dobre. Kiedyś jadłam boską kaszankę upieczoną z jabłkami. Dlatego nie dziwi mnie, że taka wątróbka z sosem malinowym może być pysznaSmile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
modliszka
#90 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 11:10
Awatar

Złoty Forumowicz


Postów: 2327
Data rejestracji: 26.10.09

Ja ostatnimi czasy 'zakochałam' się w dwóch potrawach:
*makaron ze szpinakiem, papryką, pieczarkami i boczkiemPfft
*przekładaniec z selera, czerwonej fasoli, ogórka konserwowego, szynki, majonezu i poraPfft
 
sigma
#91 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 13:36
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Hm, no tak, właściwie to ja wątróbkę prawie zawsze jem z jabłkiem... ale tę potrawę mam tak zintegrowaną, że nawet nie pomyślałam, że jabłko to też owoc Grin
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
bursztynka
#92 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 13:50
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

Jak wygląda wątróbka z jabłkiem?

Czy jabłka przygotowywuje się tak jak do naleśników- smazone?

Ja to zawsze wątróbkę z cebulką mam zestaw.
Chętnie się dowiem jak się robi z jabłkiem.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Diuna
#93 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 14:00
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Po chwili smażenia wątróbki dodaje się jabłka. I jakoś to wszystko doprawiaSmile

Srutututu, pęczek drutu
 
Rat
#94 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 14:03
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

u mnie kurczak z musem jabłkowym często był , babcia robiła najlepiej !
Mamie wychodzi ... ale to nie to . Wink
A wątróbka , myślę tak samo , to raczej o ten sos chodzi ..
ja sie na kuchni nie znam Pfft
Edytowane przez Rat dnia 14/04/2012 14:05
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Perfidia
#95 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 14:07
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Ja znam tylko przepis na karkówkę duszoną z jabłkami.
A robi się to tak:
karkówkę (jak ktoś woli to może też być schab lub szynka) kroi się na plastry, t.j. do kotletów, lekko rozbija, pieprzy czarnym pieprzem. Potem na patelnię z cebulką, żeby podsmażyć. Jak już mięso jest zrumienione to dorzuca się jabłka (obrane podzielone na ósemki). Jak jabłka puszczą sok, to trzeba zmniejszyć podgrzewanie pod patelnią, przykryć pokrywką i dusić, aż z jabłek zrobi się papka. Można doprawić majerankiem. Jak całość jest zbyt sucha - podlać wodą. Na końcu trzeba całość posolić.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
bursztynka
#96 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 14:09
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

Kurcze intrygują mnie Wasze połączenia.

Choć faktycznie przypominam sobie że chyba chodzi taki przepis, chyba kaczka z jabłkami.

Tylko ja się zawsze boję, że jak za bardzo experymentuję, i przecholuję to mi się zdarzy potem potrawę wywalić, jak efekt wyszedł taki sobie.

P.S.Perfidia, niezłe.Może to o ten sok puszczony chodzi też.
Przypomniało mi się jak jadłam kiedyś jakieś mięso w sosie z winogronami bez mąki.
W życiu bym nie wpadła na takie połaczenie- a jakie to było pyszne.
Edytowane przez bursztynka dnia 14/04/2012 14:11
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Rat
#97 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 14:12
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

[b]bursztynka[/b] kurczaka znasz ... zrób najpierw na nim Smile
,mniejsze koszta i dodatkowo zobaczysz czy wychodzi ( oczywiście nie ten smak , ale dla osoby co experymentuje ?? )
chyba ,że na żywioł i lecisz z kaczką
Edytowane przez Rat dnia 14/04/2012 14:13
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Perfidia
#98 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 14:13
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Rozumiem obawę przed eksperymentami. Ale myślę sobie tak - w wielu przepisach do mięsa dodaje się np. marchewkę, która przecież jest słodka. Buraczki w różnej formie jako dodatek do różnych dań - też pasują i też są słodkawe. Skoro takie warzywa pasują, to dlaczego nie jabłka? Lubię też połączenie mięsa z suszonymi śliwkami, rodzynkami, żurawiną.

Kaczka z jabłkami - pycha Smile
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
bursztynka
#99 Drukuj posta
Dodany dnia 14/04/2012 14:23
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

PerfidiaShock Smile

w życiu bym nie pomyslała, że marchewka jest slodka, a buraczki.

Ale ja może inaczej smaki odbieram.

Dla mnie warzywo to warzywo.

Rat- spróbuję, ale zamiast kurczaka tańsza będzie ta watróbka, a zobaczę smak z jabłkami.

Ale fakt, czasem się mówiło, że np. banany to słodkie ziemniaki, tort widziałam u koleżanki przepis z fasoli a nazywał się orzechowy.

Ale przykład z zurawiną czy schab ze śliwką- Hm, co tu rzec- klasyka.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Jaskolka
Dodany dnia 14/04/2012 14:27
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Odnośnie słodkiej marchewki, to fajnie się ona wpasowuje przecież do różnych soków typu "Kubuś", "Karotka" itp., w towarzystwie innych owoców Smile

A ciasto marchewkowe - nie umiem robić, ale raz czy dwa jadłam, pyszności!

Ale ta wątróbka z malinami mnie zaintrygowała... Z jabłkami zresztą też, dla mnie wątróbka tylko z cebulką dotychczas była (i tu też nigdy nie wybrzydzałam, mniam!)
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,673,958 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024